Το καλοκαίρι για μένα είναι η ιδανική εποχή για να κάνουμε την παρακαταθήκη μας σε μαρμελάδες για τον χειμώνα. Με τόσα πολλά φρούτα που έχουμε στην Ελλάδα, μπορούμε να κάνουμε πολλές διαφορετικές μαρμελάδες. Εγώ εχώ ήδη φτιάξει πολλά βαζάκια για τον χειμώνα.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω την δικιά μου συνταγή για ένα φρούτο που αγαπώ πολύ και είμαι σίγουρη οτι όσοι την φτιάξουν θα καταλάβουν γιατί η σανταρόζα κάνει μοναδική μαρμελάδα.
Στην δικιά μου συνταγή "beauty harmony" μαρμελάδα, πρωταγωνίστρια είναι και η λεβάντα που λατρεύω να την χρησιμοποιώ. Όσοι δοκίμασαν την μαρμελάδα μου τους άρεσε στην γεύση αλλά και η μυρωδιά δεν πάει πίσω. Κάποιοι ήταν διστακτικοί για την λεβάντα, "ειδικά ο σύζυγος είπε οτι υπερβάλω με την λεβάντα" αλλά η δοκιμή της μαρμελάδας σε ζεστό ψωμάκι, τον έκανε να αναθεωρήσει!
Πριν σας δώσω όμως την συνταγή, θα ήθελα να σας αναφέρω κάποιες πληροφορίες σχετικά με την σανταροζα.
Λοιπόν η σανταρόζα είναι αυτό το φρούτο, που λένε οι Αθηναίοι "βανίλια" ενώ εμείς το ονομάζουμε "σανταρόζα".
Στην περιοχή μου καλλιεργείται από πολλούς παραγωγούς διαβάστε περισσότερα εδώ
Ουσιαστικά είναι μια ποικιλία δαμάσκηνου που αγαπούν πολύ τα μικρά παιδιά να τρώνε φρέσκα. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και συνοδεύουν όμορφα τις φρουτοσαλάτες.
beauty harmony μαρμελάδα σανταρόζα-λεβάντα
Τώρα για την μαρμελάδα μας θα χρειαστείτε- 1 κιλό καθαρισμένες ώριμες σανταρόζες (βγάλτε την φλούδα και το κουκούτσι)
- 500 γρ ζάχαρη
- 1 μέτριο ματσάκι ανθούς λεβάντας (νάνε καλά η γειτόνισσά μου κ. Πέρσα που μαδώ συνέχεια τις λεβάντες τις όταν τελειώνουν οι δικές μου και δεν στεναχωριεται)
- 200ml περίπου νερό
Εκτέλεση
Λιώνεται με τα χέρια σας τις σανταρόζες αφήνοντας και μερικά ολόκληρα κομματάκια και τις
αφήνεται σε ενα σκεύος.
Τώρα σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεται τους ανθούς με το νερό σαν να φτιάχνεται αφέψημα λεβάντας. Σουρώστε και κρατήστε το νεράκι της λεβάντας.
Σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε την σανταρόζα, το αφέψημα λεβάντας και την ζάχαρη
Βάλτε δυνατή φωτιά και ανακατέψτε την μαρμελάδα με ξύλινη κουτάλα κατά διαστήματα.
Προσοχή γιατί το μείγμα μπορεί να τινάξει και καίει! Ανακατέψτε μέχρι να γίνει η μαρμελάδα
σιρόπι
( (δειτε πως δένει το σιρόπι) Κατά την ώρα της παρασκευής, όλη η κουζίνα μυρίζει λεβάντα! Μόλις τελειώσετε μπορείτε να την βάλετε σε βάζα στο ψυγείο ή να την κονσερβοποιήσετε για τον
χειμώνα
(δείτε την τεχνική της Ντίνας Νικολάου )
Ακόμη δοκιμάστε μαρμελάδα βερυκοκο- λεβάντα
και μαρμελάδα και σιρόπι φράουλας
No comments:
Post a Comment