#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Saturday 26 September 2015

Φτιάχνω σαπουνάκια γλυκερίνης παρέα με τα παιδιά μου! diy glycerine soap with my kids

Το Φθινόπωρο μπήκε για τα καλά (με μπόλικη βροχή μπορώ να πώ εγώ) και καιρός για δημιουργική απασχόληση των παιδιών στο σπίτι.
Τα σαπουνάκια που θα σας παρουσιάσω βέβαια, τα φτιάξαμε κάποια το καλοκαίρι που είχε καύσωνα και κάποια τον προηγούμενο χειμώνα αλλά εγώ τώρα αξιώθηκα να σας δώσω την συνταγή (πολύ πρωτότυπο, ένα με την καθυστέρηση έχω καταντήσει!).
Το καλό με τα σαπουνάκια είναι οτι μπορείτε να φτιάξετε γρήγορα και οικονομικά δωράκια για πάρτυ, χριστουγεννιάτικες γιορτές, φίλους , συγγενείς, δώρα σε βαπτίσεις, shower party κλπ



Πρέπει να επισημάνω ότι παρόλο που ασχολούμαι εδώ και μια δεκαετία με την παρασκευή σαπουνιού (με την κλασσική μέθοδο που απαιτεί την χρήση σόδας και ελαιολάδου) με την γλυκερίνη δεν ασχολήθηκα ποτέ. Θέλετε γιατί δεν είναι και πολύ φίλη με τις γλυκερίνες (μου στάθηκαν το λαιμό βλέπεις στο μάθημα κοσμετολογίας στο ΤΕΙ Αθήνας για να μάθω γι' αυτές) θέλετε γιατί κυκλοφορούν πολλές γλυκερίνες αμφιβόλου ποιότητας με πολλές προσμίξης πετρελαίου, θέλετε γιατί ακόμα δεν έχω πειστεί για την χρήση τους και ναι κρίνω ανώτερα τα σαπούνια που προέρχονται από την χημική ένωση της καυστικής σόδας με το ελαιόλαδο και τα κατάλοιπα του. Από την άλλη, η αγορά έχει γεμίσει κυριολεκτικά με αυτού του είδους τα σαπουνάκια και διάφορα χρώματα, αρώματα και σχέδια που σε δελεάζουν να τα αποκτήσεις αλλά η τιμή τους είναι εξωφρενική (εάν σκεφτείς τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους).
Βέβαια η κόρη μου με ρωτούσε αρκετές φορές πότε θα φτιάξουμε σαπούνια παρέα, αλλά εγώ δεν ήθελα γιατί είναι αρκετά επικίνδυνη η παρασκευή τους. Eτσι όταν διάβασα την ανάρτηση της Μάχης  Φτιάχνω με το παιδί μου: Σαπούνια   μου "δημιουργήθηκαν " καινούργιες ιδέες που λένε.
H συνταγή  όπως θα δείτε και στην ανάρτηση της Μάχης, Momma's Daily Life είναι πολύ εύκολη.

Παρακάτω σας παρουσιάζω την δική μου πρόταση

Σαπούνια Γλυκερίνης

με άρωμα λεβάντας και μώβ χρώμα!

 


Υλικά 
  • Βάση γλυκερίνης (είτε clear  για παρασκευή διάφανων σαπουνιών, είτε λευκή για άσπρα σαπούνια)
  • Καλουπάκια (σε διάφορα σχήματα)
  • Λιγο οινόπνευμα διάφανο
Για πιο γουστόζικα σαπούνια προσθέτουμε
  • χρώματα σαπουνοποιείας ή πιο απλά χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • αιθέρια έλαια 
  • λιλιπούτεια  διακοσμητικά (π.χ. χαντρούλες, μικρά παιχνιδάκια, φιγούρες καρτούν)
  • ξερά βότανα, περίτεχνα φύλλα και άνθη αποξηραμένα 

Εκτέλεση
Παίρνουμε μια μέτρια ποσότητα γλυκερίνης (γύρω στα 200gr, είναι καλή για πειραματισμό) και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια με ένα μαχαίρι χωρίς δοντάκια.


Λιώνουμε την γλυκερίνη σε bain-marie ή αν θέλετε πιο γρήγορα σε φούρνο μικροκυμάτων. Προσοχή μην βάλετε τον φούρνο στην δυνατή σκάλα γιατί θα χαλάσετε την γλυκερίνη. Διαλέξτε την μέτρια ένταση για περίπου μισό λεπτό.
Στην συνέχεια ανακατέψτε την γλυκερίνη σας με μια μαριζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) και προσθέστε μερικές σταγόνες χρώματος (εάν επιθυμείτε να παρασκευάσετε χρωματιστά σαπούνια). 2--3 σταγόνες είναι υπερ-αρκετες! Αφήστε την φαντασία σας να δημιουργήσει παράξενα γαλάζια και
πορτοκαλί για παράδειγμα.


Ανακατέψτε με απαλές κινήσεις το μείγμα και στην συνέχεια προσθέστε και τα αιθέρια έλαια που θέλετε ή τις προσμίξεις αυτών. Σε αυτή την ανάρτηση μου θα βρείτε μερικές αρωματικές προτάσεις για διάφορες κατασκευές που χρησιμοποιείται αιθέρια έλαια
Τώρα ρίξτε το μίγμα σας στα καλουπάκια που έχει διαθέσιμα.




Προτείνω να χρησιμοποιήσετε καλούπια σιλικόνης για να μπορείτε εύκολα να βγάλετε τα σαπουνάκια σας. Στα σαπουνάκια με θέμα την θάλασσα χρησιμοποιήσαμε καλουπάκια πλαστικά που μας δάνεισε η μαμά φίλου της κόρης μας. Αυτά τα καλουπάκια προορίζονται για πήλινες κατασκευές και δεν είναι εύπλαστα, οπότε όταν στέγνωσαν τα σαπούνια μας χρειάστηκε να να "ξεκαλουπώσουμε" με την βοήθεια μαχαιριού.



Σε αυτή την φάση, καλό είναι να ραντίσετε την επιφάνεια των σαπουνιών με καθαρό οινόπνευμα σε μορφή spray. Έτσι δεν θα έχετε σαπουνάκια με φυσαλίδες αλλά πολύ καθαρό αποτέλεσμα.
Τώρα αφήνετε τα σαπουνάκια να ξεκουραστούν και να κρυώσουν μέσα στα καλούπια τους. Ενα δίωρο είναι αρκετό για να στεγνώσουν.
Ξεκαλουπωνεται με προσοχή τα σαπούνια σας και είναι έτοιμα!

τα σαπουνάκια μας με το καλουπάκι του φίλου της κόρης μου και άρωμα θαλασσινό!


Καλό είναι να τύλιξετε τα σαπουνάκια σας με διάφανη μεμβράνη ή χρωματιστή ζελατίνα εαν δεν τα χρησιμοποιήσετε άμεσα. Αν δεν τα τυλίξετε και δεν τα χρησιμοποιήσετε, τα σαπουνάκια αυτά έχουν την ιδιότητα να χάνουν μέρος του όγκου της αλλά και του αρώματος τους. 

Μερικές ιδέες ακόμα...
  • Μπορείτε να προσθέσετε μικρά διακοσμητικά μέσα στα σαπουνάκια σας. Ετσι πριν ρίξετε την γλυκερίνη μέσα στα καλούπια σας, βάλτε τα διακοσμητικά σας και μετά συνεχίστε με την γλυκερίνη τα παραπάνω βήματα.



Προσοχή! Τα υλικά που θα βάλετε μέσα στα σαπουνάκια δεν θα πρέπει να λιώνουν εύκολα αλλά να είναι κάπως ανθεκτικά. Εμείς βάλαμε πολύ μικρές χαντρούλες χρωματιστές για να δώσουμε ένα πολύχρωμο αποτέλεσμα στα σαπούνια μας.

  • Μπορείτε να προσθέσετε φύλλα και βότανα στα σαπούνια σας. Εαν θέλετε να φτιάξετε αυτά τα σαπούνια, σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε διάφανη γλυκερίνη και να μην χρωματίσετε καθόλου το υλικό. Επίσης σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε βότανα και θέλετε να βάλετε και αιθέρια έλαια, χρειάζεται να υπάρχει μια αλληλουχία μεταξύ τους. Να έχετε κατά νου ότι τα βότανα έχουν και αυτά έντονες μυρωδιές ακόμα και αν έχουν αποξηρανθεί και η μίξη τους με τα αιθέρια έλαια μπορεί να μην φέρει και το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ζωγραφιές και φωτογραφίες ή κάποιο χειρόγραφο μήνυμα  για τα σαπουνάκια σας. Ζωγραφίστε ή βάλτε μια μικρή φωτογραφία που την έχετε πλαστικοποιήσει πρώτα, μέσα στο καλουπάκι και ρίξτε με προσοχή το μίγμα. 

Για όλους εσάς που μόλις ανακαλύψατε τον κόσμο των σαπουνιών και έχετε μαγευτεί σας προτείνω να αγοράσετε το βιβλίο "ΤΗE SOAPMAKER'S COMPANION" της  Susan Miller Cavitch.

πηγή
Αυτό το βιβλίο το έχω στην βιβλιοθήκη μου περίπου 15 χρόνια, εντούτοις είναι τόσο καλά γραμμένο και καλύπτει όλες τις παρασκευές σαπουνιών όλων των ειδών. Επίσης αναλύει διεξοδικά την χημεία των σαπουνιών και ακόμη εαν στην χημεία δεν ήσουν και αστέρι, όπως εγώ, μπορείς να καταλάβεις εύκολα πώς γίνονται οι χημικές  αντιδράσεις και δημιουργείται το σαπούνι. Το βιβλίο τελειώνει με ένα αναλυτικό κεφάλαιο αφιερωμένο σε συμβουλές και προτάσεις για όλους εκείνους που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με την παραγωγή σαπουνιού και θέλουν να δημιουργήσουν την δικιά τους επιχείρηση.


αυτή είναι η συσκευασία από τα σαπουνάκια ευκαλύπτου που δώσαμε στους φίλους της στο νηπιαγωγείο στην γιορτή της κόρης μου
Καλή επιτυχία!

update

To Πάσχα μας αρέσει να δωρίζουμε μικρά σαπουνάκια ως δώρο. Δείτε τα δικά μας !



9 comments:

Αθηνά said...

Τι πρωτότυπο δωράκι για τους μικρούς μας φίλους.. Αλλά και η συνταγή φαίνεται εύκολη. Τι γλυκερίνη που τη βρίσκουμέ?

Unknown said...

Ένα βραβείο από μένα για σένα,αν θέλεις να το παραλάβεις, θα το βρεις εδώ: https://mummyslittleman.wordpress.com/2015/09/28/to-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF-liebster/

Mαρία Γεωργακού said...

Αθηνά ευχαριστώ γα το βραβείο σου!

Mαρία Γεωργακού said...

Αθηνά αν goggleαρεις αγορα βάση γλυκερίνης για σαπούνια να βρείς μια μεγάλη λίστα προμηθευτών

Peloma BoQ said...

Μπράβο σας!!! Είναι υπέροχα!!!!
Η ανάρτηση αποθηκεύεται για τα προσεχώς!!!!

Momma's daily life said...

Υπέροχα και τα δικά σας σαπουνάκια! Τα έχουμε φτιάξει αρκετές φορές πέρα από αυτές που έχω δείξει στο μπλογκ και πάντα μα πάντα αποτελούν ένα όμορφο δωράκι για τον παραλήπτη! σε ευχαριστώ πολύ και για την αναφορά!

Mαρία Γεωργακού said...

Momma Machi και Peloma Bo Q ευχαριστω για τα σχολία σας. Περιμένω να δώ και τις δικές σας δημιουργίες ανανεωενες πάντα

areti said...

Πόσα κομμάτια περίπου βγαίνουν στο μισό κιλό γλυκερινης? Μιλάω για σαπουνακια μικρά για μπουμπονιερα βάπτισης. Σας ευχαριστώ πολύ!

Mαρία Γεωργακού said...

areti δυστυχώς δεν μπορω να σου προσδιορίσω με ακρίβεια πόσα βγαίνουν στο μισοκιλο γιατί δεν γνωρίζω το μέγεθος του σαπουνιού που θελεις να φτιαξεις. Επίσης εάν είναι μονοχρωμο ή πολύχρωμο (το χρωμα τρωει την γλυκερινη). Θα σου προτείνω ομως να το δοκιμασεις μονη σου. Δηλ να φτιάξεις ενα δείγμα να το ζυγίσεις και μετά θα υπολογίσεις πόσα κομμάτια βγαίνουν. Ελπίζω να σε βοήθησα.