#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Thursday 29 December 2016

Φτιαχνω τα Ολλανδικα speculaas broken- Diy the traditional Dutch speculaas broken!



Kαλά Χριστούγεννα είπαμε! 🎄🎄🎄Συνεχίζουμε σε γιορτινό κλίμα και σας παρουσιάζω αφου προλαβα , παλι καλά, μπισκοτα που θυμίζουν Χριστούγεννα. Τα speculaas broken!
 Τα ολλανδικά μπισκοτάκια “speculaas broken”τα γνώρισα πριν από περίπου 15 χρόνια όταν πρωτοξεκίνησα να δουλεύω ως αισθητικός. Μια Ολλανδέζα πελάτισσα μου τα πρόσφερε σαν κέρασμα στις αρχές του Δεκέμβρη και τα αγάπησα. Από τότε κάθε χρόνο θα φτιάξω τουλάχιστον μια δόση!
Στα μάρκετ έχω βρει να πουλούν speculaas όλο το χρόνο αλλά πρέπει να αμολήσω ότι δεν έχουν καμιά σχέση με τα παραδοσιακά  μπισκότα της Ολλανδίας.

Φτιάχνοντας αυτά τα μπισκότα, νιώθω ότι βρίσκομαι σε εορταστικό κλίμα. Σαν αρωματοθεραπευτρια, οι μυρωδιές είναι εκείνες που με ταξιδεύουν και με συγκινούν περισσότερο και αυτά τα μπισκότα μυρίζουν Χριστούγεννα. Τα μπαχαρικά που περιέχουν, μου θυμίζουν την μυρωδιά των Χριστουγέννων. Πάντοτε όταν τα ψήνω και έρχεται κάποιος στο σπίτι λέει «μυρίζει Χριστούγεννα!». Τα δε μικρά μου που γνωρίζουν αυτή την μυρωδιά ξετρελαίνονται 😋😋😋😋😋😋 και για την γεύση τους!

Τα speculaas broken  είναι εύκολα στην παρασκευή  και δεν χρειάζονται πολύ ζύμωμα. Αγαπώ τα μπισκότα και τις λιχουδιές που προέρχονται από ζυμάρια αλλά βαριέμαι να ζυμώνω. Τα speculaas broken είναι η εξαίρεση μου και τα φτιάχνω με πολύ ζήλο. Τα τελευταία χρόνια, τα speculaas broken  είναι τα μπισκότα που φτιάχνουμε παρέα με τα παιδιά,  κάτι σαν την χριστουγεννιάτικη μας δραστηριότητα, το οικογενειακό μας έθιμο που λένε.  Τα μικρά μου λατρεύουν αυτή την ζύμη και φτιάχνουν εύκολα τα μπισκότα.  Τα speculaas broken  δεν απαιτούν ούτε πολλά υλικά που να είναι ακριβά ούτε εξοπλισμό ιδιαίτερο. 


Η συνταγή που σας δίνω είναι αυτή που μου έδωσε η Ολλανδέζα που σας ανέφερα. Την συνταγή αυτή, η ίδια την «κληρονόμησε» από την μαμά της και αυτή από την γιαγιά της κλπ. Με αυτή την συνταγή και βάση πάντα τις φόρμες που έχετε, φτιάχνετε τουλάχιστον δυο ταψιά μπισκότα speculaas broken. Εγώ βγάζω πάντως 3+ ταψιά μπισκότα.  Aκολουθωντας τις οδηγίες της κυρίας Ολλανδέζας δεν χρησιμοποιώ πολύ μεγάλες φόρμες. Εάν δεν έχετε τις παραδοσιακές ξύλινες – που είτε και εγώ έχω- χρησιμοποιήστε κυρίως μέτριο μέγεθος όπως αυτές των αστεριών για παράδειγμα. 


Σας δίνω τη συνταγή
Υλικά

  • 300 γρ μαύρη ζάχαρη

  • 2 αυγά

  • 500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη πλάκα. (όχι soft το τονίζω γιατί δεν θα μπορείτε να τα ζυμώσετε)

  • 2 κουτ. σούπας λάδι κατά προτίμηση σπορέλαιο

  • 1 κουτ.γλυκου baking powder

  • Το μίγμα μπαχαρικών speculaas broken

Για το μίγμα μπαχαρικών speculaas broken θα χρειαστείτε:

  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη

  • ½ κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο

  • ½ κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο

  • ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο

Και αν θέλετε να είναι λίγο πιο πικάντικα προσθέστε
½ κουτ. γλυκού πιπέρι άσπρο τριμμένο.

Η κυρία Ολλανδέζα που μου έδωσε την συνταγή, μου σύστησε να αγοράζω τα μπαχαρικά ολόκληρα και να τα τρίβω η ίδια γιατί έχουν πιο έντονη μυρωδιά σε σχέση με τα ήδη τριμμένα. Τώρα να σας πω την αλήθεια, τα τελευταία χρόνια δεν τα τρίβω πάντα. Μερικές φορές τα παίρνω και τριμμένα. 

Εκτέλεση
Τεμαχίζουμε  το βούτυρο σε μικρά κομμάτια και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Προσθέτουμε  και το μείγμα μπαχαρικών speculaas broken  και δημιουργείτε μια ζύμη.


Εγώ για να μπορώ να δουλέψω την ζύμη πιο εύκολα φτιάχνω 4-5 μπάλες και τις δουλεύω ξεχωριστά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς . Μεταφέρουμε την ζύμη σε πάγκο εργασίας χωρίς αλεύρι όμως και ανοίγουμε φύλλο με τα χέρια μας πάχους περίπου 1εκ (δηλαδή μέτριο πάχος). Κόβουμε με τις φόρμες για μπισκότα τα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι δηλαδή να πάρουν ένα ελαφρύ καραμελέ χρώμα.
Θυμηθείτε ότι η συγκεκριμένη ζύμη απλώνει την ώρα που ψήνεται οπότε αφήνουμε  χώρο μεταξύ των μπισκότων.

 Για την ιστορία να σας πω (αυτά που μου είπε η κυρία) δηλαδή….
Τα μπισκότα speculaas broken φτιάχνονται σε πολλές βόρειες χώρες όμως οι Ολλανδοί τα έφτιαξαν πρώτοι. Πήραν το όνομα τους μιας και αρχικά δεν είχαν  κάποια συγκεκριμένη μορφή αλλά ψήνονταν και στην συνέχεια τα έσπαγαν σε διάφορα ακανόνιστα κομμάτια  (έτσι πήραν το όνομα broken). Παραδοσιακά, φτιάχνονταν από αλεύρι που είχε αλεστεί στους μύλους της Friesland (μια περιοχή  με έντονη παράδοση και κουλτούρα που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Βόρειας θάλασσας και ανήκει κυρίως στην Ολλανδία).
Η κυρία μου είπε ότι εκεί γύρω στις αρχές του Νοεμβρη, οι Ολλανδέζες προμηθεύονταν τα μπαχαρικά τους  για να φτιάξουν το μίγμα από τα μαγαζιά που τα πουλούσαν. Προτιμούσαν να είναι φρέσκα δηλαδή να έχουν μόλις φτάσει από τις Ολλανδικές αποικίες. Φτιαχνανε το μίγμα μπαχαρικών speculaas broken και το διατηρούσαν σε ένα βάζο για περίπου 15 μέρες, «να γνωριστούν και να αγαπηθούν» τα μπαχαρικά όπως έλεγαν. Μάλιστα σε πολλές οικογένειες είχαν σαν έθιμο εκείνη την περίοδο να ετοιμάζουν αυτό το βάζο με το μίγμα.  Πολλές φορές  οι γιαγιάδες   κληροδοτούσαν στις νεότερες νοικοκυρές το βάζο για αυτό το μίγμα όπως και τα μυστικά για τέλεια speculaas broken.
Στην συνέχεια, λίγο πριν την παραμονή του Άγιου Νικόλαου – για τους Ολλανδούς είναι ότι για εμάς η ημέρα των Χριστουγέννων- οι νοικοκυρές  τα έφτιαχναν  χρησιμοποιώντας κυρίως ξύλινες φόρμες για μπισκότα. Οι παραστάσεις με θέμα τον βίο του St. Nickolas ήταν οι κύριες φόρμες – καλούπια που χρησιμοποιούσαν και φυσικά κάθε σπίτι κληροδοτούσε στους απογόνους αυτά τα καλούπια. Με τον καιρό, τα καλούπια έγιναν πιο μοντέρνα και την θέση αυτών των καλουπιών πήραν τα μεταλλικά εορταστικά καλούπια που γνωρίζουμε σήμερα. 



Τα speculaas broken τα μοιραζαν στα  παιδιά την παραμονή του St. Nickolas σαν ανταμοιβή στα κάλαντα που τραγουδουσαν. 
Καλή επιτυχία!

2 comments:

Δεσποινα Κολαγκη said...

φαινονται νοστιμοτατα!!!

Mαρία Γεωργακού said...

Δέσποινα Δεσποινάκι περιμενω να σχολια σου οταν τα φτιαξεις