Στο τελευταίο ταξίδι που έκανα μαζί με τον σύζυγό μου, στην μακρινή Ρωσία, είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε ένα πρωτότυπο γλυκό που μας άρεσε πολύ. Στην όμορφη Πετρούπολη, (διαβάστε τις εντυπώσεις μου εδώ) σ' ένα μικρό καφέ σ' ένα δρόμο κοντά στην λεωφόρο Nevsky, δοκιμάσαμε πουτίγκα μήλου! H κοπέλα που μας σερβίρισε το γλυκό, η Μασα, μας είπε οτι η πουτίγκα μήλου που δοκιμάσαμε, θεωρείται παραδοσιακή λιχουδιά της περιοχής που φτιάχνουν οι ντόπιοι και ξετρελαίνει τους τουρίστες!
Η συνταγή είναι όπως μου την έδωσε η κοπέλα και βγάζει περίπου ένα μέτριο ταψί φούρνου.
Πουτίγκα μήλου από την Αγία Πετρούπολη
Θα χρειαστείτε:
8 μήλα μεσαίου μεγέθους
3 κουταλιές σούπας (κ.σ) ζάχαρη λευκή
2 κ.σ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 της κούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
Χυμό από μισό λεμόνι
λιγο ξύσμα λεμονι
λιγο ξύσμα λεμονι
4 αυγά μεσαία
1 1/5 κούπα κρέμα γάλακτος (εγώ χρησιμοποίησα αυτή που είναι για γλυκά)
1 1/5 κούπα μαρμελάδα *
Για την μαρμελάδα, η Μασα μου πρότεινε να χρησιμοποιησω σπιτική και κυρίως κόκκινη (δηλ κεράσι, φράουλα κλπ). Στο γλυκό που δοκιμάσαμε η μαρμελάδα ήταν μούρα. Εγώ την έφτιαξα με μαρμελάδα σανταροζα (Φτιάξτε την δική σας μαρμελάδα με αυτή την συνταγή).
Εκτέλεση
Κόψτε τα μήλα στην μέση και καθαρίστε τα από την φλούδα και τον πυρήνα.
Βουτυρώστε ελαφρά το ταψάκι και τοποθετήστε τα μήλα με την εσωτερική πλευρά, εκεί που ήταν τα κουκούτσια προς τα πάνω. Στο εσωτερικό μέρος του μήλου, που καθαρίσατε από τα κουκούτσια, ρίξτε την μαρμελάδα.
Κάθε μήλο, λίγη μαρμελάδα με το κουταλάκι.
Χωρίστε τα αυγά σε ασπράδι και κρόκο. Πάρτε τους κρόκους και ανακατέψτε τους με την κρεμα γάλακτος, το αλεύρι, την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Αφού χτυπήσετε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέστε τα στο μείγμα με τον κρόκο.
Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα μήλα με την μαρμελάδα.
Ψήστε το γλυκό για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου 150 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Σερβίρετε ζεστή την πουτίγκα!
Αν έχετε και άλλα μήλα, δοκιμάστε να φτιάξετε και κομπόστα μήλο.
Καλή επιτυχία!
Βουτυρώστε ελαφρά το ταψάκι και τοποθετήστε τα μήλα με την εσωτερική πλευρά, εκεί που ήταν τα κουκούτσια προς τα πάνω. Στο εσωτερικό μέρος του μήλου, που καθαρίσατε από τα κουκούτσια, ρίξτε την μαρμελάδα.
Κάθε μήλο, λίγη μαρμελάδα με το κουταλάκι.
Χωρίστε τα αυγά σε ασπράδι και κρόκο. Πάρτε τους κρόκους και ανακατέψτε τους με την κρεμα γάλακτος, το αλεύρι, την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Αφού χτυπήσετε τα ασπράδια σε μαρέγκα, προσθέστε τα στο μείγμα με τον κρόκο.
Ρίξτε το μείγμα πάνω από τα μήλα με την μαρμελάδα.
Ψήστε το γλυκό για περίπου 45 λεπτά σε χαμηλή θερμοκρασία, περίπου 150 βαθμούς, στις αντιστάσεις.
Σερβίρετε ζεστή την πουτίγκα!
Αν έχετε και άλλα μήλα, δοκιμάστε να φτιάξετε και κομπόστα μήλο.
Καλή επιτυχία!
Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog
στο facebook κάνοντας like στο Beauty harmony blog
και στο instagram beauty_harmony_blog
No comments:
Post a Comment