#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Wednesday 19 December 2018

Διαβάσαμε : Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που αγαπήσαμε

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μας δίνουν την ευκαιρία σαν οικογένεια, να χαλαρώσουμε και να περάσουμε περισσότερες στιγμές μέσα στο σπίτι. Αγαπημένη ασχολία μας αποτελεί το διάβασμα βιβλίων κάτω από το Χριστουγεννιάτικο  δέντρο  (Μπορείτε να βρείτε και άλλες ιδέες εδώ).
Τις συγκεκριμένες μέρες, η θεματολογία των παραμυθιών- βιβλίων  είναι πλούσια και σίγουρα καθόλου βαρετή. Εμείς φέτος έχουμε ήδη ξεκινήσει το διάβασμα μερικών βιβλίων και σας παρουσιάζουμε μερικά που ήδη τα έχουμε διαβάσει αρκετές φορές και σας τα συστήνουμε ανεπιφύλακτα.





Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων
Γράφτηκε από τον Dr Seus και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ευκολοδιάβαστο και γεμάτο χιούμορ, το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 χρονών και πάνω. Αποτελεί best seller μιας και έχει πουληθεί σε 650 εκατομμύρια αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε 40 γλώσσες!


Ο Γκριντς είναι ο ήρωας της ιστορίας. Είναι ένα ξωτικό διαφορετικό από τα υπόλοιπα που γνωρίζουμε. Μισεί τα Χριστούγεννα και ότι συσχετίζεται με αυτά. Του φέρνουν αντιπάθεια και τον αγριεύουν. Έτσι προσπαθεί να βρει τρόπους να τα σταματήσει. Αυτή η χρονιά είναι πρέπει κάτι να κάνει. Εξάλλου, για εκείνον τα Χριστούγεννα έχουν σχέση με καλές πράξεις και αυτός μόνο καλό δεν είναι διατεθημένος να κάνει. Φτάνει πια με αυτά τα Χριστούγεννα, τα δώρα, τα στολίδια, τις κάρτες, τις ευχές! Έχει κουραστεί να ακούει τα παιδιά να ξετυλίγουν τα δώρα ενώ  ο θόρυβος είναι αηδιαστικός για εκείνον! Θέλει λίγη ησυχία που κανένας δεν του την προσφέρει. Οι μεγάλοι πάλι, θα μαζευτούν γύρω από το γιορτινό τραπέζι και θ' αρχίζουν το φαγοπότι. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι χοροί και αυτό εξοργίζει τον Γκριντς.
Έτσι ο Γκρίντς σκέφτηκε να μεταμφιεστεί σε Άγιο Βασίλη και να μαζέψει τα δώρα που μοιράζει  Άγιος στα παιδιά. Έτσι θα σταματήσουν τα γέλια και οι χαρές. Μια σειρά όμως από αστείες καταστάσεις θα φέρουν τον Γκριντς αντιμέτωπος με δυσάρεστες καταστάσεις για εκείνον. Θα τα καταφέρει άραγε, να πετύχει τον στόχο του;


Η ιστορία πρόκειται να κυκλοφορήσει και ως ταινία Χριστουγεννιάτικη σε λίγες μέρες στους κινηματογράφους. Ευελπιστούμε να είναι τόσο αστεία και πετυχημένη όπως και το βιβλίο.

Μπάμπουσκα, μια παραδοσιακή ρώσικη ιστορία
Η συγκεκριμένη ιστορία αποτελεί την παραδοσιακή ρώσική ιστορία που έχει χιλιοειπωθεί και διαβαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια ιστορία, που αξίζει να την γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι. Το συγκεκριμένο βιβλίο πλαισιώνεται από όμορφη εικονογράφηση της Helen Cann και την διασκευή της παραδοσιακής ιστορίας έχει επιμεληθεί ο Arthur Scholey. Την μετάφραση του βιβλίου στα ελληνικά έχει κάνει η Ελένη Λέκκου ενώ την έκδοση του βιβλίου  έχουν αναλάβει οι εκδόσεις Αποστολική Διακονία. 


