#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 2 December 2018

Διαβάσαμε : To τενεκεδένιο σχολείο- Διαγωνισμός Έληξε

Αν και το σημερινό βιβλίο που θα σας παρουσιάσω σήμερα θεωρείται παιδικό, εκτιμώ ότι είναι μια ιστορία που θα ήταν χρήσιμη να την γνωρίζουν και οι ενήλικες. Πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει ως ένα μικρό αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας και σαν Ελληνες και Ελληνίδες μπορούμε να νιώθουμε υπερήφανοι γιατί η συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι Ελληνίδα. 
Αναφέρομαι στο βιβλίο "Το τενεκεδένιο σχολείο" της Αννας Ιακώβου που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Θύρα με εικονογράφηση από την Αγγελική Δελεχά. Πρόκειται για ένα παιδικό βιβλίο όπως είπαμε που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 χρόνων και άνω και σίγουρα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και στους μεγάλους.



Η υπόθεση του βιβλίου "Το τενεκεδένιο σχολείο" δεν είναι μια ιστορία που την εμπνεύστηκε η συγγραφέας παρά μια αληθινή ιστορία. Είναι μια ιστορία που εξελίχθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. 
Μεταφερόμαστε στην Θεσσαλονίκη του 1923 στην περιοχή της Τούμπας. Εκεί διαμένουν άνθρωποι που έχουν φτάσει από την Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Δεν ήταν επιλογή τους να φύγουν από την πατρίδα τους όμως η πυρκαγιά στην Σμύρνη, τους ανάγκασε να μεταφερθούν μερικοί από αυτούς στην Θεσσαλονίκη και να είναι πρόσφυγες. Εκεί λοιπόν, στην περιοχή της Τούμπας, στήνεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός συνοικισμός της Θεσσαλονίκης. Χρόνια δύσκολα για εκείνους τους ανθρώπους πόσο μάλλον για τα παιδιά που είναι συνήθως ξυπόλητα, με φθαρμένα ρούχα και η σίτισή τους δεν είναι πάντα αυτή που πρέπει.
Αν και οι εγκαταστάσεις των προσφύγων στην περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν ήταν καλές, οι πρόσφυγες δεν αμέλησαν να ασχοληθούν με την μόρφωση των παιδιών τους. Έτσι δημιούργησαν ένα σχολείο για να μπορούν τα παιδιά τους (κορίτσια και αγόρια μαζί) να έχουν μόρφωση και γνώση. Το σχολείο αυτό, που ουσιαστικά ήταν μια αποθήκη, δημιουργήθηκε από τους ίδιους χρησιμοποιώντας τενεκέδες κηροζίνης, κατάλοιπα από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεπώς, η τενεκεδένια αποθήκη ονομάστηκε "Το τενεκεδένιο σχολείο".
Μπορεί το "Τενεκεδένιο Σχολείο" να ήταν αρκετά κρύο τους χειμερινούς μήνες και ανυπόφορα ζεστό τους καλοκαιρινούς λόγω του υλικού του όμως μέσα του υπήρχε πολλή αγάπη και ζήλος για γνώση. Τα παιδιά ήταν χαμογελαστά και χαρούμενα και οι δάσκαλοι ήθελαν να τα βοηθήσουν.
Το "Τενεκεδένιο Σχολείο" παρουσιάζει λοιπόν, όλη αυτή την ιστορία και περιέχει και την καθημερινότητα των μαθητών του.
Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και ενώ οι μεγαλύτεροι όταν το διαβάσουν θα νιώσουν  μια νοσταλγία από τα παιδικά τους χρόνια, τα παιδιά σίγουρα θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον για συζήτηση με τους μεγαλύτερους. Η εικονογράφηση σε γλυκές αποχρώσεις με παστέλ χρώματα κυρίως, πλαισιώνει όμορφα  την ιστορία του βιβλίου.

Μπρείτε να παραγγείλετε το βιβλίο "Το Τενεκεδένιο σχολείο" στο αγαπημένο σας βιβλιοπωλείο ή να το προμηθευτείτε απευθείας από τις εκδόσεις Θύρα.
Οι εκδόσεις Θύρα, πάντα γενναιόδωροι, χαρίζουν σε δύο τυχερούς αναγνώστες του blog, δυο αντίτυπα του βιβλίου "Το τενεκεδένιο βιβλίο". Λεπτομέρειες για τον διαγωνισμό θα βρείτε εδώ

Καλή ανάγνωση!

Και μην ξεχνάτε
                                               Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog

No comments: