#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 21 September 2014

Βρεφικά μπισκότα- κατάλληλα για μωρά μετά τον 1ο χρόνο ζωής τους αλλά και μεγάλους - baby biscuits - suitable for babies after the first year of life and older people, too



 Τα μπισκοτάκια που σας προτείνω σήμερα μπορεί να τα φτιάξει ακόμα και το  μεγαλύτερο αδερφάκι του μωρού
Όταν ο γιος μου έγινε 12 μηνών και ενώ είχαμε λίγους μήνες  ξεκινήσει να εισάγουμε  στερεές τροφές με την μέθοδο baby led weaning, σκέφτηκα ότι καλό θα ήταν να έχει και εκείνος μια γλυκιά λιχουδιά. 
Για ζάχαρη ούτε λόγος, δεν πρέπει να γίνετε στα βρέφη οπότε  όταν το μωρό σας περάσει τον 1ο χρόνο ζωής, το ελληνικό μέλι είναι η καλύτερη επιλογή. 

για τα παιδιά συνιστώ μέλι ανθέων που είναι πιο γλυκό
Τα μωρά δεν θέλουν περίεργα φαγητά με πολύπλοκες συνταγές, οπότε θέλησα να πειραματιστώ με απλά και λίγα υλικά που πάνω απ’όλα να είναι θρεπτικά. Έτσι μετά από διάφορους πειραματισμούς δημιούργησα αυτά τα μαλακά μπισκότα που είναι όμως τόσο εύγευστα για τα μωρά αλλά και τους μεγάλους. 



Σήμερα σας παρουσιάζω τα  βρεφικά μου μπισκότα  
Υλικά
100γρ μέλι
120γρ ταχίνι
100 γρ βρώμη ή κεχρί
Προαιρετικά – αποξηραμένα φρούτα όπως δαμάσκηνα, σταφίδες, κράνες δηλ cranberries, μπαχαρικά (στα παιδιά αρέσει η μυρωδιά της βανίλιας και της κανέλας)

Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε την βρώμη στο μπλέντερ να γίνει σαν σκόνη.


Προσθέτουμε το μέλι  και το ταχίνι και ανακατεύουμε.


Αν θέλουμε προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα ή το ινδοκάρυδο. 


Φτιάχνουμε μια ζύμη που να είναι εύπλαστη αλλά να μην κολλά στα χέρια. Αν δούμε ότι κολλά, προσθέτουμε περισσότερη βρώμη ή κεχρί. Τα πλάθουμε όλα μαζί  και τα βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα περίπου να σφίξουν τα υλικά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο για 20 λεπτά περίπου.
Βγάζουμε το μείγμα από το ψυγείο  και σε ένα ταψάκι που έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί βάζουμε μια ποσότητα, μικρή, από το μείγμα. Εάν θέλουμε μπορούμε να δώσουμε σχήμα στα μπισκότα με τα κουπ-πατ. Ψήνουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για περίπου 15 λεπτά.  Την ώρα που θα ψήνονται τα μπισκοτάκια θα ευωδιάζει όλη η κουζίνα, εάν πάλι προσθέσετε και μπαχαρικά ακόμα καλύτερα.
Προσοχή. Τα μπισκότα όταν θα έχουν ψηθεί θα είναι μαλακά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά μπορούν να καταναλωθούν.


Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο γιος μου σήμερα είναι 21 μηνών (τόσος καιρός πέρασε μέχρι να τελειώσω αυτή την ανάρτηση τελικά;) και ακόμη τρώει με μεγάλη χαρά αυτά τα μπισκοτάκια ενώ η κόρη μου ξεκίνησε το σχολείο και πολλές φορές μου ζητά να φτιάξω τα» μπισκοτάκια του μικρού» όπως λέει για να πάρει στο νηπιαγωγείο.

2 comments:

ka8y said...

μιαμ μιαμ! Πολυ νοστιμα αλλα στα 12 λεπτα μου γινανε λιγο σκληρα... στους 180 τα εβαλα. Τα εχω αφήσει ανοιχτα να μαλακώσουν λίγο τώρα. Ευχαριστούμε!

Mαρία Γεωργακού said...

ka8y αν εβαλες τα μπισκοτα στον αερα αφαιρεσε 20 βαθμους καλητερα στο προγραμμα πανω -κατω.!