To Πάσχα φθάνει σε λίγες μέρες. Οι περισσότεροι από
εμάς, θα περάσουμε το Πάσχα καλεσμένοι σε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σπίτι.
Καθώς αυτές τις μέρες, σκέφτεστε και μπορεί ήδη να έχετε αγοράσει κάποια δώρα
για να τα δωρίσετε στους οικοδεσπότες, τι θα λέγατε για ένα πρωτότυπο γλυκό;
Ένα κέικ που θα λατρέψουν όσοι το γευτούν το πρωί
ειδικά με το γάλα ή τον καφέ. Επίσης μετά την πασχαλινή σιέστα, είναι το
ιδανικό κέρασμα για να τονώσει τον οργανισμό. Για να μην σας κουράζω
περισσότερο να σας πω ότι τα μικρά μου ξετρελάθηκαν με την «κρυμμένη πεταλούδα»
που αποκαλύφθηκε όταν έκοψα το κέικ και τους έδωσα να δοκιμάσουν. Οπότε
μπορείτε να το φτιάξετε και σε κάθε περίσταση που χρειάζεσθε ένα κέρασμα για παιδάκια.
Πάμε να δούμε
πώς θα το φτιάξετε. Έχω χωρίσει την διαδικασία σε 4 φάσεις.
1. Παρασκευή και ψήσιμο κέικ σοκολάτας –
κακάο
2. Κόψιμο του κέικ σοκολάτας- κακάο
3. Παρασκευή κέικ βανίλιας
4. Συναρμολόγηση των
δυο κέικ και ψήσιμο
1η Φάση – Παρασκευή και
ψήσιμο κέικ σοκολάτας – κακάο
Φτιάχνουμε το κέικ σοκολάτας –κακάο. Φτιάχνετε ένα
κέικ σοκολάτα που έχετε και το ψήνεται σε μακρόστενη φόρμα. Να σας τονίσω μόνο ότι
χρειαζόμαστε ένα κέικ όπου να είναι όχι τόσο αφράτο αλλά πιο ζουμερό. Έτσι όταν
θέλουμε να φτιάξουμε την πεταλούδα, δεν θα τρίβετε. Εγώ έφτιαξα το σοκολατένιο
κέικ που φτιάχνω σαν παντεσπάνι. Στα γενέθλια του μικρού με θέμα τους πιγκουίνους και τον Βόρειο Πόλο, έφτιαξα αυτό το κέικ για σοκολατένιο παντεσπάνι στην
τούρτα του. Σας δίνω την συνταγή και εδώ
Υλικά για το κέικ σοκολάτα- κακάο
1 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα κακάο
3/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (10 κ.σ.)
1 κούπα ζάχαρη
3 αβγά
1 Βανίλια στικ
Ξύσμα πορτοκαλιού
100 γρ. κουβερτούρα (θα την λιώσετε σε μπεν μαρι)
1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα νερό βραστό
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι,
την σόδα, το baking powder, την βανίλια, το ξύσμα, τα αυγά, το κακάο και το
αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς!
Τώρα προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύοντας βάζουμε και το γάλα και
το νερό.
Βάζουμε στο ταψάκι αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε το μίγμα μέσα. Ψήνουμε
στους 180-200 Βαθμούς C 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το φούρνο) (βουτάμε
μαχαίρι και όταν βγει καθαρό είναι ψημένο). Μόλις ψηθεί το κέικ βγάζουμε από το
φούρνο, αφήνουμε πρώτα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε.
Προσοχή ! Μην βιαστείτε! Θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως το
κέικ.
2η Φάση Κόψιμο του κέικ σοκολάτας- κακάο
Αφού βγάλουμε από την μακρόστενη φόρμα το κέικ,
κόβουμε σε μέτριες φέτες το κέικ.
Έτσι παίρνουμε τις πεταλούδες σαν μικρά μπισκοτάκια!
Με το κέικ που περίσσεψε μπορείτε να φτιάξετε pop cakes ή απλά να το φάτε, κάτι που οι δικοί μου κάνανε πριν ακόμα τελειώσω το πασχαλινό κέικ!
3η φάση Παρασκευή κέικ βανίλιας
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο εύκολα. Το κλασικό
κέικ βανίλιας που φτιάχνετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Εγώ σας δίνω την δικιά
μου συνταγή, για την ακρίβεια αυτή που μου έδωσε η μαμά μου. Τα υλικά είναι
κάπως «πλούσια» ειδικά σε αυγά, αλλά είναι από τις λίγες συνταγές που έχω
δοκιμάσει που δίνει ένα κέικ με ψίχα!
Υλικά
- 500 γρ φαρίνα
- 1 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη προτιμώ το βούτυρο
- 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι γάλα
- 4 αυγά μέτριο μέγεθος
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτουμε την ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά και ανακατεύοντας στο μίξερ το αλεύρι, το γάλα τα αυγά ένα -ένα και τις βανίλιες.
Χτυπάμε το βούτυρο να αφρατέψει και προσθέτουμε την ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά και ανακατεύοντας στο μίξερ το αλεύρι, το γάλα τα αυγά ένα -ένα και τις βανίλιες.
4η Φάση Συναρμολόγηση των
δυο κέικ και ψήσιμο
Βουτυρώνουμε την μακρόστενη φόρμα μας. Εγώ έβαλα
αντικολλητικό χαρτί για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα μου κολλήσει.
Ρίχνουμε μια λεπτή στρώση από το κέικ βανίλιας. Τώρα προσθέτουμε τις κομμένες με το κουπ πατ πεταλούδες πάνω στην στρώση από το κέικ. Κάθε μια πεταλούδα θα έχει στην συνέχεια κολλημένη στην πλάτη της την επόμενη πεταλούδα μέχρι να γεμίσετε την μακρόστενη φόρμα. . Το κέικ δηλαδή θα έχει αυτή την μορφή.
Με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής, ρίχνουμε με αργές
κινήσεις το υπόλοιπο κέικ βανίλιας. Χρειάζεται προσοχή για να μην σας μετακινηθούν
οι πεταλούδες.
Ψήνουμε σε φούρνο που έχουμε προθερμάνει για
50-55 λεπτά στους 180 βαθμούς C. Περιμένουμε να κρυώσει το κέικ και
ξεφορμάρουμε.
Καλή επιτυχία!
No comments:
Post a Comment