#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday, 28 December 2014

H ιστορία της βασιλόπιτας, ενα ωραίο χριστουγεννιάτικο έθιμο-the "vasilopita" cake and its story

Χρόνια Πολλά!
Λίγο πριν τελειώσει η χρονιά θα ήθελα να σας δώσω την συνταγή μου για την βασιλόπιτα αλλά και την ιστορία της. 
Χθές το βράδυ, οταν ξαπλώσαμε, ηταν η ώρα για το παραμύθι της Ελπίδας. Σκέφτηκα να της πώ την ιστορία της βασιλόπιτας και της άρεσε πολύ. 
Να λοιπόν πώς ξεκίνησε το έθιμο να φτιάχνουμε βασιλόπιτα. 

"Στην Καισαρεία εκει γύρω στον 4ο αιώνα απο την γέννηση του Χριστούλη, ένας παππάς, ο Μέγας Βασίλειος έδωσε δώρα στον αυτοκράτορα Ιουλιανό. Ο αυτοκράτορας ένιωσε οτι τα δώρα που έδωσε ο παππάς ήταν πολύ λίγα και φτωχά, και είπε οτι θα καταστρέψει την πόλη. Ο Μέγας Βασίλειος στεναχωρήθηκε και είπε όλους τους κατοίκους να φέρουν οτι χρυσα νομίσματα είχαν και να δωρίσουν στον αυτοκράτορα. Οταν ο αυτοκράτορας πέθανε, ο Μέγας Βασίλειος θέλησε να ξαναδώσει στους κατοίκους της Καισαρείας τα νομίσματα που είχαν δώσει. Επειδή όμως δεν γνώριζε τι είχε δώσει ο κάθε κάτοικος, αποφάσισαν να ζυμώσουν ψωμάκια και στο καθένα να βάλουν απο ένα νόμισμα. Τα μόιρασαν στον κόσμο και το θαύμα .. έγινε! Στα χέρια του κάθε κάτοικου, βρισκόταν το νόμισμα που είχαν δώσει!



Και αυτή είναι η συνταγή μου για βασιλόπιτα

http://www.foodland.gr/recipes/recimages/vasilopita2.jpg

 

Υλικά  (για 1 1/2 κιλό βασιλόπιτα)
  • 75 γρ μαγιά ξερή
  • 250 γρ γάλα χλιαρό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 360 γρ ζάχαρη
  • 1 κ. του γλυκού μαχλέπι
  • 1 κ του γλυκού μαστίχα σε μορφή σκόνης
  • 130 ml ελαιόλαδο
  • 4 αυγά
  • 65 γρ βούτυρο
Εκτέλεση
Σε μπόλ διαλύουμε την μαγιά με το γαλα και προσθέτουμε λίγο αλεύρι για να γίνει μαλακιά η ζύμη. Σκεπάζουμε το μείγμα με μια πετσέτα βρεγμενη και το αφήνουμε να ξεκουραστεί, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.  Βάζουμε στο μίξερ την ζάχαρη, τα αυγά και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απο το βούτυρο. Ζυμώνουμε με τον γάντζο και προσθέτουμε το βούτυρο τώρα σταδιακά. Οταν η ζύμη ξεκολλά απο τα πλαινά του κάδου, την βάζουμε σε ταψι και περιμενουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (την καλύψαμε με νωπή πετσέτα). Προθερμαινουμε τον φόυρνο στους 170 βαθμούς και βάζουμε το ζυμαράκι στο ταψι να ψηθεί για 40 λεπτά περίπου.

Καλή τύχη στον Τυχερό

α και μην ξεχάσετε να βάλετε ενα τυχερό φλουρί- νόμισμα μέσα στο ζυμαράκι!


1 comment:

Julie McQueen said...

Great blog♥

How about follow each other?
I follow your blog. Waiting for you♥
My Blog: http://juliemcqueen.blogspot.com