#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 9 March 2014

Φτιάχνω σπιτικό παστέλι-diy homemade pasteli

Φτιάξτε εύκολα παστέλι στο σπίτι σας με αυτή την συνταγή. Την συνταγή μου  την έδωσε η Εριφύλη Ρ. 



ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΣΤΕΛΙ της Εριφύλλης

Υλικά
 1 κούπα μεγάλη σουσαμι 
2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη 
2 κουταλιές σούπας μέλι . 

Εκτέλεση
Χρησιμοποιείς αντικολλητικη κατσαρόλα την οποία βάζεις σκέτη πάνω στο μάτι το οποίο το έχεις ανάψει στο φουλ. Μόλις ζεσταθεί ρίχνεις όλο το σουσάμι κ χαμηλώνεις την φωτιά στην μισή ένταση κ ανακατεύεις συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να πάρει λίγο χρώμα το σουσάμι (ήδη θα καταλάβεις και από την μυρωδιά ότι το καβουρδισμα ολοκληρώνεται ). 
Προσοχή μην παρακαβουρδιστεί γιατί θα σου πικρίζει!
 Ρίχνεις την ζάχαρη κ συνεχίζεις το ανακάτεμα. 
Εντωμεταξυ ο βαθμός δυσκολίας κατά το ανακάτεμα με την ζάχαρη αυξάνει ! Στην συνέχεια ρίχνεις το μέλι και τώρα το ανακάτεμα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο!!!! Όταν δεις ότι η δυσκολία γίνεται υπερβολική και αρχίζει να κολλάει στα τοιχώματα τότε είσαι έτοιμη να το βγάλεις από την φωτιά ! Έχεις εντωμεταξυ απλώσει πάνω στον πάγκο σου αντικολλητικο χαρτί κ αδειάζεις όλο το παστέλι σου. Με ένα 2ο φύλλο αντικολλητικου χαρτιού σκεπάζεις από πάνω το "βουνό " από παστέλι και με την βοήθεια ενός χοντρού πλάστη το ισιώνεις ( όπως όταν ανοίγουμε φύλλο για πίτα ) και αφού το κάνεις στο επιθυμητό πάχος, αφαιρείς την πάνω αντικολλητική κόλλα χαρτιού και τεμαχίζεις ! 


Μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φιστίκια) ή σταφίδες.


Η διατροφική αξία του παστελιού (το διάβασα στο neadiatrofis.gr)
Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.
Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, (χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη) απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα.
Η μοναδική όμως θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες.(Διαβάστε την συνέχεια εδώ


Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την υψηλή διατροφική αξία που έχει το παστέλι.

 Καλή επιτυχία!

No comments: