#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Thursday 27 July 2017

Διαβάσαμε: Mεγάλοι Εξερευνητές

Οι ιστορίες ατρόμητων ανθρώπων πάντοτε γοήτευαν εμένα και τα παιδιά μου. Θυμάμαι τον μπαμπά μου να μου  εξιστορεί τα κατορθώματα των Αρχαίων Ελλήνων με τόση γλαφυρότητα που πάντοτε με έκανε να μένω άφωνη. Την ίδια πλέον τακτική ακολουθεί  ο μπαμπάς μου και στα εγγόνια του. Οι  διάσημοι εξερευνητές της  Ιστορίας της ανθρωπότητας φαίνεται να είναι τα αγαπημένα πρόσωπα αυτών των αφηγήσεων.
Φανταστείτε  την χαρά μου όταν ανακάλυψα οτι οι εκδόσεις Ψυχογιός δημιούργησαν ένα βιβλίο οπου απευθύνετε σε αυτές τις ηλικίες και αναφέρετε στους μεγάλους εξερευνητές. Αναφέρομαι φυσικά στο "Μεγάλοι Εξερευνητές, Η ιστορία τους με αυτοκόλλητα". Ένα βιβλίο που θα αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι εξερευνητές!





Πρόκειται για ένα βιβλίο πραγματικά πολύ όμορφα γραμμένο που η εικονογραφιση είναι τόσο εντυπωσιακή που τραβά την προσοχή ακόμη και των ενηλίκων. Φανταχτερά χρώματα, φατσουλες ανθρώπων τόσο παραστατικές και μπόλικοι χάρτες θα συντροφευσουν τους μικρούς βιβλιοφάγους σε άλλες εποχές  ανα τον κόσμο.
Το βιβλίο ξεκινά κάνοντας αναφορά στον homo sapiens. H εξέλιξη των ανθρώπων και τα μεγάλα ταξίδια για ανεύρεση τροφής αναφέρονται χρησιμοποιωντας απλές λεξούλες που θα βοηθήσουν κάθε παιδί να κατανοήσει τις πρώτες εξερευνήσεις. Φυσικά την σκυτάλη παίρνει ο δικός μας Μέγας Αλέξανδρος όπου ταξίδεψε σε χώρες πολύ μακριά από την Ελλάδα και διέδωσε τον Ελληνικό πολιτισμό. Στο βιβλίο παρουσιαζονται πολλοί εξερευνητές κάποιοι περισσότερο γνωστοί (όπως ο Μαρκο Πόλο, ο Βάσκο Ντε Γκάμα, ο Χριστόφορος Κολόμβος) και κάποιοι λιγότερο γνωστοί όπως ο Λειφ Ερικσον (Βικιγκς), ο Χίλαρι και ο Κλαρκ και πολλοί άλλοι. 
Και αν νομίζετε οτι γνωρίζετε τους περισσοτερους εξερευνητές, ακόμη και αν είστε καλοί στην ιστορία, μάλλον γελιέστε! Οι πληροφορίες που παρουσιαζονται είναι αρκετά χρήσιμες ακόμα και για τους μεγάλους. Πολλές από αυτές είμαι σίγουρη οτι δεν τις γνωρίζετε καν, όπως άλλωστε και όποιος ενήλικας πήρε το βιβλίο μας στα χέρια του και σχολίασε οτι πολλές πληροφορίες του ήταν άγνωστες.
Το αξιοζήλευτο που έχει αυτό το βιβλίο είναι οτι δεν παρουσιάζει απλώς πληροφορίες για αυτούς τους θρυλικούς εξερευνητές αλλά το οτι ο μικρός αναγνώστης μπορεί μετά τα φτιάξει τα δικά του σκηνικά δράσης. Συγκεκριμένα σε πολλούς εξερευνητές, αφού ολοκληρωθεί με απλό και κατανοητό τρόπο το ταξίδι τους,  δίνετε η ευκαιρία στο παιδί στην επόμενη σελίδα του βιβλίου να δημιουργήσει τα δικά τους θεαματικά σκηνικά χρησιμοποιωντας τα αυτοκόλλητα που θα βρει στο τέλος του βιβλίου. Έτσι μπορεί να πλάσει δικές τους ιστορίες σχετικά με τον συγκεκριμένο εξερευνητή και να δημιουργήσει μια καινούργια περιπέτεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το βιβλίο να μην γίνετε βαρετό αλλά να το χρησιμοποιεί και σαν παιχνίδι.





Φυσικά δεν χρειάζεται να τονίσω οτι σαν γονιός, βρίσκω άκρως εποικοδομητικο την μάθηση της ιστορίας με αυτόν τον τρόπο. Είμαι σίγουρη οτι βιβλία σαν και το "Μεγάλοι Εξερευνητες" των Εκδόσεών Ψυχογιός σίγουρα θα κάνουν τα παιδιά να αγαπήσουν την ιστορία. Διαβάστε και ένα μέρος από το βιβλίο πατώντας εδώ. 
Στην ίδια σειρά θα βρείτε ακόμη 3 βιβλία. 
Εμείς πάντως κάναμε την λίστα μας και σίγουρα θα προμηθευτουμε και τα υπόλοιπα της σειράς σύντομα.


Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog


3 comments:

nanarinia said...

Μου αρέσει που είναι διαδραστικό και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν!

nanarinia said...

Μου αρέσει που είναι διαδραστικό και δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να δημιουργήσουν μόνα τους την ιστορία!

Mαρία Γεωργακού said...

Nai ετσι δεν ειναι βαρετο και κανουν και δικες τους ιστοριες που δεν σταματουν ποτε>!