#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Monday 11 May 2015

Φτιάχνω εύκολο limoncello- diy easy limoncello

Λένε οτι άν έχεις  λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα και εγω προσθέτω οτι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Έτσι και εμείς με τις λεμονιές που έχουν οι γονείς μου στο σπίτι και καρποφορούν όλο τον χρόνο, δέχομαι προκλήσεις να φτιάχνω συνέχεια καλούδια.



Ένα απόγευμα που λέτε, επισκέφθηκα τους γονείς μου και καθώς περνούσα από το υπνοδωμάτιο που μένω όταν πάω με τα παιδιά, πρόσεξα έντονα την λεμονιά. Φορτωμένο με λεμόνια, αυτό το δέντρο έχει καρπό όλο τον χρόνο!


Μετά την εύκολη σπιτική λεμονόπιτα  που φτιάχνουμε με την κόρη μου, στο πι και φι που λένε, σειρά τώρα έχει και ένα αλκοολούχο κέρασμα, το limoncello.Σκέφτηκα!
To Limoncello είναι ένα παραδοσιακό λικέρ που φτιάχνουν στην νότια Ιταλία από τις φλούδες του λεμονιού. Σε όλο τον κόσμο πλέον, σερβίρεται σαν "απεριτιφ" σε μεγάλα εστιατόρια αλλά και σαν επιδόρπιο μετά το πέρας του γεύματος. Η ιδιαιτερότητα του είναι η έντονη μυρωδιά του λεμονιού χωρίς όμως να έχει ίχνος πικράδας από τον χυμό.
Με την συνταγή που σας παρουσιάζω παρακάτω, θα φτιάξετε 2 λίτρα limoncello παρακαλώ!
Πρέπει να επισημάνω ότι για να πετύχετε το ποτό σας όπως και καθετί που φτιάχνετε χρειάζεται μεράκι και επιμονή  οπότε μην στεναχωρηθειτε αν θολώσει το ποτό σας. Ξαναπροσπαθήστε!. Εγώ ήμουν τυχερή γιατί είχα και καλούς βοηθούς. Την κόρη μου και πλέον έναν ακόμα βοηθό, τον γιο μου. Βλέπετε και αυτός θέλει πλέον να ανακατεύεται στις διάφορες παρασκευές που κάνουμε στο σπίτι. Να και η συνταγή 

Limoncello


Yλικά

  • ·         8 λεμόνια μεγαλούτσικα

  • ·         Λευκό κονιάκ (1 λιτρο περίπου)

  • ·         ½ λιτρου νερό για το σιρόπι

  • ·         400γρ λευκή ζάχαρη

 Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε σχολαστικά τα λεμόνια. Παιρνουμε την φλούδα (Προσοχή μόνο την κίτρινη σάρκα και όχι την λευκή.


Στην κίτρινη βρίσκεται το αιθέριο έλαιο που χρειαζόμαστε για να μας δώσει άρωμα. Αν βάλετε και την λευκή, το ποτό σας θα πικρίσει). Εγώ χρησιμοποιήσα το εργαλείο που κόβουμε τα καρότα για να πάρω την κίτρινη φλούδα μόνο.
Στην συνέχεια, βάζουμε την φλούδα μέσα στο μπουκάλι.


Προσθέτουμε και το κονιακ και βιδώνουμε αρκετά καλά το πώμα. Αφήνουμε το μείγμα σε σκιερό μέρος για 3-4 εβδομάδες. Όσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο καλύτερο άρωμα θα πάρουμε.
Αφού περάσει αυτό το διάστημα, σειρά τώρα έχει η παρασκευή του σιροπιού. Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό και περιμένουμε να ξεκινήσουν να βράζουν. Θα τα αφήσουμε να βράσουν 5-7 λεπτά όχι παραπάνω! Μετά θα περιμένουμε, να κρυώσει το σιρόπι. Όση ώρα θέλουμε να κρυώσει το σιρόπι, αδειάζουμε το μιγμα που έχουμε στο μπουκάλι με προσοχή. Εδω καλό είναι να έχουμε και ένα σουρωτήρι για να χωρίσουμε τις φλούδες από το υγρό.Οι φλούδες πλέον είναι ολόλευκες και δεν τις χρειαζόμαστε άλλο.  Κρατάμε μόνο το υγρό πλέον και το ρίχνουμε στο μπουκάλι που θέλουμε να αποθηκεύσουμε το limoncello.  Προσθέτουμε και το σιρόπι που έχει κρυώσει και ανακατεύουμε.
Έτοιμο το limoncello! Σας προτείνω να το σερβίρεται κρύο!


Καλή επιτυχία!

4 comments:

Wise Owl said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, αλλά το παρουσίασες τόσο ωραία που μπαίνω στον πειρασμό!
Αθηνά
Craftaholic.gr

zina said...

αγαπημενο ποτακι και ειδικα αν ειναι χειροποιητο! παγωμενο μετα το φαγητο, ειναι απλα σουπερ!

Mαρία Γεωργακού said...

ευχαριστώ για τα καλα σας λόγια. Αναμένω τα σχόλια απο τα δικά σας limoncello

Kalli Kent said...

Καλώς σε βρήκα και εδώ!! Και εσύ φανατική του λεμονιού και λιμοντσέλου βλέπω!! Αγαπημένο ποτό ειδικά παγωμένο!! Την συνταγή που χρησιμοποιώ χρόνια τώρα, μπορείς να την δεις εδώ http://www.kallisblog.gr/2012/02/blog-post_20.html Φιλιά!!