#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Saturday 30 December 2017

Φτιάχνω σπιτικά γλειφιτζούρια- diy homemade lollipop

Και μόνο που ακούμε την λέξη, όλοι λιώνουμε για χάρη τους. Μικροί -μεγάλοι όταν γευτούμε ένα γλειφιτζούρι χαμογελάμε, γινόμαστε χαρούμενοι. Οι μεγάλοι κάνουμε ένα flash back στην παιδική ηλικία, ένα μικρο διάλειμμα από τις καθημερινές υποχρεώσεις και απαιτήσεις της ζωής μας. Τα παιδάκια τα λατρεύουν και οι μαμάδες κάνουμε οτι δεν τα θέλουμε (αλλά ξέρουμε οτι τέτοια γλύκα δεν ξεχνιέται εύκολα).




Αυτη η γλύκα λοιπόν, ήταν η αφορμή για εμένα για να ετοιμάσω μερικά σπιτικά γλειφιτζουρια για το χριστουγεννιατικο παζάρι του σχολείου μας.
Εύκολο, εντυπωσιακό και γρήγορο γλυκακι πάνω απ όλα και σίγουρα πολύ πιο υγιεινό από τα έτοιμα. Φυσικά το κόστος τους δεν είναι μεγάλο και έτσι μπορείτε να το φτιάχνεται αρκετά συχνά. 

Σας δίνω την συνταγή για να φτιάξετε περίπου 25 τεμάχια μέτριο μέγεθος
Θα χρειαστειτε
250 γρ ζάχαρη λευκή 
100 γρ νερό σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ σιρόπι γλυκόζης (θα το βρείτε στο τμήμα με υλικά για κέικ)
Ξυλάκια bamboo  ή στικς πλαστικά για γλειφιτζούρια

Προαιρετικά
Εαν θέλετε να χρωματίσετε τα γλειφιτζουρια σας, θα χρειαστείτε μερικές σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής
Μπορείτε να αρωματίσετε, χρησιμοποιώντας βρώσιμα αρωματικά πχ βανίλια σκόνη


Εκτέλεση
Ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι αντικολλητικό κατά προτίμηση την ζάχαρη με το νερό μέχρι να λιώσει.Δυναμώνετε την φωτιά και ρίχνετε και την γλυκόζη. Τώρα θα αρχίζει να κοχλάζει το μείγμα.  Από δω και πέρα, θα σταματήσετε να ανακατεύετε. Περιμένετε μέχρι να φτάσει στους 150 βαθμούς C (λογικά στο 10λεπτο). Αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό γιατί εαν δεν φτάσει σε αυτή την θερμοκρασία, το μείγμα δεν πρόκειται ποτέ να σκληρύνει και έτσι δεν θα έχετε πετύχει γλειφιτζούρια. Αν πάλι ξεπεράσει αυτή την θερμοκρασία θα μαυρίσει το μείγμα και δεν θα είναι ευχάριστο στην γεύση. Αν δεν έχετε θερμόμετρο, μπορείτε με ένα κουταλάκι να πάρετε λίγο από το μείγμα και να το ρίξετε σε ένα ποτήρι με κρύο νερό. Αν το μείγμα, πέσει μέσα στο κρύο νερό και σκληρύνει και γίνει σαν κλωστή, όταν το πιάνετε στο χέρι, σημαίνει οτι είναι έτοιμο.  Κατεβάζετε από την φωτιά και αφήνετε το μείγμα να ηρεμήσει δηλαδή να σταματήσει να έχει αφρούς (περίπου ένα λεπτό).
Στρώνετε σε μεγάλη επιφάνεια, χαρτί αντικολλητικο. Με ένα κουταλάκι, ρίχνετε λιγο απο το μείγμα πάνω στο χαρτί αντικολλητικο για να δημιουργήσετε τα γλειφιτζουρια.


Θυμηθείτε να αφήσετε κενό μεταξύ τους, γιατί το μείγμα τρέχει λίγο και απλώνει. Σε κάθε "κουταλιά" περίπου που ρίχνετε για να φτιάξετε το γλειφιτζούρι, βάζετε στο κέντρο περίπου και ένα ξυλάκι bamboo για να μπορέσετε να κρατάτε το γλειφιτζουρι μετά. Αφήνετε τα γλειφιτζουρια για περίπου 2 ώρες έτσι μέχρι δηλαδή να είναι στερεά και έτοιμα.
Μόλις ξεκολλανε απο το αντικολλητικό χαρτί και είναι στερεά, τα αποθηκευετε σε σακουλάκια για να διατηρηθούν περισσότερο καιρό.



Καλή επιτυχία. 

No comments: