#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Friday 8 March 2013

Ποια συστατικά είναι επικίνδυνα στα καλλυντικά



Όλοι γνωρίζουμε ότι η διατροφή μας παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία του οργανισμού μας. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουμε είναι ότι και τα προϊόντα που εφαρμόζουμε στο δέρμα μας είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία μας.


Αξιοσημείωτο είναι ότι στις έγκυες, οι ουσίες των καλλυντικών περνούν και στο έμβρυο. 
Το δέρμα του μωρού όπως και η υγεία του είναι «εύθραυστη». Έτσι κρίνεται αναγκαίο κατά την ταπεινή γνώμη, σαν γονείς να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα προϊόντα καθαρισμού- φροντίδας που χρησιμοποιούμε στα παιδιά μας. Τα προϊόντα αυτά θα πρέπει να προέρχονται από συστατικά όσο γίνεται πιο αγνά και πιο κοντά στην φύση. Δυστυχώς όμως, πολλές εταιρίες καλλυντικών ακόμα και αυτές που απευθύνονται στα παιδιά και τα μωρά, δεν χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους συστατικά φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Με κύριο άξονα, το κέρδος, δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ουσίες που έχουν κατηγορηθεί βλαπτικές για την υγεία μας. 


Προσθήκη λεζάντας

 Προσωπικά, δεν μπορώ να βασιστώ σε νομοθεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε και της Ελλάδας σχετικά με επικίνδυνες χημικές ουσίες στα καλλυντικά, οπότε ψάχνω μόνη μου πάντοτε τα καλλυντικά που χρησιμοποιώ για μένα και τους δικούς ανθρώπους. Οι πολυεθνικές εταιρίες καλλυντικών  κάνουν πολύ καλά την δουλειάς και παίζουν με την υγεία μας. Απλά να σας αναφέρω ότι το FDA (ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) έχει απαγορεύσει ΜΟΝΟ 9 χημικά συστατικά στα καλλυντικά (ναι καλά διαβάσατε) ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 1000( πάλι καλά για εμάς!).
Από την άλλη, μην νιώθετε άνετα με προϊόντα του τύπου «βιολογικά» , «οργανικά»  και «φυσικά» ή ακόμα χειρότερα με «φυτικά» (υπάρχουν φυτικά στο εμπόριο; Εδώ γελάμε!). Και αυτές οι εταιρίες στοχεύουν στο κέρδος, και δηλώνουν ότι έχουν αγνά συστατικά τα προϊόντα του. Έχουν όμως;
Στην αντίπερα όχθη, τα ακριβά προϊόντα, δεν συνεπάγονται ότι είναι και αβλαβή και μη τοξικά.
Οπότε πώς μπορείτε να προφυλαχτείτε από τις χημικές βλαβερές ουσίες των καλλυντικών; Μα ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΤΙΚΕΤΑ ΤΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ , φυσικά.

  
Σας προτείνω να αποφεύγεται  καλλυντικά προϊόντα που περιέχουν τις παρακάτω ουσίες. Ceteareth-6
  • Coal Tar
  • Diethanolamine (DEA) or Triethanolamine (TEA)
  • Imidazolidinyl Urea and Diazolidinyl Urea
  • Mineral Oil
  • Parabens — Methyl, Propyl, Butyl, and Ethyl
  • Petrolatum
  • Phthalates
  • Propylene Glycol
  • PVP/VA Copolymer
  • Sodium Lauryl Sulfate
  • Stearalkonium Chloride
  • Synthetic colors (συνθετικα χρώματα)
  • Synthetic fragrances (συνθετικά αρώματα)

 




Εάν βρήκατε το άρθρο αυτό ενδιαφέρον, παρακαλώ μοιραστείτε το !

2 comments:

Χριστίνα said...

Καλησπέρα. Μόλις ανακάλυψα το blog και μου άρεσε πολύ. Αν μπορείς, θα ήθελα τη βοήθεια σου σε κάτι. Κάνω δικά μου καλλυντικά. Η ενυδατική μου (Αμυγδαλέλαιο με καλέντουλα, αλθαια, λεβάντα και κερί) άρεσε πολύ σε μια φίλη μου θηλάζουσα. Μπορεί να την χρησιμοποιήσει ή δεν επιτρέπεται για την μπεμπούλα μας? Σ'ευχαριστώ και συγγνώμη για το σεντόνι!

Mαρία Γεωργακού said...

αγαπητη χριστινα ευχαριστω για τα σχολια. Η κρεμα που αναφερεσε μπορει να χρησιμοποιηθει και στο μωρο της, αρκει τα αιθ.ελαια να ειναι σε μικρες ποσοτητες (2-3 σταγονες περιπου)