#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 4 June 2017

Διαβάσαμε: Το μικρό ρυμουλκό της Έλενας Στανιού

Ένα από τα βιβλία που διαβάσαμε πρόσφατα με τα μικρά μου και θα ήθελα να σας παρουσιάσω  είναι το "Το μικρό ρυμουλκό " από τις εκδόσεις Ψυχογιός. 

"Tα ήσυχα νερά στο μικρό λιμανάκι, όπου πλέουν ο Σμόλι, η Λυγερή και οι φίλοι τους, έρχονται να ταράξουν με την παρουσία τους η Πεντάμορφη και τα άλλα μεγάλα κρουαζιερόπλοια. Κι  ενώ η Λυγερή αποφασίζει να φύγει, κάτι πολύ σοβαρό θα συμβεί που θα την κάνει να αλλάξει γνώμη. Ποιος είναι  ο μεγάλος κίνδυνος που απειλεί την Πεντάμορφη; Γιατί η Λυγερή θα διακινδυνεύσει τη ζωή της για να  τη σώσει;

Μια πρωτότυπη, τρυφερή ιστορία για την αγάπη, τη φιλία και το σεβασμό της προσωπικότητας και των συναισθημάτων των άλλων." 



Mπορείτε να διαβάσετε την συνέχεια ολόκληρης της ιστορίας στο βιβλίο "Το μικρό ρυμουλκό " της Ελενας Στανιου  απο τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Την εικονογραφιση έχει επιμεληθεί η Μαίρη Μαυράκη και το βιβλίο  ανήκει στην σειρά "βατόμουρο"  διαβάζω μικρά κείμενα από 2.000 λέξεις (ιδανικό για ηλικίες 7-8 χρονων). 


Ποια είναι η δική μας γνώμη για το συγκεκριμένο βιβλίο;

Αρχικά να σας αναφέρω οτι αν και τα παιδιά μου είναι μικρότερα των 7-8 χρονών βρήκαν το συγκεκριμένο βιβλίο ευχάριστο και εύκολα κατανοητό και για παιδιά του νηπιαγωγείου. Η Ελενα Στανιου είναι Βολιωτισσα συγγραφέας και εξαίρετη παιδαγωγός  και είχαμε την τιμή να την παρακολουθησουμε στην παρουσίαση του συγκεκριμενου βιβλίου όταν έγινε το Ετήσιο Φεστιβάλ Βιβλίου στον Βόλο. Τα παιδια ξετρελάθηκαν με την παρουσίαση της και γνωρίζοντας ηδη την ιστορία λάτρεψαν την συγγραφέα. Δεν είναι υπερβολή να πω οτι έμειναν εντυπωσιασμενα από την πρωτότυπη παρουσίαση του βιβλίου από την  Έλενα. 
Μας άρεσε επίσης η εικονογραφιση. Νομίζω δεν θα μπορούσε να υπάρχει καλύτερη από την υπάρχουσα.  Παρόλο που η ιστορία μιλά για τα συναισθήματα που είχαν οι ήρωες της ιστορίας  (διάφορα είδη καραβιών) χρειαζόταν να βλέπουμε και τα πρόσωπα τους και φυσικά τις αντιδράσεις τους. Έτσι η εικονογράφος, εύστοχα ζωγράφισε τους πρωταγωνιστες με πρόσωπα. Ο γιος  μου παρατηρούσε κάθε προσωπάκι προσεκτικά και έβλεπε πως αλλάζουν τα συναισθήματα του Σμολυ και της Λυγερης αλλά και ολόκληρης της παρέας. Αυτό είχε σαν συνέπεια να δώσει τροφή στα παιδιά να μιλήσουμε ακόμη μια φορά για τα συναισθήματα και πόσο σημαντικά είναι να εκφράζονται από τους ανθρώπους.


Σαφέστατα  η Ελενα Στανιου δουλεύοντας τόσα χρόνια με τα παιδιά ως παιδαγωγός άγγιξε αμέσως τις σκέψεις των παιδιών μου και φυσικά πέρασε το μήνυμα που πιστεύω οτι ήθελε να περάσει γράφοντας αυτό το βιβλίο. Τόνισε πόσο σημαντική είναι η φιλία και πόσο άσχημο είναι η αλαζονεία - υπεροψία. Επίσης μέσα από το "μικρο ρυμουλκό" τα παιδιά διδάχτηκαν για το σεβασμό της κάθε προσωπικοτητας και την αξία της αγάπης. 
Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που έχει "Το μικρο ρυμουλκό" είναι σίγουρα το μέγεθος της ιστορίας όπως και το μέγεθος του βιβλίου. Τα μεγάλα ευανάγνωστα γράμματα όπως επίσης και οι μικρές παράγραφοι το καθιστούν ιδανικό για την κόρη μου που τελειώνει την πρώτη δημοτικού και έχει αρχίσει να διαβάζει μόνη της βιβλία. Καθώς το μέγεθος του βιβλίου όπως σας είπα δεν είναι μεγάλο, η κόρη μου πολλές φορές το έχει πάρει μαζί της στο σχολείο και σε βόλτες με το αυτοκίνητο για να το ξαναδιαβάσει με την ησυχία της ή με την παρέα της. 
Σαν μητέρα αξίζει να τονίζω οτι το συγκεκριμένο βιβλίο το απήλαυσα πάρα πολύ. Επιτελούς μια ιστορία που οι ήρωες δεν είναι άνθρωποι ή ζώα. Τον τελευταίο καιρό διαβάσαμε αρκετές ιστορίες με πρωταγωνιστες ανθρώπους και ζώα και είχα λίγο ψιλοβαρεθει. Τα ανατρεπτικά καραβάκια της Έλενας Στανιου ήταν οτι καλύτερο για εμένα και φυσικά για εσάς  είτε είστε αγορομανες ή κοριτσομανες. 
Τέλος,  γνωρίζοντας από κοντά την Έλενα Στανιού, εντυπωσιαστηκα από τον τρόπο που παρουσιάζει τα παραμύθια της στα παιδιά και αναμένω με ανυπομονησία το επόμενο της βιβλίο!



No comments: