#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Tuesday 21 November 2017

Ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη- εντυπώσεις My impressions from visiting St Peterburg-Russia

Το περασμένο καλοκαίρι επισκέφθηκα ένα μέρος της Ρωσίας. Το αναφέρω έτσι γιατί η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον πλανήτη και αν πω ότι την είδα όλη ή ότι έχω ολοκληρωμένη ιδέα για τη χώρα, θα είναι ψέμματα. Επισκέφθηκα την Μόσχα, την Αγία Πετρούπολη και τον Φιλανδικό Κόλπο. Κάθε μέρος μοναδικό αλλά για εμένα το πιο όμορφο θα είναι σίγουρα η Αγία Πετρούπολη. Και επειδή πολλοί μου ζητήσατε να σας γράψω τις εντυπώσεις, σας ετοίμασα αυτή την ανάρτηση.





Αγία Πετρούπολη ή Λενινγκραντ (η  ονομασία της πόλης τον προηγούμενο αιώνα)
Δεν είναι τυχαίο, οτι όλοι όσοι την επισκεφτονται μαγεύονται από αυτή την πόλη.

Mια από τις πολλές βιτρίνες καταστημάτων που θα δείτε στην Αγία Πετρούπολη και θα σας εντυπωσιάσει χωρίς να είναι εποχή Χριστουγέννων


 Η ιστορία της πόλης είναι τόσο μεγάλη και γεμάτη αντιθέσεις. Ο Μέγας Πέτρος  ήθελε να δημιουργήσει μια πόλη - λιμάνι που να βλέπει στην Ευρώπη. Θεωρούσε οτι με αυτό τον τρόπο να μπορούσε να αναπτυχθεί η χώρα του και να έχει πρόσβαση σε άλλους πολιτισμούς. Η περιοχή όμως ήταν βαλτώδης και χρειαζόταν πάρα πολύ προσπάθεια για να δημιουργηθεί ένα λιμάνι που να προσελκύει ξένους επενδυτές προς της Ρωσία. Μετα από πολύ κόπο και δουλειά, το πέτυχε. Έτσι η Αγία Πετρούπολη προσέλκυσε πολλούς ξένους αλλά και πολλούς Ρώσους που ήταν οραματιστές και έγινε μια πόλη πρότυπο για άλλες χώρες. Μπόλικοι αριστοκράτες έζησαν στην Πετρούπολη και άφησαν το δικό τους στίγμα. Ακόμα και με την ρωσική επανάσταση, η πόλη έπαιξε σημαντικό ρόλο. Ο Λενιν ξεκίνησε τον αγώνα του από την Αγία Πετρούπολη και έζησε αρκετά χρόνια εδώ.


Αυτό είναι το αυθεντικό γραφείο του στην Αγία Πετρούπολη

Στην νεότερη ιστορία, ολοι γνωρίζουμε για την ηρωική αντίσταση των πολιτών της Αγίας Πετρουπολης - Λενινγκραντ για χάρη του Λενιν, κατά των Γερμανών του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Πραγματικά είναι ένα μέρος που είναι αξέχαστο. Έχει την φινέτσα της Ευρώπης (αυτό άλλωστε ήθελε να πετύχει και ο ιδρυτής της, ο Μέγας Πέτρος) και την μαγεία του Ρωσικού λαού. Η Αγία Πετρούπολη είναι διαφορετική σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις και αυτό το διαβεβαιωνουν όχι μόνο οι τουρίστες αλλά και οι ίδιοι οι Ρώσοι.
 Πριν την επισκεφθώ άκουγα πολλούς να την ονοματίζουν ως "Η Βενετία του Βορρά". Αντίθετα αυτό που συνειδητοποιησα είναι οτι δεν θυμίζει καθόλου Βενετία. Μπορεί να έχει αμέτρητα κανάλια και γέφυρες αλλά η ομορφιά της είναι πολύ μεγαλύτερη, κατά την γνώμη μου, σε σχέση με αυτή της Βενετίας. Επίσης τα κανάλια δεν είναι βρώμικα και μια βαρκάδα στα νερά του Νέβα θα σας εκπλήξει. Είναι ολοφάνερο οτι ακόμα και το περπάτημα πάνω στις γέφυρες θα σας ταξιδέψει σε παραμυθένιες εποχές. Μικρά νησάκια έχουν ενωθεί με όλες αυτές τις γέφυρες και δημιουργούν αυτή την πόλη.



Φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στην κουλτούρα αυτής της πόλης. Τα μουσεία είναι τόσα πολλά και ποικίλα που σίγουρα δεν θα ξέρετε σε ποιο να πρωτοπατε.
Πρώτο μουσείο που σίγουρα θα σας προτείνουν να επισκεφθείτε είναι το Ερμιταζ. (κλείστε ηλεκτρονικά τα εισιτήρια σας για να μην χαθειτε στις ατέλειωτες σειρές περιμένοντας) Το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο βρίσκεται σε ένα επιβλητικό κτήριο, δίπλα από τον Νεβα.

ένας από τους εκατοντάδες εσωτερικούς διαδρόμους του μουσείου



Κάποτε ήταν μέρος του χειμερινού παλατιού, αλλά αργότερα πήρε την σημερινή μου μορφή ως μουσείο. Βέβαια, η μεγαλοπρέπεια ενός παλατιού δεν έχει χαθεί ούτε σήμερα. Λένε οτι για να δεις μόνο τα  εκθέματα που είναι προσβάσιμα στο κοινό(γιατί υπάρχουν και πολλά στα υπόγεια και σε άλλα σημεία) χρειαζεσαι 2 χρόνια, αν θελήσεις να σταθείς 2 λεπτά στο καθένα για να το θαυμάζεις.

Ένα από τα πιο διάσημα εκθέματα του μουσείου


Πράγματι, είναι τόσα πολλά που ακόμα και οι ξεναγοί δεν τα έχουν δει όλα. Ευτυχώς οι υπεύθυνοι του μουσείου, έχουν δημιουργήσει μια ειδική διαδρομή μέσα στο μουσείο για να θαυμάσετε ένα μέρος από αυτά. Αν και ο ελληνικός πολιτισμός  (βρίσκεται και σε αυτό το μουσείο) δεν είναι μέσα σε αυτή την διαδρομή, αξίζει να τον επισκεφθείτε.



Ένα ακόμη μουσείο που εμείς επισκεφθήκαμε και νομίζω οτι αξίζει να σας αναφέρω είναι το ρωσικό (State Russian Museum).


Στο κέντρο περίπου της πόλης, με εύκολη πρόσβαση αλλά δυστυχώς χωρίς πολλές ξενόγλωσσες επεξηγήσεις στο εσωτερικό του, είναι ένα μουσείο που σίγουρα θα σας βοηθήσει να πάρετε μια γεύση του ρώσικου πολιτισμού και της κουλτούρας του. Προσωπικά το βρήκα το πιο ενδιαφέρον μουσείο στην πόλη γιατί παρουσιάζει διάφορα εκθέματα (πίνακες ζωγραφικής, υφαντά, φορεσιές, ξυλόγλυπτα, μικροκατασκευές, κοσμήματα κλπ) που έχουν δημιουργηθεί μόνο από Ρώσους. Δυστυχώς όπως σας ανέφερε, δεν υπάρχουν επεξηγήσεις σε άλλες γλώσσες εκτός από την Ρωσική και ίσως γι' αυτό τον λόγο οι επισκέπτες είναι μόνο Ρωσοι. Από κει και έπειτα, τα μουσεία όπως σας είπα είναι πάρα πολλά και κάθε ένα είναι ιδιαίτερο και μοναδικό.
Το θρησκευτικό στοιχείο έντονο πολύ. Διάφορες εκκλησίες σε διαφορετικά στυλ και τεχνοτροπίες θα σας θυμίσουν οτι ο ορθόδοξος χριστιανισμος  είναι η κύρια θρησκεία της χώρας.





Επιβλητικες εκκλησίες (Του Καζαν, του Ισαακιου, της Αναστάσεως) είναι μερικές από αυτές που αξίζει να επισκεφθείτε αλλά και το ανακαινισμενο τζαμί της πόλης δεν είναι αμελητέο.


Σε αυτή την πόλη, οι θρησκείες είναι πολλές χωρίς όμως να δημιουργούν προβλήματα και εντάσεις  στους υποστηρικτές τους.



Η Αγία Πετρούπολη δείχνει να μην κοιμάται ποτέ. Κάθε μέρα και  ώρα, σε κάποια γωνιά της μια έκθεση, μια παρουσίαση, ένα φεστιβάλ θα γίνετε.Μουσική, χορός, κέφι. Το μπαλέτο δεσπόζει στην πόλη μιας και είναι η "γενέτειρα του" θα μπορούσα να πω. Το θέατρο Mariinsky είναι το θέατρο οπου πρωτοπαιχτηκε ο Καρυοθραυστης αλλά και πολλά άλλα αξιόλογα αριστουργηματα μπαλέτου για χάρη των Τσάρων και της αυλής του αλλά ευτυχώς και σήμερα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε κάθε φίλο του μπαλέτου και του χορού.

Στα δεξιά είναι το παλιό θέατρο Mariinsky και στα αριστερά το νεότερο, που ενώνονται με αυτή την γέφυρα 


 Μας άρεσε οτι στους δρόμους της Αγίας Πετρούπολης υπήρχαν πλανόδιοι μουσικοί που έπαιζαν παραδοσιακή αλλά και ροκ, ποπ μουσική.
Επίσης στα μικρά καφέ και εστιατόρια  της πόλης, αξίζει να γευτείτε την γαστρονομία της πόλης. Μάλιστα σε ένα από αυτά, η φιλόξενη Μασα προθυμοποιήθηκε και μου έδωσε την συνταγή απο την λαχταριστή πουτίγκα μήλου της πόλης
Ο αέρας στην Πετρούπολη είναι κρύος μιας και βρίσκεται κοντά στον Αρκτικό κύκλο, όμως οι άνθρωποι είναι τόσο ζεστοί και χαμογελαστοί σε αντίθεση με άλλα μέρη αυτής της απέραντης χώρας. Αρκετά φιλόξενοι και πρόθυμοι να σε εξυπηρετησουν, δείχνουν να αγαπούν τους τουρίστες. Η πόλη ολόκληρη είναι ένα μουσείο που είναι καλοδιατηρημένο και πεντακάθαρο.
Στα διάσημα ανάκτορα Πετερχοφ, κοντά στην περιοχή της Πετρούπολης, ακόμη και εάν δεν εντυπωσιασθείτε από το εσωτερικό τους, οι κήποι θα σας τραβήξουν την προσοχή.


Καλοδιατηρημενοι χώροι γύρω από το παλάτι και μπόλικο πράσινο πάντα σε συμμετρία με αρκετά περίτεχνα αγάλματα.


Αν και το μέρος είναι άκρως τουριστικό, πολλοί Ρωσοι το επισκεπτονται τα Σαββατοκυριακα για να χαλαρώσουν.
Αν επισκεφθείτε την Αγία Πετρούπολη είναι σίγουρο οτι δεν θα έχετε προλάβει να την δείτε όλη ή έστω τα περισσότερα αξιοθέατα. Αυτή η πόλη είναι μοναδική και θα θέλετε σίγουρα να την ξαναεπισκεφθειτε.
Ελπίζω να είμαι τυχερή και να μπορέσω να ξαναπάω στην Αγία Πετρούπολη  σύντομα!



Και μην ξεχνάτε
Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog

3 comments:

Unknown said...

Τα λόγια είναι περιτα...Αποτυπωσες με τις φωτο τα ομορφοτερα μέρη της Αγίας Πετρούπολης.Πολυ καλή δουλειά.Μπραβο😊

Mαρία Γεωργακού said...

Nενα ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια

Bliss Seeking Mom said...

Τί ενδιαφέρον ταξίδι ήταν αυτό που έκανες!Πρέπει να περάσατε υπέροχα!Πολύ ωραία η περιγραφή της πόλης!Σου εύχομαι να ξαναπας!