Σύμφωνα πάντα με την παραδοσιακή ιστορία, σ' ένα ρώσικο χωριό, όλοι οι κάτοικοι μιλούσαν για ένα παράξενο φαινόμενο που έγινε το προηγούμενο βράδυ. Ήταν ένα φωτεινό αστέρι, που έλαμπε όλο το βράδυ. Οι χωριάτες είχαν απορήσει τι να σημαίνει άραγε αυτό το αστέρι. Προσπαθούσαν να καταλάβουν τι θα συμβεί. Όμως η Μπαμπούσκα, μια χωριατοπούλα, συνέχισε τις δουλειές της. Δεν είχε χρόνο για αργοπορίες. Είχε μπόλικες δουλειές να κάνει στο σπίτι της. Όμως στο χωριό γινόταν μια παρέλαση. Άλογα, καμήλες και θησαυροί περνούσαν από το χωριό. Οι χωριάτες είχαν ενθουσιαστεί αλλά η Μπαμπούσκα ήθελε να τελειώσει τις δουλειές. Έτσι, ενώ εκείνη συνέχιζε τις ασχολίες της, τρεις μάγοι χτύπησαν την πόρτα της. Οι μάγοι εξήγησαν στην Μπαμπούσκα ότι ακολουθούσαν το φωτεινό αστέρι και ο χρόνος τους ήταν πολύ περιορισμένος. Έπρεπε να φτάσουν να προσκυνήσουν τον καινούργιο Βασιλιά, έναν Βασιλιά διαφορετικό από αυτούς που ήξεραν μέχρι σήμερα. Οι μάγοι πρότειναν στην γυναίκα, να πάει και εκείνη μαζί τους όμως εκείνη ήταν αρκετά διστακτική. Εξάλλου είχε τόσες δουλειές να κάνει. Τελικά η Μπαμπούσκα, δεν θα ακολουθήσει τους Μάγους. Όμως μετά από μια μέρα, ετοιμάζει τα δώρα για τον καινούργιο Βασιλιά που είναι νεογέννητο και αρχίζει και εκείνη το ταξίδι της. Περνάει από πολλά χωριά και πόλεις και ψάχνει να συναντήσει τον νεογέννητο Βασιλιά. Έχει μάθει ότι ο βασιλιάς που ψάχνει είναι ο Σωτήρας του κόσμου. Και συνεχίζει να ψάχνει από σπίτι σε σπίτι. Κάθε φορά που βλέπει ένα παιδάκι να κοιμάται, βγάζει ένα παιχνίδι από τα πράγματά της και το αφήνει στο παιδάκι. Και συνεχίζει το ταξίδι της για να βρει τον νεογέννητο Χριστό.


Μια τρυφερή ιστορία που μας μιλά για την δύναμη της προσφοράς, της αγάπης και της καλοσύνης.

To Χριστουγεννιάτικο Δεντράκι
Το Χριστουγεννιάτικο Δεντράκι της Μαρίας Αρφε από τις εκδόσεις Ηρα αποτελεί μια τρυφερή ιστορία ιδανική για κάθε ηλικία.



Το ελατάκι που βρίσκεται στο βουνό, αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και με ανυπομονησία περιμένει να έρθει η σειρά του που θα κοπεί από τους ξυλοκόπους για να ταξιδέψει και να φτάσει σ' ένα σπίτι. Πράγματι, ο ήρωας του παραμυθιού καταφθάνει σ' ένα σπίτι όπου το περιμένουν με αγωνία τα παιδιά. Είναι πολύ χαρούμενο καθώς τα παιδιά το στολίζουν με όμορφα λαμπιόνια, στολίδια πλουμιστά και φανταχτερές κορδέλες. Τα Χριστούγεννα έχουν φτάσει και στο σπίτι καταφθάνουν καλεσμένοι για να γιορτάσουν. Πίνουν, τραγουδούν, χαίρονται και όλοι θαυμάζουν το όμορφο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.Το ελατάκι νιώθει πολύ τυχερό παρόλο που βρίσκεται μακριά από τους φίλους τους, τα υπόλοιπα δέντρα.
Μα ο καιρός περνά γρήγορα και οι γιορτές τελειώνουν. Έτσι στο σπίτι, η μαμά μαζεύει τα στολίδια και τις κορδέλες. Το δέντρο πρέπει και αυτό να φύγει απ' το σπίτι. Πού να πάει; Μα φυσικά στον κάδο, δίπλα από τα σκουπίδια. Το μικρό ελατάκι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί βρίσκεται εκεί. Αναρωτιέται αν η οικογένεια, το τοποθέτησε εκεί προσωρινά. Αρχίζει να βλέπει ότι κανένας δεν ασχολείται μαζί του και στεναχωριέται.Ευτυχώς μια φωνή ενός παιδιού, το ρωτά γιατί είναι στεναχωρημένο. Το δεντράκι απαντά ότι νιώθει μοναξιά και το μικρό παιδί το καθησυχάζει λέγοντας του ότι θα το μεταφέρει σ' ένα όμορφο κήπο. Του εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να στεναχωριεται. Το δέντρα είναι πολύ χρήσιμα για τους ανθρώπους και την φύση. Το δεντράκι νιώθει καλύτερα και ρωτά το όνομα του παιδιού. Το παιδί απαντά ότι το λένε Ιησού, ενώ ξαφνικά εξαφανίζεται..
Ένα παραμύθι που μιλάει για την ελπίδα και το αληθινό μήνυμα της γιορτής των Χριστουγέννων.

Μπορείτε να παραγγείλετε και εσείς αυτά τα ξεχωριστά βιβλία και να τα διαβάσετε αυτές τις γιορτές.

Καλή ανάγνωση!

Και μην ξεχνάτε
                                               Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog

No comments: