#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Saturday 9 November 2013

Εκδρομή πικ-νικ στο φράγμα Παναγιώτικο- pic nic at Panagiotiko dam


Μπορεί να χειμώνιασε αλλά η φύση είναι πανέμορφη στο Πήλιο. 


Ετσι και εμείς, είπαμε να κάνουμε μια φθινοπωρινή μίνι εκδρομούλα με τον σύζυγο. Και επειδή, τα παιδιά μας, θα έπρεπε να λάβουν μέρος, η εκδρομούλα θα έπρεπε να συνδυαστεί με φαγητό. 'Αρα μετατράπηκε και σε πίκ νικ
Πρόκειται για ένα φράγμα που δημοπρατήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και κατασκευάσθηκε το χρονικό διάστημα 1999 έως 2004. Βρίσκεται ΒΔ του χωριού Αφέτες Μαγνησίας. Θεμελιώθηκε σε υψόμετρο 136 m πάνω σε μεταμορφωμένα πετρώματα γνευσιοσχιστολίθων.Διαβάστε περισσοτερα τεχνικά χαρακτηριστικά εδώ.
Στο Παναγίωτικο έχουμε πάει αρκετές φορές με τον Γιώργο (τον συζυξ, όπως λέω). Μερικές φορές μάλιστα εκείνος ψάρεψε κιολας πέστροφες!Δυστυχώς όμως μέχρι τώρα, δεν επισκεφθήκαμε το φραγμα  ποτέ φθινόπωρο.

Διαλέξαμε να επισκεφθούμε το Παναγιώτικο. 

Προσωπικά, το φθινόπωρο  είναι η καλύτερη εποχή για να έρθεις στο Πηλιο και να περπατήσεις. Αρωματα φθινοπωρινά μπερδεύονται με τις αποχρώσεις του κίτρινου, της ώχρας, του καφέ και του πορτοκαλί και δημιουργούν ενα κουβάρι απο νόστιμα κάστανα, μήλα και πλατανόφυλλα!


Eτσι λοιπόν, ετοιμασαμε τα μικρά μας κατάλληλα και πήραμε μαζί μας φαγητό για να κανουμε πικ νικ. Τα τρόφιμα που πήραμε στο πικ-νικ είνα


  • Κεφτεδάκια. Μικροί - μεγάλοι όλοι τα λατρεύουν.Διαβάστε μια ωραία συνταγή εδώ
  •  Βραστά αυγουλάκια. Για την Ελπίδα μου!
  • Φρούτα. Διαλέξαμε εποχής όπως μήλα κόκκινα περιοχής, ρόδια αλλά και κάστανα που βγήκαν αυτήν την εποχή.
  • Τυρόψωμο δείτε την συνταγή για το πηλιορειτίκο εδώ
  • Ελιόψωμο. Εμείς ακολουθούμε αυτή την συνταγή και μερικές φορές προσθέτουμε και πιπεριές
  • Χυμουδάκι ΕΨΑ  για την μικρή μου. Είναι καλής ποιότητας και στηρίζω και το χωριό μου όπου παρασκευάζετε!

  • και φυσικά νερό. Γεμίσαμε απο το κοντινότερο χωριό, των Αφετών.Διαβάστε περισσότερα για το χωριό εδώ
 Ξεκινήσαμε απο τον Βόλο και στον δρόμο μετα τις Αφετες, στριψαμε στην ταμπέλα που γράφει Παναγίωτικο. Εδώ ξεκινά ενας χωματόδρομος σε καλη κατάσταση που μετά απο περίπου 5 λεπτα καταληγει στο φραγμα.  

Εδώ το τοπίο είναι μαγευτικό. Μιά εικόνα , χίλιες λέξεις!!!!!!

Στρώσαμε και καρεκλάκια μας, βγάλαμε και το καλαθάκι μας με τα φαγώσιμα και αφουγκραστήκαμε ήχους της λίμνης. Παίξαμε, γελάσαμε, τρέξαμε και βγάλαμε πολλές φωτογραφιες. 
διάφορα βότανα ευδοκιμούν στο Πήλιο

Μετά από λίγο αρχίσαμε να μαζεύουμε κούμαρα.  

Τα κούμαρα είναι άλλο ένα φρούτο του δάσους που αγαπώ πολύ και εγώ και η κόρη μου πολύ. Φέτος, στο Παναγιώτικο είναι σε πληθώρα. Τόσα πολλά κούμαρα παντού σαν μικρά χριστουγεννιάτικα δέντρα να λάμπουν γύρω απο την λίμνη. Ετσι, δεν μπορείς να μην γοητευθείς απο το τοπίο και φυσικά να μπείς στον πειρασμό να μαζέψεις εστώ λίγα. 

Το κούμαρο όμως πέρα απο την λαχταριστή γεύση που έχει (το ώριμο πάντα) έχει και θεραπευτικές ιδιότητες.  Δρα ως αντισηπτικό, διουρητικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό και αιμοστατικό. Τα ώριμα κούμαρα συνιστώνται σε δυσκοιλιότητα και αεροφαγία. Βοηθά σε προβλήματα φλεγμονών και άλλες παθήσεις των ουροφόρων οδών όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, ενούρηση, δυσούρηση, σε αιματουρίες και αιμορραγίες της μήτρας. (σύμφωνα με Βιβλιογραφία Μικρή Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων,
emedi.gr , haniotika-nea.gr και proionta-tis-fisis.blogspot.com) όλο το άρθρο εδώ
Αφού μαζέψαμε αρκετά κούμαρα λοιπόν, είπαμε να πάρουμε τον δρόμο για το γυρισμό. Η εκδρομούλα μας κάπου εδώ τελείωσε, έχοντας όμως γεμίσει τις μπαταρίες μας με πολλές εικόνες.

Η Ελπίδα μαζεύει κούμαρα και ρείκια!
 Επίσης, τον  χειμώνα, θα έχουμε γλυκές αναμνήσεις απο το Παναγιώτικο τρώγοντας μαρμελάδα απο κουμάρα που είναι δυσεύρετη και πεντανόστιμη! Η συνταγή που ακολούθησα για την μαρμελάδα είναι απο το ιστολόγιο της Μικρής Κουζίνας. Η συνταγή είναι αυτή

Επίσης για όλους εσάς που θα αρέσει το περπάτημα στην φύση, μπορείτε να ακολουθήσετε χαρτογραφημένη διαδρομή για να φτάσετε στο φράγμα ξεκινώντας απο τις Μηλιές. Διαβάστε ποια διαδρομή θα ακολουθήσετε εδώ. Επίσης στο συγκεκριμένο ιστολογιο (http://walking-pilion.blogspot.gr) θα βρείτε μοναδικές διαδρομες που μπορείτε να ακολουθήσετε στο Πηλιο, που θα σας μαγεψουν!

No comments: