#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Friday 3 November 2017

Πάμε spa; - Πάμε Σμόκοβο! Let's do spa at Smokovo!


 Λένε οτι  : ¨"Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει¨ και σίγουρα τα παιδιά μου έμοιασαν την μαμά τους. Αγαπώ το spa και τα παιδιά μου το ίδιο.   Ήταν ακόμα μωρά, όταν ξεκίνησαν να πλατσουρίζουν στο ιαματικό νερό και να χαίρονται που κάνουν μπάνιο σε αυτό. Από τότε, προσπαθούμε συχνά να εντάσσουμε στις αποδράσεις μας, μια δόση καλοπερασης (spa) για ολόκληρη την οικογένεια. 
Πλέον, έχουμε επισκεφθεί αρκετά ιαματικά λουτρά και πηγές (υπαίθρια ή μη, οργανωμένα ή όχι)  (διαβάστε εδώ πού μπορείτε να βρείτε μερικά) και μερικά από αυτά, τα επισκεφθόμαστε κάθε χρόνο. Ένα από τα αγαπημένα των παιδιών μου είναι και τα Λουτρά Σμοκόβου.




Λιγα λόγια για τα Λουτρα Σμοκόβου. 
Τα Λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται στον νομό Καρδίτσας, 35 χλμ από την πρωτεύουσα. Ανήκουν στο Δήμο Σοφάδων και βρίσκονται σε υψόμετρο 450μ στο φημισμένο οροπέδιο των Αγράφων. 
Το 1662, οι ντόπιοι αναφέρουν οτι άρχοντες της περιοχής γνώριζαν για τις ευεργετικές ιδιότητες που είχαν οι συγκεκριμένες πηγές και  θέλησαν να δημιουργήσουν τα πρώτα μπάνια για προσωπική τους. Στην συνέχεια, θέλησαν να τους μυηθούν και άλλοι κάτοικοι. Έτσι άρχισε να εξαπλώνεται η φήμη των ιαματικών πηγών του Σμοκόβου και ο Αλη Πασάς των Ιωαννίνων θέλησε να τα επισκεφθει. Καθώς ο ίδιος έγινε θαμώνας των Λουτρών Σμοκόβων, οι πήγες εκείνη την περίοδο μετονομάστηκαν ως "Τα Λουτρα του Αλη Πασά". Καθώς τα χρόνια περνούσαν, οι ιαματικές πήγες άρχισαν να χάνουν την αίγλη τους. Στις αρχές του 20ου αιώνα, γίνονται αξιοσημείωτες προσπάθειες για να αναδειχθούν και πάλι όμως οι πόλεμοι δεν άφησαν την περιοχή  να αναπτυχθεί. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οι ιαματικές πηγές περνούν στην διοίκηση του ΕΟΤ και δημιουργειται μια νέα λουτρόπολη. Η λουτροπολη ξαναποκτα κόσμο,μεγαλύτερης ηλικίας συνήθως κατά τους καλοκαιρινους μήνες.
Από το 2000 μετά, στην Ελλάδα, η φιλοσοφία spa αρχίζει να αναπτύσσετε και πλέον νεότερα άτομα δείχνουν ενδιαφέρον για τον ιαματικό τουρισμό.
Σήμερα γίνονται και πάλι προσπάθειες να αναδειχθεί ο ιαματικός τουρισμός στην περιοχή. Στις εγκαταστασεις του υδροθεραπευτηριου, θα βρείτε μια μεγάλη  κλειστή πισίνα, χωρο γυμναστηρίου, ιδιωτικούς χώρος με μπανιέρες ατομικές, αίθουσα για χαμαμ και σάουνα, χώρο για μασάζ αλλά και αίθουσες για ρινοπλύσεις και εισπνοές.
Οι θεραπευτικές ιδιότητες των λουτρών Σμοκοβου είναι πάρα πολλές.  Ενδεικτικά να σας αναφέρω οτι βοηθούν σε προβλήματα γυναικολογικά, δερματικά, προβλήματα του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος.


Εμείς πρωτοπήγαμε  στο Σμοκοβο  όπως σας είπα, πριν από 3 χρόνια και από τότε κάθε χρόνο θα πάμε τουλάχιστον μια φορά. Μας αρέσει να επισκεφθόμαστε την Λουτροπηγη, σαν ημερησία εκδρομή. Είναι αρκετά κοντά από τον Βόλο (περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά) και η πρόσβαση είναι εύκολη και ευχάριστη. Κατά την διαδρομή, θα περάσετε μέσα απο μια καταπράσινη κοιλάδα γεμάτη μεγάλα δέντρα και εάν την επισκεφθείτε τον Απρίλιο σίγουρα θα θέλετε να σταματήσετε για να βγάλετε όμορφες φωτογραφίες με τα μοβ δέντρα της Άνοιξης .
Δυστυχώς τους περισσότερους μήνες του χρόνου, το υδροθεραπευτηριο λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκυριακα. Επίσης η δυνατότητα διαμονής είναι περιορισμένη και μπορεί να γίνει μόνο στην γύρω περιοχή και οχι στην ίδια του λουτρόπολη.



Λίγο πριν ξεκινήσετε το μπάνιο σας, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μια φόρμα με στοιχεία σχετικά με την υγεία της. Στην συνέχεια, θα επισκεφθείτε τα αποδυτήρια για να τακτοποιησετε τα πράγματά σας σε χώρους οπου υπάρχουν κλειδάκια (σαν να είστε σε γυμναστήριο). Συστηνετε να κάνετε και ένα γρήγορο ντους λίγο πριν μπείτε στο ιαματικό νερό. Στην συνέχεια μπορείτε να επισκεφθείτε τους χώρους για να απολαύσετε το μπάνιο σας (ατομική μπανιέρα- υδρομασαζ ή πισίνα).
Αν και δεν θυμίζει με τίποτα, spa πολυτελείας όπως μπορεί πιθανόν να έχετε επισκεφθεί σε άλλα μέρη της Ελλάδας, οι υπάλληλοι του υδροθεραπευτηριου είναι αρκετά φιλόξενοι και καλοδιάθετοι να σας εξυπηρετήσουν. Σαφέστατα χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και περισσότεροι προσπάθεια από τους φορείς για να εκσυγχρονιστεί ακόμα περισσότερο σαν υδροθεραπευτηριο, ομως για τις βασικές παροχές είναι μια χαρά.
Αναμφισβητητα για μια οικογένεια, είναι ιδανική πρόταση για να μυηθούν τα παιδιά  στον κόσμο του spa. Το νερό ειδικά στην πισίνα είναι 42ο C  και πραγματικά εσείς θα χαλαρώσετε από τις ιδιότητες που έχουν τα συγκεκριμένα νερά, ενώ τα παιδιά θα απολαύσουν και εκείνα το μπάνιο τους χωρίς να ενοχλούν τον περίγυρο. Στην πισίνα μάλιστα, όσες φορές έχουμε πάει εμείς, πάντοτε θα βρούμε μια οικογένεια που θα απολαμβάνει και εκείνη το ιαματικό μπάνιο.
Επίσης μπορείτε να χαλαρώσετε στις ξαπλώστρες που υπάρχουν γύρω από την μεγάλη πισίνα. Τα παιδιά είναι σίγουρο οτι θα ξετρελαθούν με αυτή την εμπειρία και θα θέλουν να ξαναεπισκεφθουν τον χώρο. Ευτυχώς το εισιτήριο εισόδου είναι πολύ οικονομικό (7 ευρώ για κάθε άτομο) και φυσικά δεν είναι απαγορευτικό για μια ολόκληρη οικογένεια.
Εμείς επισκεφθόμαστε  και τον χώρο των ρινοπλυσεων. Εκει κάναμε όλη η οικογένεια πλύσεις, κάτι που μας βοηθά πάρα πολύ κάθε χρόνο, να αντιμετωπίζουμε πιο ήπια προβλήματα που αφορούν το αναπνευστικό μας σύστημα. Και εκεί ο χώρος είναι άνετος και ευχάριστος.
Μια επίσκεψη στο χώρο του μασάζ είναι οτι καλύτερο για τους μεγάλους. Θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε το σώμα σας και το πνεύμα σας.
Τέλος να σας προτείνω εαν έχετε χρόνο, να επισκεφθειτε και την περιοχή γύρω απο την λουτρόπολη. Σε μικρή απόσταση, υπάρχει μια μικρή λίμνη,η λίμνη Σμοκόβου,  που οι Καρδιτσιωτες την αναφέρουν ως "μικρο Πλαστηρα". Θυμίζει ίσως για μερικούς την λίμνη Πλαστηρα που βρίσκεται και αυτή τον ίδιο νομό.
Επειδή το ωράριο λειτουργίας του Υδροθεραπευτηριου αλλάζει κάποιες περιόδους, καλό είναι πρίν επισκεφθείτε τον χωρο να τηλεφωνήσετε για να ενημερωθείτε. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι
Λουτρά Σμοκόβου (γραφεία): τηλ.: 2443061210, 61280  fax: 2443061178


Και μην ξεχνάτε

Ακολουθήστε το beauty harmony blog 
στο facebook κάνοντας like στο  Beauty harmony blog 
και στο instagram beauty_harmony_blog



No comments: