#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Friday 9 February 2018

Φτιάχνω κεικ με χαρούπι -diy cake with carob

Το κεικ είναι το αγαπημένο μου γλυκό. Μου αρέσουν τα κεικ και απολαμβάνω κάθε στιγμή ένα κομμάτι είτε είναι πρωί με τον χυμό μου είτε απόγευμα με μια κούπα αχνιστή τσάι.  Έτσι διατηρώ πολλές συνταγές για κεικ και φυσικά ποτέ δεν σταματώ να μαζεύω μερικές ακόμη. 
Στην σημερινή συνταγή που θα σας δώσω, πρωταγωνιστής στην γεύση και στην συνταγή είναι το χαρούπι.


 
Συγκεκριμένα το χαρουπαλευρο. Μιας και δεν τρώω κακάο, πειραματιζομαι με διάφορες συνταγές εκτός από σοκολάτα και φυσικά κακάο. Το χαρούπι είναι για πολλούς ένα γευστικό συστατικό μου μπορεί να αντικαταστήσει επάξια το  κακάο. 

Λίγα λόγια όμως για το χαρούπι
Το χαρούπι είναι ο καρπός ενός δέντρου που ευδοκιμεί στην χώρα μας και ονομάζεται χαρουπιά. Στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με χαρουπιές. Το χαρούπι είναι γνωστό και ως "η σοκολάτα της κατοχής" μιας και στην περίοδο της Κατοχής, οι Ελληνες κατανάλωσαν μεγάλες ποσότητες ως γλυκαντικό. Παλαιότερα, το χαρούπι δινόταν ως ζωοτροφή στα ζώα όμως μιας και η θρεπτική του αξία είναι αρκετά μεγάλη καταναλώθηκε και από τους ανθρώπους. 
Το χαρούπι εξωτερικά θυμίζει μαύρο φασόλι. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο (έχει την διπλάσια ποσότητα σε σχέση με το γάλα), βιταμίνες, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο και δεν περιέχει γλουτένη. Έτσι μπορεί να καταναλωθεί και από άτομα με δυσανεξια στην γλουτενη. 
Στις μέρες μας θα βρείτε χαρούπι σε μορφή σκόνης (χαρουπαλευρο) και σε χαρουπομελο (υγρό σαν μέλι). 

Μια ωραία ιδέα για να εντάξετε το χαρούπι στην διατροφή σας είναι να το χρησιμοποιήσετε στο κεικ σας. Η συνταγή που σας προτείνω είναι εύκολη και γευστική.



Κεικ με χαρούπι
Θα χρειαστείτε 
500 γρ αλεύρι
250 γρ χαρουπάλευρο
1 κ.σούπας baking powder
250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
440 γρ ζάχαρη
3 αυγά
260 ml γάλα
1 στικ βανίλιας ή ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση
Ανακατεύετε τις σκόνες (baking powder, αλεύρι, χαρούπάλευρο, ζάχαρη) και προσθέστε το γάλα, την βανίλια, το βούτυρο και στο τέλος τα αυγά. Χτυπήστε για λίγα λεπτά στο μίξερ, στην δυνατή σκάλα. Βουτυρώστε μια μεσαία φόρμα για κεικ και αδειάστε το μίγμα στην φόρμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50 λεπτά (αντιστάσεις 180ο βαθμούς).

Αν αγαπάτε τα κεικ, θα βρείτε και την συνταγή μου με πορτοκαλάδα Εψα ενδιαφέρουσα.
Μην ξεχάσετε να φτιάξετε και το "κεικ που έσπασε κάθε ρεκόρ". Θα το δοκιμάσετε και θα καταλάβετε γιατί.

Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog

No comments: