#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Tuesday 11 April 2017

3+1 βιβλία για το Ελληνικό Πάσχα. 3+1 books about the Greek orthodox easter

Μεγάλη Τρίτη σήμερα και σκέφτηκα να σας ετοιμάσω μια ανάρτηση σχετικά με παιδικά βιβλία αφιερωμένα στο Πάσχα των Ελλήνων. 
Το Πάσχα των Ελλήνων δεν μοιάζει με κανένα άλλο Πάσχα άλλων Χριστιανών. Για εμάς τους Ελληνες, το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή για την θρησκεία μας. Έτσι εμείς οι Ελληνες, έχουμε δώσει ιδιαίτερη λαμπρότητα σε αυτό. 
Το Πάσχα το Ελληνικό έχει χρώμα.
Το Πάσχα το Ελληνικό έχει γεύση.
Το Πάσχα το Ελληνικό έχει χαρά.
Το Πάσχα το Ελληνικό είναι διαφορετικό σε κάθε μέρος της Ελλάδας.
Το Πάσχα το Ελληνικό είναι γεμάτο έθιμα και παραδόσεις. 


την ζωγραφιά θα την βρείτε στο παρακάτω βιβλίο 

Προσπαθώντας λοιπόν να φέρω όσο γίνετε πιο κοντά σε όλα αυτά τα παιδιά μου, θέλησα να τους παρουσιάσω το Ελληνικό Πάσχα και την ομορφιά του μέσα από τα βιβλία. Ευτυχώς πολλά παιδικά βιβλία έχουν γραφτεί για το Ελληνικό Πάσχα. Επιπλέον, αξιόλογοι συγγραφείς μας έχουν προικίσει με ιστορίες για το Ελληνικό Πάσχα. Εγώ διάλεξα να σας παρουσιάσω τα αγαπημένα μας βιβλία τα τελευταία χρόνια. Τα βιβλία αυτά, τα διαβάζουμε αυτές τις μέρες για να νιώσουμε  καλύτερα την διαφορετικότητα που έχει το Ελληνικό Πάσχα. 
Ας αρχίσουμε λοιπόν.


 "Αγαπημένες ιστορίες για το Πάσχα" από τις εκδόσεις Μίνωας


Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε 10 ιστορίες από Ελληνες αξιόλογους συγγραφείς (Πολίτης, Σολωμός, Ξενόπουλος και άλλοι) με πραγματικά αξιοζήλευτη εικονογραφιση. Κάθε μια ιστορία έχει αποδοθεί με απλά λόγια, κάτι που την κάνει κατανοητή ακόμη και για τα μικρά παιδιά της προσχολικής ηλικίας ενώ διαφορετικός εικονογράφος έχει αποδώσει όσο γίνετε καλύτερα την ιστορία. Όποτε διαβάζω αυτές τις ιστορίες εμένα με συναρπάζουν και με μεταφέρουν με πολύ νοσταλγία στις δικές μου πασχαλινές αναμνήσεις. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ 


"Παιδική Πασχαλιά"  του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη απο τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία


Τον Παπαδιαμάντη, στα παιδικά μου χρόνια δεν τον χώνεψα καθόλου. Στο σχολείο, κάναμε στο μάθημα της γλώσσας αρκετά κείμενα του Παπαδιαμάντη όμως μου ήταν αντιπαθητικος όπως άλλωστε και στα περισσότερα παιδιά. Ο λόγος; Μα φυσικά η γλώσσα που έγραφε τα κείμενα του. (Αν και απλή για την εποχή που επικρατούσε η καθαρεύουσα, για εμάς που δεν την γνωρίσαμε φαντάζει σαν ξένη γλώσσα).  Για την ακρίβεια, η μορφή που μας τον παρουσίαζαν στα κείμενα. Τα πρωτότυπα κείμενα του δεν είναι εύκολα να διαβαστούν όταν είσαι ένα παιδί που δεν έχει κάνει αρχαία ελληνική γλώσσα και δεν γνωρίζεις ούτε την Σκιαθιτικη διάλεκτο. 
Κατά τύχη όταν ξεκίνησα να διαβάζω πασχαλινά παραμύθια στα παιδιά "τον συνάντησα ξανά". Από περιέργεια πήρα βιβλία που είχαν  ιστορίες του για να δω πώς θα τις αντιμετωπισουν τα παιδιά μου. Εδω τα κείμενα του είχαν διασκευαστεί ή έστω αποδοθεί την δημοτική γλώσσα και έτσι ήταν κατανοητά. Τον Παπαδιαμάντη, τον λάτρεψα! Λάτρεψα την απλότητα του και τη οικειότητα που είχα με τις εικόνες που παρουσίαζε στα κείμενα του. 
Στο συγκεκριμένο βιβλίο, θα βρείτε ολόκληρη την ιστορία του Παπαδιαμάντη "Παιδική Πασχαλιά" γραμμένη έτσι ώστε να την καταλάβουν τα παιδιά καλύτερα. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, θα βρείτε ένα σύντομο βιογραφικό και την αυθεντική ιστορία όπως την έγραψε ο ίδιος.


"Το Πάσχα των Ελλήνων" της Ρένας Ρωσση Ζαιρη απο τις εκδόσεις Άγκυρα


Αν ψάχνετε να βρείτε ένα αντιπροσωπευτικό βιβλίο για το Ελληνικό Πάσχα, αυτό είναι το ιδανικότερο. Η συγγραφέας διάλεξε 9 ιστορίες απο μεγάλους  Ελληνες συγγραφείς που θα σας ταξιδέψουν στο αυθεντικό Ελληνικό Πάσχα  στο νησί ή στην εξοχή, στο χωριό. Βασισμένες στα αυθεντικά κείμενα, οι ιστορίες έχουν αποδοθεί με πολύ ωραίο τρόπο ενώ οι εικονογραφιση είναι εξαιρετική. "Η περιφορά του Επιταφίου" του Αλέξανδρου Μωραιτη, "Πάσχα στα Πέλαγα" του Καρκαβίτσα και ο "χορός της Λαμπρής" του Κώστα Κρυστάλλη είναι μερικές από αυτές τις ιστορίες που θα σας βάλουν σε Πασχαλινό κλίμα. (Το βιβλίο αυτό είναι εξαντλημένο από των εκδότη αλλά ίσως μπορέσετε να το βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία )

"Ξεχωριστές Πασχαλινές Ιστορίες " της Ρένας Ρωσση Ζαιρη απο τις εκδόσεις Άγκυρα


Το πιο πρόσφατο απόκτημα μας στην βιβλιοθήκη. Το αγόρασα πριν από λίγες μέρες στο σταθμό των λεωφορείων του ΚΤΕΛ ως δώρο επιστροφής μου στα παιδιά μου. Ένα λεπτό βιβλιαράκι, ιδανικό όταν θέλετε ένα λεπτό πασχαλινό βιβλίο στις αποσκευές σας. Η τιμή μου θα σας δελεάσει να το αποκτήσετε σίγουρα. Στο 1ο τεύχος που έχουμε εμείς θα βρείτε 3 ιστορίες βασισμένες στα κείμενα του Καρκαβίτσα, Μωραϊτίδη  και Νιρβάνα. Το βιβλίο εμπεριέχει και Cd με τις ιστορίες οπότε μπορείτε να τις ακούσετε καθώς ταξιδεύετε ή ακόμα όταν θέλετε να χαλαρώσετε ζωγραφιζοντας Πασχαλινά Ελληνικά τοπία. Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ 

Αν ψάχνετε για να δημιουργήσετε Πασχαλιάτικες κατασκευές διαβάστε την πρόταση μου για ένα εξαιρετικό βιβλίο για τα παιδιά. 

Το Πάσχα των Ελλήνων είναι θησαυρός. Μεταδώστε την μαγεία του στα παιδιά σας ταξιδεύοντας με την βοήθεια ενός βιβλίου. 




No comments: