#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 26 June 2016

Τα μπάνια στην θάλασσα αργά το απόγευμα παρέα με τους παππούδες -Swimming in the sea at late evening with grandpas!

Φτάσαμε στα τέλη του Ιούνη πλέον και τα μπανάκια στην θάλασσα έχουν ξεκινήσει για τους περισσότερους απο εμάς.


Φέτος έχω την διαίσθηση οτι θα κάνουμε πολλά μπάνια οικογενειακώς μίας και τα μικρούλια μου φέτος ζουν κυριολεκτικά μόνο για την θάλασσα που λένε! Ο μικρός μου από την ώρα που θα ξυπνήσει το πρωί με ρωτά πότε θα πάμε για μπάνιο και το ίδιο συμβαίνει και με την κόρη μου. Τα παιδιά μου λατρεύουν την θάλασσα. Εξάλλου το γνωστό "εσείς πόσα μπάνια έχετε κάνει;" είναι η ερώτηση που τίθεται σε μικρούς και μεγάλους όλο το καλοκαίρι. Μάλιστα ο μικρός μου θέλοντας να με πείσει να κάνουμε όσο γίνετε περισσότερα μπάνια μου είπε ότι "μαμά, πρέπει να κάνουμε πολλά μπάνια στην θάλασσα για να απαντώ σε όσους με  ρωτούν αμέτρητα!"
 Η θαλασσα είναι ευεργετική για όλους τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Μάλιστα οι παιδίατροι συνιστούν το καλοκαίρι τα παιδιά να κάνουν όσο γίνετε περισσότερα μπάνια μιας και η θάλασσα κάνει καλό (γυμναστική, διάφορα προβλήματα όπως άσθμα, αλλεργίες αλλά και στην ψυχολογία του). Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε  το προνόμιο να απολαμβάνουμε οι περισσότεροι την θάλασσα τον περισσότερο καιρό το καλοκαίρι. Άλλωστε για τους Έλληνες, καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα και μπάνια!
Τα μικρούλια μου είναι τυχερά καθώς μπορούν να απολαύσουν την θάλασσα παρέα με τους παππούδες. Οι παππούδες τους είναι αρκετά νέοι και μένουν κοντά μας έτσι πολλές φορές το καλοκαίρι αναλαμβάνουν να πάνε για μπάνιο παρέα με τα εγγόνια. Πραγματικά ο συνδυασμός μπάνιου στην θάλασσα μαζί με παππούδες είναι μοναδικός. Και οι δυο μεριές το απολαμβάνουν! 
Φαινεται οτι η αγαπημένη ώρα και για τις δυο μεριές (παππούδες- παιδιά) είναι αργά το απογευμα.




Απο την μεριά μου θα σας αναφέρω οτι το απογευματινό μπάνιο είναι η ιδανική ωρα για τα παιδιά. Εξαλλου όπως σας ανάφερα σε προηγούμενη ανάρτηση μου (ηλιοπροστασία στα παιδιά) η ηλιοφάνεια εκείνη την ώρα δεν είναι έντονη. Μπορεί να μιλάμε για τις βλαβερές επιδράσεις της ηλιοφάνειας συνέχεια αλλά μην ξεχνάμε οτι ο ήλιος έχει και θετικές επιδράσεις. Χρειαζόμαστε βιταμίνη D για τον οργανισμό μας και ο ήλιος μπορεί να μας βοηθήσει να την παράγουμε. Αλλώστε δεν είναι τυχαίο οτι τους καλοκαιρίνους μήνες ψηλώνουμε πιο γρήγορα!  
 Οι παππούδες μας διαλέγουν εκείνη την ώρα καθώς η θάλασσα είναι κατά κανόνα πιο γαλήνια και ο περισσότερος κόσμος έχει αρχίσει να φεύγει. Τα μικρά μου ξετρελαίνονται για μπάνιο το σούρουπο καθώς έχουν απέραντο χώρο για παιχνίδι  στην παραλία. Τα κουβαδάκια και τα παιχνίδια στην άμμο απλώνονται σε μεγάλη ακτίνα χωρίς να ενοχλούν τους υπόλοιπους. Μπορούν να ψάξουν για πετρούλες, βότσαλα, κοχύλια και ξυλάκια και να κατασκευάσουν μεγάλα κάστρα ή ακόμα και αεροδρόμια και  πολιτείες!


Παράλληλα, την ώρα που δύει ο ήλιος, τους αρέσει να αγναντεύουν την θάλασσα και παρακολουθώντας τον ήλιο που "ετοιμάζεται να κοιμηθεί" πλάθουν ιστορίες και δημιουργούν παραμύθια. Ακροατές είναι οι παππούδες που μένουν πάντα έκπληκτοι από την φαντασία των παιδιών. Έρχεται και η σειρά των παππούδων να δημιουργήσουν ιστορίες για την θάλασσα και το σούρουπο. Τα χρώματα του ουρανού κατά την δύση του ήλιου είναι μαγευτικά !



Με τούτα και με εκείνα, η ώρα έχει περάσει. Η νύχτα απλώνεται δειλά δειλά και τα μικρούλια μου αρχίζουν να πεινάνε. " Η θάλασσα λένε ανοίγει την όρεξη". Η αυξημένη δραστηριότητα στην παραλία αλλά και το κολύμπι κάνει τα μικρά να θέλουν να τσιμπήσουν. Και τότε η γιαγιά ανοίγει το μικρό ψυγειάκι με τα καλούδια που ανυπομονούν να φάνε τα εγγονάκια.
 Το πικ-νικ στην θάλασσα είναι έτοιμο και συναρπάζει τα παιδιά! Μερικές απο τις λιχουδιές που τρώνε τα παιδιά μου αυτή την ώρα στην θάλασσα είναι :
  • αγγουράκια και ντοματούλες κομμένες σε μικρά κομματάκια
  • ελιές
  • πιτούλες (πχ χορτοπιτούλες, τυροπιτούλες κλπ) και γενικότερα εύκολα πιτάκια με μιρωδικά
  • βολ-ο - βαν με πρωτότυπη μεσογειακή γεύση
  • βραστά αυγουλάκια
  • φρουτάκια εποχής πλυμένα και καθαρισμένα όπως το θρυλικό καρπόυσι και πεπόνι αλλά και ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια, σταφύλια, σανταρόζες γνωστες για τους περισσότερους ως βανίλιες,  ακτινίδια, αχλάδια
  • κεφτεδάκια
  • μικρά σάντουιτς 
  • κομματάκια σκληρού τυριού όπως γραβιέρα, φέτα και κασέρι
  • σπιτικό κέικ, δοκιμάστε και Νηστίσιμο κέικ με πορτοκαλάδα ΕΨΑ
  • κρητικά ντάκος αλλά και 
 μπόλικο δροσερό νεράκι για να δροσιστούν!
Βρείτε μερικές ακόμη ιδέες για το δικό σας πικ νικ στην θάλασσα απο το πικ- νικ του Ανθόμελι

 Τώρα έχει νυχτώσει αρκετά και τα τριζόνια  έχουν αρχίσει να τραγουδούν. Μετά από περίπου ένα τρίωρο μπορεί και τετράωρο-μερικές φορές- τα μικρούλια μου έχουν ευχαριστηθεί παιχνίδι και θάλασσα και αρχίζουν να μαζεύουν παρέα με τους παππούδες τα μπανιερά τους!
Ενα γρήγορο ντουζάκι και σε λίγο ώρα για ύπνο! 


Καληνύχτα!

6 comments:

Maria Naka said...

Ααααχ έτσι κι εμένα δεν ξεκολλάνε. Ούτε από την θάλασσα ούτε από τον παππού και την γιαγιά. Εμείς συνήθως πάμε νωρίς το πρωί οπότε μέχρι τις 11-12 που αρχίζει να είναι βαρύς ο ήλιο έχουμε φύγει πια.

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι said...

Κι εμείς απογευμα προτιμαμε να πανε για μπανιο. Δεν χορταινω να την βλεπω μα κανει βουτιες μπεοστα απο το ηλιοβασιλεμα. Παππουδες έχουμε μεν αλλα δεν την πηγαινουν για μπανιο αλλα δεν πειραζει! Οσο για τα σνακ μια χαρα τα ειπες. Εμεις προτιμαμε φρουτακια στην παραλί! Τελος ευχαριστουμς και για τηβ αναφορα. Τιμή μας! Κάλη

My Little World said...

Νομίζω ότι τα μπάνια με τους παππούδες είναι από τις ωραιότερες καλοκαιρινές αναμνήσεις των παιδιών! Καλά μπάνια Μαρία μου!

Mαρία Γεωργακού said...

Ναι η εικονα να βλεπεις το παιδακι σου να κανει μπανιο και ο ηλιος να δυει ειναι εκπληκτικη.Το καλο να λεγεται @καλη μου

Mαρία Γεωργακού said...

Ναι δεν αντεχεται ο ηλιος μετα ειναι κουραστικος

Mαρία Γεωργακού said...

Ευχομαι ναεχετε και εσεις καλες αναμνησεις