#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Wednesday 1 August 2018

Φτιάχνω το δικό μου ξηρό σαμπουάν μαλλιών-diy homemade dry shampoo

Τα ξηρά σαμπουάν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια. Τους χειμερινούς μήνες έχουν την τιμητική τους αλλά και το καλοκαίρι είναι αρκετά χρήσιμα. 
Αν και στο εξωτερικό εμφανίστηκαν πριν από πολλά χρόνια με πρωτοπόρος στην χρήση τους celebrities (Brigitte Bardot), στην Ελλάδα άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους. Με τον όρο ξηρό σαμπουάν εννοούμε εκείνο το καλλυντικό προϊόν που προορίζεται για χρήση στο τριχωτό της κεφαλής δηλαδή στα μαλλιά και χρησιμοποιείται αντί του γνωστού σαμπουάν χωρίς να γίνετε χρήση υγρού - νερού. Πρόκειται για  προϊόντα σε μορφή σκόνη που χρησιμοποιούνται όχι για να αντικαταστήσουν τα συνηθισμένα σαμπουάν αλλά για να απορροφήσουν την λιπαρότητα των μαλλιών όταν  δεν μπορεί να  γίνει καθαρισμός με την βοήθεια του νερού.




Τα περισσότερα από αυτά και κυρίως αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχουν την μορφή σπρει με πούδρα, όπου ψεκάζεις πάνω στην ρίζα από μικρή απόσταση, περιμένεις 2-3 λεπτά και βουρτσίσεις στην συνέχεια τα μαλλιά. Έτσι μέσα σε λίγα λεπτά, τα μαλλιά φρεσκαρίζονται και δείχνουν σαν λουσμένα. Φυσικά αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει παρά πολλές φορές δηλαδή αντί να λουστεί κάποιος να χρησιμοποιεί συνέχεια ξηρό σαμπουάν, γιατί τα μαλλιά θα γίνουν αρκετά ξηρά και το κυριότερο θα επηρεαστεί το ph του τριχωτού και θα υπάρξει ευαισθησία, πιθανόν και ξηροδερμία.
Επίσης η πλειάδα των ξηρών σαμπουάν περιέχει σιλικόνες και πολλά πρόσθετα που με το πέρασμα των χρόνων καταστρέφουν τα μαλλιά ειδικά εάν χρησιμοποιουνται αρκετά συχνά ενώ πολλά από τα συστατικά τους ευθύνονται για προβλήματα υγείας στον άνθρωπο όπως άσθμα, ξηροδερμίες, δερματικά προβλήματα.
Κατά την γνώμη μου, το καλύτερο ξηρό σαμπουάν είναι αυτό που μπορείτε να φτιάξετε οι ίδιες, εύκολα και γρήγορα στο σπίτι χωρίς να ξοδευτείτε και κυρίως χωρίς τον φόβο όλων αυτών των πρόσθετων και επιβλαβών ουσιών. (Διαβάστε το disclaimer)
Πως θα φτιάξετε το δικό σας ξηρό σαμπουάν

Θα χρειαστείτε:
2/3 της  κούπας νισεστέ (ανθό καλαμποκιού ή corn flour) είναι το ίδιο προϊόν ή παιδική πούδρα/τάλκ
1 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρικής
προαιρετικά : 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο (rosemarinus officinalis)(διαβάστε γιατί χρειάζεται να είστε προσεκτικοί στην αγορά των αιθέριων ελαίων )

Παρατηρήσεις: Μην αλλάξετε την δοσολογία της συνταγής καθώς η παραπάνω χρήση της μαγειρικής σόδας θα κάνει το τριχωτό της κεφαλής αρκετά ερεθισμένο καθώς θα αλλάξει το Ph του. Το αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου, είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις αναζωογονητικές τους ιδιότητες στα μαλλιά, ειδικότερα την τρίχα.



Eαν έχετε καφέ ή μαύρα μαλλιά προσθέστε
1/4 της κούπας κακάο άγλυκο

Αν έχετε ξανθά μαλλιά δεν χρειάζεται να προσθέσετε κάτι άλλο

Εαν έχετε κόκκινα μαλλιά προσθέστε
1/4 της κούπας κανέλα τριμμένη

Εκτέλεση: 
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά προσεκτικά και στην συνέχεια κοσκινίστε το μείγμα με ένα μικρό σουρωτήρι, έτσι ώστε το προϊόν που θα δημιουργηθεί να είναι πιο αφράτο. Το ξηρό σαμπουάν είναι έτοιμο και μπορείτε να το αποθηκεύσετε σε ένα βαζάκι κατα προτίμηση γυάλινο.


πηγή

Πώς θα το χρησιμοποιήσετε
Με την βοήθεια ενός χοντρού πινέλου μακιγιάζ όπως το πινέλο για πούδρα, παίρνετε μια ποσότητα απο το ξηρό σαμπουάν και την απλώνετε στην ρίζα των μαλλιών. Επαναλαμβάνεται την ίδια διαδικασία σε μερικά ακόμα σημεία του κεφαλιου. Περιμένετε 2-3 λεπτά και αρχίζετε να κάνετε ενα ελαφρύ μασαζ με τα ακροδάχτυλα ετσι ώστε να απορροφηθεί μέρος της πούδρας. Για να μην γεμίσετε τα ρούχα σας με πούδρα, καλό είναι να έχετε μια πετσέτα στους ώμους. Μετά, βουρτσιζετε τα μαλλιά σας και είστε .... ΕΤΟΙΜΈΣ!

Καλή επιτυχία!


Και μην ξεχνάτε

Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog


No comments: