#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Friday 20 April 2012

αιθερια ελαια - οχι μονο αρωμα

Εχω εκπαιδευθει στην αρωματοθεραπεια και στα αιθερια ελαια. Παρολα αυτα πολλοι νομιζουν οτι η αρωματοθεραπεια και κυριως τα ελαια ειναι μονο για αρωματισμο.  Πολλες φορες με ρωτουν τι ελαιο να χρησιμοποιησουν για να "αρωματισουν " τον χωρο. Ετσι τους εξηγω τι πραγματικα ειναι τα αιθερια ελαια και πως μπορουν να χρησιμοποιηθουν περα απο τον αρωματισμο.





Τα αιθερια ελαια  μπορουν να χρησιμοποιηθουν και για την δημιουργια καλλυντικων (μασκες, κρεμες, λοσιον κα), για απολυμανση και καθαρισμο (καθαριστικα επιφανειων, απορρυπαντικα κα).
Τα αιθερια ελαια για την ακριβεια δεν ειναι ακριβως λαδια, ειναι αποσταγματα που προερχοναι απο διαφορα σημεια των φυτων (ριζες, λουλουδια, καρπους, φυλλα κα). Θεωρουνται η καρδια του καθε φυτου και καθε ενα απο αυτα εχει μαγικες ιδιοτητες. 
Οι ιδιοτητες αυτες ειναι γνωστες απο την αρχαιοτητα. Για παραδειγμα, οι Αιγυπτιοι χρησιμοποιουσαν το μυρο και το κερδο για να καλυψουν και να διατηρησουν τις μουμιες τους. Εμεις οι Ελληνες, παλι, χρησιμοποιουσαμε το δεντρολιβανο για να μειωσουμε την τριχοπτωση.


credits



Δυστυχως ομως κατα τον μεσαιωνα και καθως αναπτυσσοταν η ιατρικη και η χημεια, τα αιθερια ελαια αρχισαν να μην πολυχρησιμοποιουνταν. Ευτυχως στις αρχες του 20ου αιωνα αρχισαν και παλι να τα χρησιμοποιουν. Συγκεκριμενα  ο γαλλος χημικος  Rene-Maurice Gattefosse,δουλευε στο οικογενειακο του εργαστηριο χημειας οταν εκαψε το χερι του. Ξαφνικα χρησιμοποιησε την λεβαντα , καθως δεν ειχε τιποτα αλλο εκει κοντα, και ειδε οτι γρηγορα αρχισε να επουλωνεται το χερι του απο το καψιμο.  Στην συνεχεια, θελησε να κανει περισσοτερες ερευνες σχετικες με τα αιθερια ελαια και το 1928 εκδιδει το πρωτο βιβλιο σχετικα με αυτα.

credits

Τα περισσοτερα ελαια ειναι αντισηπτικα και αντιμικροβιακα ενω απορροφουνται απο τον οργανισμό δρουν διαφορετικα στα συστήματα (πεπτικο, ουροποιητικο κα). 


No comments: