#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Wednesday 15 March 2017

Μυστικά ομορφιάς και ευεξίας για μαμάδες Νο11- Beauty and wellness tips for moms NO11

Προχθές βρέθηκα σε μια συζήτηση μαμάδων και το θέμα που φυσικά μονοπώλησε ήταν η ομορφιά και τα 💄καλλυντικά. Από την συζήτηση των μαμάδων κατέληξα στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες μαμάδες αγοράζουν καλλυντικά και τα χρησιμοποιούν μέχρι  να τελειώσουν. Βέβαια, υπάρχουν κάποιες που κάποτε μπήκαν στον πειρασμό και αγόρασαν για παράδειγμα ένα κραγιόν ανοιξιάτικο ή ένα καλοκαιρινό μολύβι ματιών αλλά το καταχώνιασαν μέσα σε ένα παλιό νεσεσέρ και δεν το χρησιμοποίησαν καθόλου. 
Το ιδανικό βέβαια, θα ήταν τα καλλυντικά να χρησιμοποιούνται μέχρι να τελειώσουν αλλά "το τελειώσουν" πόσο διαρκεί; Κάποιες μέρες; Κάποιους μήνες; Κάποια χρόνια;

Photo credits


Κάθε καλλυντικό, εκτός από τα φρέσκα φυτικά καλλυντικά που παρασκευάζονται σε μικρές ποσότητες, περιέχει ουσίες που στην κοσμητολογια ονομάζονται συντηρητικά.
"Τα συντηρητικά έχουν την ιδιότητα να αποτρέπουν την αλλοίωση του καλλυντικού προϊόντος και να το συντηρούν επιτυχώς από αλλοιώσεις που μπορεί να συμβούν κυρίως στην φάση του καλλυντικού που δημιουργεί το νερό. Τα συντηρητικά δημιουργούνται από προσμίξεις αντιμυκητιασικών ή αντιβακτηριακών συστατικών. Έτσι με την χρήση των συντηρητικών, πετυχαίνουμε να δημιουργησουμε καλλυντικά που δεν έχουν στο εσωτερικό τους μικρόβια και φυσικά και δεν μπορούν να δημιουργηθουν και εστίες μολύνσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. " (Ελεύθερη απόδοση της έννοιας συντηρητικά από το βιβλίο Καλλυντικά, Συστατικά και Εφαρμογές ,Μουλοπούλου- Καρακίτσου και λοιποί 1998)
Μέχρι σήμερα, τα συντηρητικά που χρησιμοποιουνται στα καλλυντικά δεν έχουν χρόνο ζωής επ' αόριστο. Αυτό σημαίνει ότι η δράση τους είναι συγκεκριμένη και με το πέρας αυτής, το καλλυντικό προϊόν αλλοιώνεται και κυρίως γίνετε μεταφορέας μικροβίων για τον άνθρωπο.
Ευτυχώς για καλή μας τύχη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει κανόνες για την ασφαλή χρήση και δημιουργία των καλλυντικών. Φυσικά όλοι εμείς, δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε αυτούς τους κανόνες αλλά μπορούμε να θυμόμαστε ότι καλλυντικά με διάρκεια ζωής μικρότερη των 30 μηνών, θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν σε εμφανή σημείο πάνω στην συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης του προϊόντος ή την διάρκεια ζωής που έχουν από την ημέρα παραγωγής τους. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι πέρα από την ημερομηνία λήξης, θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο σύμβολο με το βαζάκι συσκευασίας και τον αριθμό και μήνα δίπλα. Το σύμβολο αυτό είναι γνωστό ως PAO (Period after opening). Για παράδειγμα σε μια κρέμα σώματος, μπορείτε να δείτε το σύμβολο που σας ανέφερα παραπάνω και δίπλα την ημερομηνία PAO 12M.



Aυτο σημαίνει ότι από την στιγμή που θα ανοιχτεί το καλλυντικό προϊόν έχει διάρκεια ζωής 12 μήνες (ακόμη και αν ανοιχτεί απλά για να το μυρίσετε!). Σε ένα άλλο παράδειγμα, ένας ελαιώδης ορός προσώπου έχει την ημερομηνία PAO 6M και αυτό συνεπάγεται με 6 μήνες ζωής.


Σε γενικές γραμμές, να θυμάστε οτι καλλυντικά που έχουν σαν βασικό συστατικό το νερό (ακόμα και τα φυτικά εκχυλίσματα), έχουν μικρότερο χρόνο ζωής σε σχέση με εκείνα που είναι σε μορφή πούδρας- σκόνης.
Παρακάτω σας παραθέτω έναν πίνακα με τα πιο αντιπροσωπευτικά καλλυντικά που συνήθως υπάρχουν σε μια γυναικεία καμπίνα ομορφιάς. Φυσικά μην περιμένετε να πετάξετε ένα προϊόν ομορφιάς πάντα ακολουθώντας αυτόν τον πίνακα. Σε περίπτωση που έχει αλλάξει η μυρωδιά, η υφή ή και η σύσταση του προϊόντος θα πρέπει σίγουρα να πεταχτεί. Έτσι έχουμε :

Όνομα καλλυντικού
Διάρκεια ζωής του καλλυντικού
Κραγιόν
24 μήνες το περισσότερο
μάσκαρα
3 μήνες
Make up υγρο
6-12 μήνες
Eye liner
6 μήνες
Moλύβι ματιών
36 μήνες
Σαμπουάν
24 μήνες
Σκιά ματιών σε μορφή πούδρας
24 μήνες
Σκιά ματιών σε υγρή μορφή
3-6 μήνες
Σφουγγάρια και προιόντα λούφας
2 μήνες
Αποσμητικά σε μορφή spray
36 μήνες το περισσότερο
Αντιρυτιδικές κρέμες
3-12 μήνες
Προιόντα για την ακμή
3-12 μήνες
Κολώνιες και αρώματα
48 μήνες
Αντηλιακά
6 μήνες
Σφουγγαράκια μακιγιάζ
6 μήνες με την προϋπόθεση ότι πλένονται κάθε εβδομάδα
Μπάρα σαπουνιού
36 μήνες
Φυτικά  καλλυντικά
Από μερικές εβδομάδες μέχρι 6 μήνες
Καλλυντικά σε μονοδόσεις
1 ημέρα
Δείγματα σε φακελάκια
1 ημέρα

Φυσικά αναπόσπαστος παράγοντας για να διατηρηθεί ένα καλλυντικό σε άριστη ποιότητα είναι και ο τρόπος φύλαξης του. θα πρέπει να φυλάσσεται σε μέρος σκιερό μακριά από την έκθεση στον ήλιο και την θερμότητα. Επίσης η υγρασία συντελεί στην μείωση του χρόνου ζωής του καλλυντικού.
Έτσι για να πετύχετε την καλύτερη ποιότητα των καλλυντικών σας , σας προτείνω να γράφετε με ένα μικρο αυτοκόλλητο- ετικέτα πάνω στην συσκευασία του την ημερομηνία που ανοίχτηκε το προϊόν.
Tέλος αν με τα χαρτάκια και αυτοκολλητακια δεν τα πάτε καλά, το internet είναι εδώ και θα σας βοηθήσει. Κατεβάστε εφαρμογές όπως το Check Cosmetics, το Check Your Cosmetics, το Cosmetics Checkers2 , το Check Fresh ή το Βeauty Keeper και θα μάθετε στο λεπτό πότε το καλλυντικό σας έχει παραχθεί και τι ημερομηνία λήξης έχει.

4 comments:

Δεσποινα Κολαγκη said...

πολύ χρησιμη αναρτηση!!!

Unknown said...

Με εντυπωσίασες! Ιδέα δεν είχα...

Mαρία Γεωργακού said...

Thank you !

Mαρία Γεωργακού said...

Eυχαριστω