#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Thursday 21 February 2019

5 αιθέρια έλαια για να κρατήσετε μακριά τις ιώσεις και την γρίπη και συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας spray κατά των ιώσεων

Αυτή την εποχή, οι ιώσεις και η γρίπη φαίνεται να αποδεκατίζουν! Στα νοσοκομεία και στα ιατρεία, ενήλικες και παιδιά εμφανίζονται με πολλά συμπτώματα κατάπτωσης, αδυναμίας, συναχιού και πολλά άλλα. Τα αιθέρια έλαια και γενικότερα η αρωματοθεραπεία μπορεί να συντελέσει στην μείωση του προβλήματος αισθητά. Όπως έχω αναφέρει και σε παλαιότερη ανάρτηση, τα αιθέρια έλαια δεν είναι μόνο για άρωμα. Από την αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν για την απολύμανση και βελτίωση πολλών προβλημάτων/ παθήσεων καθώς έχουν αντιμικροβιακές, αντισηπτικές και πολλές άλλες  ιδιότητες.



Στις μέρες μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια για να απολυμάνουμε ή γενικότερα να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα από μικρόβια έτσι ώστε να ελαττώσουμε την εξάπλωση της γρίπης και των ιώσεων. Διαβάστε το disclaimer 
Μερικά από τα πιο διαδεδομένα αιθέρια έλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι τα παρακάτω.

Λεμόνι (citrus limonum)
To λεμόνι είναι από τα πιο διαδεδομένα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιείται για να "καθαρίσει" η ατμόσφαιρα. Διαθέτει απολυμαντικές, καθαριστικές ιδιότητες και προσφέρει άμεσα αναζωογόνηση με την έντονη μυρωδιά του. Είναι ιδανικό όταν θέλετε να προσφέρετε μια "ένεση ενέργειας και ζωντάνιας" στο περιβάλλον καθώς νιώθετε κούραση ενώ παράλληλα ψάχνετε τρόπους για να "πολεμήσετε" τα μικρόβια. Ακόμη, όταν στον χώρο υπάρχουν άτομα που αντιμετωπίζουν έντονο βήχα, έχει βρεθεί ότι μπορεί να μετριάσει τα συμπτώματα του ενοχλητικού βήχα.



Ευκάλυπτος (eucaluptus globulus)
Παραδοσιακά αποτελεί το αιθέριο έλαιο που βοηθά σε προβλήματα που συσχετίζονται με την αναπνοή και το αναπνευστικό σύστημα γενικότερα. Με την φρέσκια, δυνατή μυρωδιά που έχει, το έλαιο του  χρησιμοποιείται στα περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα που έχουν σχέση με το συνάχι και την γρίπη. Ο ευκάλυπτος όπως και όλα τα αιθέρια έλαια της βοτανικής οικογένειας των myrtaceae έχουν την ιδιότητα να βοηθούν τις κυψελίδες στους πνεύμονες και έτσι η αναπνοή να γίνετε καλύτερα ενώ ταυτόχρονα μαλακώνουν τον έντονο βήχα.
Παλαιότερα που τα σπίτια είχαν για θέρμανση τις  σόμπες, ήταν σύνηθες φαινόμενο, οι νοικοκυρές πάνω από την σόμπα να τοποθετούν έναν βραστήρα με νερό και φύλλα ευκαλύπτου. Με αυτόν τον τρόπο, καθάριζαν την ατμόσφαιρα από τα μικρόβια.
Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις πυρετού καθώς έχει την ιδιότητα να δροσίζει.

Τσαγιόδεντρο-tea tree (melaleyca artenifolia)
Το τσαγιόδεντρο χρησιμοποιείται εδώ και πολλούς αιώνες από τους Ιθαγενείς της Αυστραλίας ως αντιμικροβιακό και αντισηπτικό προϊόν. Τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει γνωστό και στον υπόλοιπο κόσμο για αυτές τις ιδιότητες. Ιδανικό σε περιπτώσεις συναχιού, μπορεί να αποσυμφορησει την μπουκωμένη μύτη και να απολυμάνει την ατμόσφαιρα. Τονώνει τον οργανισμό και προσφέρει άμεση αναζωογόνηση.

Γαρύφαλλο (eugenia caryophyllata)
Το γαρύφαλλο είναι ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα προϊόντα της στοματικής υγιεινής. Είναι πάρα πολύ τονωτικό και γνωστό ως παυσίπονο για τον πονόδοντο. Αυτό που ξέρουν ίσως λίγοι είναι ότι το αιθέριο έλαιο του γαρύφαλλου δρα κατά των μικροβίων και των μυκήτων. 
Σε περιόδους όπου υπήρχαν επιδημίες θανατηφόρες, το έλαιο γαρίφαλου χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του γνωστού (λάδι του κλέφτη- thieves oil) και ήταν πραγματικά σωτήριο για να μειωθεί η εξάπλωση της επιδημίας.

Ρίγανη (origanum vulgare)
H ρίγανη που χρησιμοποιούμε πολύ συχνά στην Ελληνική κουζίνα έχει πολλές αντιμικροβιακές  και βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Φαίνεται ότι οι Κρητικοί γνώριζαν καλύτερα απ' όλους τις θαυματουργές του ιδιότητες γι' αυτό και το χρησιμοποιούσαν πολύ συχνά από την αρχαιότητα ακόμη έτσι ώστε να προστατεύουν τον οργανισμό τους από τις αρρώστιες. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το έλαιο από την ρίγανη έχει αντιβιοτική δράση ενώ ταυτόχρονα δρα κατά των ελεύθερων ριζών.


Αν ανησυχείτε λοιπόν για την εξάπλωση ιώσεων και της γρίπης, μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας απολυμαντικό με αιθέρια έλαια. Φυσικά, οικονομικά και με σίγουρη αντιμικροβιακή δράση. Αρκετά χρήσιμο αυτή την περίοδο για να κρατήσετε τις αρρώστιες μακριά από το σπίτι  σας.
Μπορείτε να φτιάξετε και εσείς το δικό σας απολυμαντικό σπρέι ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε παρακάτω.Με το συγκεκριμένο, μπορείτε να αρωματίσετε την ατμόσφαιρα, να ρίξετε πάνω στα κλινοσκεπάσματα ή ακόμη και στις πετσέτες χεριών. Φτιάχνοντας το βασικό μείγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και σαν αρωματικό χώρου σε κερί με καυστήρα αρωματικού.

Θα χρειαστείτε
1 μπουκαλάκι με  στόμιο για ψεκασμό
νερό βρύσης που θα το έχετε βράσει ή απεσταγμένο νερό (4/5 του μεγέθους του μπουκαλιού)
καθαρό οινόπνευμα (1/5 του μεγέθους του μπουκαλιού)
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
10 σταγόνες αιθέριο ελαιο τσαγιόδεντρο
20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

εγώ χρησιμοποιώ μικρό μπουκάλι για να είναι πιο πρακτικό στις μεταφορές

Εκτέλεση
Ρίχνετε το νερό μέσα στο μπουκάλι και προσθέτετε και το καθαρό οινόπνευμα. Στην συνέχεια βάζετε και τα αιθέρια έλαια. Κλείνετε με το πώμα και αναταράσσετε το μείγμα. Πριν από κάθε χρήση, σας προτείνω να αναταράσσετε το μπουκάλι.
Καλή επιτυχία!

Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog


No comments: