#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Tuesday 9 August 2016

Φτιάχνω λιαστές ντομάτες παρέα με τα παιδιά μου!diy sundried tomatoes with my kids!



Φτάσαμε αισίως στον μήνα Αύγουστο και οι ντομάτες είναι το λαχανικό που θα βρείτε σε αφθονία στην αγορά.  Είναι ώριμες, στην εποχή τους με μαγευτικό χρώμα και γεύση. Εγώ πάλι βρίσκομαι σε αναβρασμό μαγειρικής και παρασκευής . Όπως σας ανέφερα σε προηγούμενη αναρτηση, οι ντομάτες είναι σε αφθονία στον κήπο του πάτερα μου και μετά την κονσερβοποίηση του ketchup, σειρά έχουν οι λιαστές ντομάτες- ντοματίνια. 

Οι λιαστές ντομάτες παρόλο που τα τελευταία  χρόνια  φιγουρανουν  σε delicatessen και gourmet πιάτα μαγειρικής, στην Ελληνική κουζίνα χρησιμοποιούνται για πολλά χρόνια. Οι Ελληνίδες συνήθιζαν να λιάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες ντομάτες έτσι ώστε να μπορούν να τις γευτούν τους χειμερινούς μήνες όπου οι τροφές ήταν αρκετά περιορισμένες. Στα νησιά και ειδικότερα τα κυκλαδίτικα, οι ντομάτες  «άραζαν» πάνω στις ταράτσες των όμορφων λευκών σπιτιών όλο το καλοκαίρι.  Έξαλλου δεν είναι τυχαίο ότι τα ντοματακια Σαντορίνης και ειδικότερα οι λιαστές ντομάτες αυτού του νησιού θεωρούνται από τις καλύτερες σε όλο τον κόσμο. Ο ήλιος για μια ακόμη φορά  κάνει όλη την δουλειά!
Πριν σας δώσω την συνταγή μου, θα ήθελα να αναφέρω ότι η παρασκευή λιαστών ντοματών είναι μια διαδικασία τόσο εύκολη που μπορείτε άνετα να την κάνετε παρέα με τα παιδάκια σας.
Σας δίνω λοιπόν την συνταγή!

Θα χρειαστείτε
Ντομάτες αρκετά ώριμες (εμείς χρησιμοποιήσαμε ντοματινια)
Αλάτι χοντρό
Μυρωδικά δηλ ρίγανη, πιπέρι  βασιλικό (προαιρετικά)
Λάδι 

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες με νεράκι και τις κόβουμε στην μέση . Εάν χρησιμοποιήσετε ντομάτες σας προτείνω την ποικιλία πομοντορο ή αλλιώς βιομηχανικές καθώς έχουν λιγότερα σπόρια και περισσότερη σάρκα. Εάν λοιπόν χρησιμοποιήσετε ντομάτες καλό είναι να κόψετε και το μέρος που ενώνει με το κοτσάνι προσεκτικά.
Τώρα, πάνω σε ένα ταψάκι, ανάλογα πάντα με τον αριθμό των ντοματών που θα χρησιμοποιήσουμε βάζουμε μια σχαρα (εμεις χρησιμοποιήσαμε τούλι για να μηνπεφτουν απο κατω απο την σχαρα). Τοποθετουμε τις κομμένες ντοματούλες με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω. Αλατίζουμε προσεκτικά όλες τις ντομάτες  με μεγάλη ποσότητα αλατιού.



Τοποθετούμε το ταψάκι με τις ντοματούλες σε μέρος με μεγάλη ηλιοφάνεια. Εάν διαθετε ταράτσα είναι το ιδανικό σημείο. Το βράδυ παίρνουμε τις ντομάτες για να αποφύγουμε την βραδινή υγρασία. Το πρωί ξανατοποθετουμε το ταψάκι στο ηλιόλουστο σημείο.
Την δεύτερη ημέρα που έχουμε τις ντομάτες στον ήλιο,  θα έχουν συρρικνωθεί αρκετά, τις γυρίζουμε ανάποδα δηλ τώρα η εσωτερική πλευρά να είναι προς το ταψάκι και όχι τον ήλιο.  Την Τρίτη μέρα ξαναγυρίζουμε τις ντομάτες με το εσωτερικό να κοιτά προς τον ήλιο. Κάθε μέρα οι ντομάτες θα συρρικνώνονται ακόμα περισσότερο και στο ταψάκι θα βγαίνουν τα υγρά της ντομάτας. Συνήθως 5-7 μέρες είναι αρκετές για να συρρικνωθούν αρκετά και να μην βγάζουν υγρά παρολα αυτά θα είναι λίγο εύκαμπτες.
Σε αυτή την φάση, μαζεύουμε τις ντοματούλες και τις αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο, την μια πάνω στην άλλη μέχρι να γεμίσει το βάζο.   Τα παλιά χρόνια και ειδικά στα νησιά συνήθιζαν να αποθηκεύουν τις ντομάτες, φτιάχνοντας ένα κολιέ  από αυτές. Περνούσαν δηλ σε κλωστή μια μια τις ντομάτες και τις κρεμούσαν σε σκιερό μέρος. Εάν θέλουμε οι ντομάτες  να έχουν μπαχαρικά και μυρωδικά , προσθέτουμε σε αυτό το σημείο. Συμπληρώνουμε με λάδι μέχρι το πώμα από το βάζο. Αποθηκεύουμε το βάζο σε χώρο σκιερό μακριά από υγρασία.
Ξέχασα να σας αναφέρω ότι σε περίπτωση που οι ντομάτες σας θεωρείτε ότι είναι αρκετά σκληρές και δύσκαμπτες, και φοβάστε ότι μάλλον η προσπάθεια σας απέτυχε, μην στενοχωριέστε!  Αποθηκεύστε όπως σας ανέφερα παραπάνω τις ντομάτες και πριν τις χρησιμοποιήσετε βυθίστε την ντομάτα σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα. Έτσι θα μαλακώσουν και θα είναι πιο εύκολες στην χρήση!
Καλή επιτυχία!
Διαβάστε επίσης πώς να φτιάξετε μαρμελάδα ντομάτα



3 comments:

linaaaap said...

Πάρα πολύ όμορφη και χρήσιμη ανάρτηση!Θα προσπαθήσω να το κάνω οπωσδήποτε! Εν τω μεταξύ πρόσφατα δοκίμασα μαρμελάδα ντομάτας σε ένα εστιατόριο, και ξετρελάθηκα! Πρέπει να εφοδιαστώ με ντομάτες!

Mαρία Γεωργακού said...

Ευχαριστώ πολύ Lina P ναι η μαρμελαδα ειναι αξιοζηλευτη φτιαχνω και εγω θασας την παρουσιασω σύντομα

Unknown said...

Τι κρίμα που δεν μπορώ να τις φτιάξω εδώ τις ντομάτες αυτές. Και θα άρεσε πολύ στον άντρα μου. Του χρόνου όμως σίγουρα θα τις φτιάξω!θενξ