#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Thursday 9 February 2017

Φτιάχνω την κάπα της πριγκΙπισσας 'Ελσας – Frozen - diy princess Elsa's cape



Δεν νομίζω ότι υπάρχει κορίτσι που να έχει δει την ταινία «Ψυχρά και Ανάποδα❅❆» και να μην έχει ταυτιστεί με μια από τις δυο ηρωίδες. Όπως σας είπα και σε προηγούμενη ανάρτηση μου για την κόρη μου, η Ελσα είναι η αγαπημένη της. Μέχρι και συνάντηση για παιχνίδι διοργανώσαμεμε θέμα την Ελσα και την παρέα της. Στο δικό μας play date, κορώνες και  σκήπτρα μοιράστηκαν στις φίλες μας αλλά μετά η κόρη μου θέλησε να έχει και μια κάπα. Δεν θέλησα να της χαλάσω χατίρι γιατί σκέφτηκα ότι  

μια κάπα  πριγκίπισσας δεν είναι ποτέ περιττή για ένα κοριτσάκι. 

Όλο  και κάποια πριγκίπισσα  θα θελήσει να ντυθεί τις απόκριες οπότε ας φτιάξω μια λέω!

Μην νομίζετε ότι έχω γνώσεις ραπτικής! Καμιά σχέση! Λίγο YouTube, λίγο να δουλέψει το μυαλό περισσότερο και κυρίως το μεράκι είναι αυτό που με βάζει και φτιάχνω πράγματα. Βλέπετε έχω και το ψώνιο της  χειροτεχνισσας. Θέλω να φτιάχνω πράγματα μόνη μου.
Η κάπα της Ελσας που έφτιαξα, την έκανα κυρίως στην ραπτομηχανή της γιαγιάς μου. Φυσικά εάν δεν διέθετε ραπτομηχανή, μην στενοχωριέστε. Μπορείτε να την φτιάξετε και στο χέρι χωρίς καν να ράψετε.Μόνο χρησιμοποιώντας θερμοκολλητικο πιστολι δηλ σιλικόνη. Εγώ θα σας δώσω τα βήματα που ακολούθησα με την ραπτομηχανή μου αλλά θα σας αναφέρω που θα πρέπει να κολλήσετε αντί να ράψετε.
Για να φτιάξετε την κάπα θα χρειαστείτε

Ύφασμα (σατέν, τούλι ή οργαντζα) Εγώ ξεκίνησα να αγοράσω τούλι αλλά η κυρία που αγοράζω στα υφάσματα, που έχουμε γίνει και γνωστές με τόσα υφάσματα που αγοράζω, με συμβούλεψε να πάρω οργαντζα γιατί λέει ότι στέκετε καλύτερα για κάπα και δείχνει πιο αιθέρια και «πριγκιπική».
Μεζούρα και ψαλίδι
Κλωστή σε ανάλογη απόχρωση με το ύφασμα σας. Στην περίπτωση που δεν θέλετε να την ράψετε, χρησιμοποιείτε την σιλικόνη
Κορδέλα σατέν και αυτή σε ανάλογη απόχρωση
Σίδερο και σιδερώστρα για να σταθεροποιήσετε το ύφασμα σας
Μερικές καρφίτσες
Προαιρετικά παγιετες και στρας. Εγώ χρησιμοποίησα παγιετες σε μορφή κλωστής (την αγόρασα έτοιμη) και αυτοκόλλητα στρας (τα αγόρασα σε καρτέλα πάμφθηνα) στις αποχρώσεις του γαλάζιου

Ξεκινάμε ;
Αρχικά να σας αναφέρω ότι θα πρέπει να φτιάξετε την κάπα με βάση τα μέτρα της τυχερής που θα την φορέσει (θα την λέμε εν συντομία μοντέλο). Θα πρέπει λοιπόν να μετρήσετε το ύψος της κάπας σας με βάση το ύψος του μοντέλου σας. Με άλλα λόγια, μετράτε το ύψος του μοντέλου από τον ώμο μέχρι το έδαφος εάν θέλετε να σέρνετε κάτω στο πάτωμα. Στην κόρη μου χρειάστηκα 95cm.
Εναλλακτικά, εάν θέλετε να είναι πιο κοντή και να μην την παταει θα πάρετε τα μέτρα με βάση το μήκος που θέλετε να έχει. Προσθέστε και 10 cm που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε τα στριφώματα για να μην σας ξεφτίσει το ύφασμα.
Τώρα όσον αφορά το μάκρος, πάλι θα πρέπει να πάρετε τα μέτρα του μοντέλου σας. Θα μετρήσετε την απόσταση των ώμων του μοντέλου και θα πολλαπλασιάσετε επί 5 (έτσι ώστε να πετυχετε να είναι αφράτη και όχι στενή). Για παράδειγμα στην κόρη μου, το τελικό ύφασμα που φτιάξαμε είναι 1,5 m καθώς η απόσταση των ώμων ήταν 30 cm.
Τώρα όπως έχετε το ύφασμα και έχει σχήμα ορθογώνιο θα πρέπει να κάνετε στρίφωμα έτσι ώστε να το σταθεροποιήσετε και να μην ξεφτίζει όπως είπαμε παραπάνω. Σε πρώτη φάση θα φτιάξουμε το στρίφωμα Α, Β και Γ όπως βλέπετε στο σχήμα. 





Για να φτιάξετε το στρίφωμα στην κάθε πλευρά που ανάφερα πιο πάνω, θα πρέπει να διπλώσετε το ύφασμα περίπου 2-3 εκατοστά και να το σταθεροποιήσετε με καρφίτσες. (Δεν είναι τόσο δύσκολο, όσο φαντάζεστε!). 


 Αφού έχετε κάνει ένα πρόχειρο επιθυμητό στρίφωμα με τις καρφίτσες, καλό είναι να το σταθεροποιήσετε ακόμα περισσότερο σιδερώνοντας το. ΠΡΟΣΟΧΗ !Η θερμοκρασία του σίδερου θα πρέπει να είναι στα επιθυμητά όρια με βάση τις ανάγκες του υφάσματος.
Τώρα που το σταθεροποιήσατε, σειρά έχει το ράψιμο ή κόλλημα του υφάσματος. Κατά μήκος, λοιπόν, του στριφώματος που φτιάξατε, ράβετε ή κολλάτε με την σιλικόνη το ύφασμα. Θυμηθείτε ότι το στρίφωμα θα πρέπει να γίνει από την πρόχειρη μεριά και όχι την καλή δηλαδή το στρίφωμα θα γίνει από την μέσα μεριά ή αλλιώς την μεριά του υφάσματος που ακουμπά στους ώμους του μοντέλου.
Ωραία, τώρα μας έμεινε η πάνω πλευρά της μπέρτας που αγκαλιάζει την πλάτη. Εδώ θέλουμε να κάνουμε μια «σούρα» (δεν ξέρω αν χρησιμοποιώ την σωστή ορολογία , πάντως έτσι τα έλεγε η γιαγιά μου που έραβε. Ξανακάνουμε λοιπόν ένα στρίφωμα και σε αυτή την επιφάνεια όπως το περιέγραψα παραπάνω. (Τώρα είναι ευκολακι, το έχετε κάνει ήδη 3 φορές). Αφού λοιπόν κάναμε το πρώτο στρίφωμα, τώρα θα ξαναδιπλωσουμε πάλι αυτή την πλευρά του υφάσματος σαν να κάνουμε ένα δεύτερο στρίφωμα. Σε αυτό το στρίφωμα, η απόσταση θα είναι αρκετά πιο μεγάλη, περίπου 5 cm, το έκανα εγώ. Σκεφτείτε ότι φτιάχνετε ένα τούνελ όπου μέσα θα περάσει η κορδέλα σατέν και θα σουρώσει το ύφασμα. Το μόνο σημείο που έχετε να προσέξετε για να δείχνει πιο όμορφο στο τελείωμα, είναι να ράψετε ή να κολλήσετε τα τελειώματα του στριφώματος μαζί  το ένα πάνω στο άλλο.
Τώρα περάστε την σατέν κορδέλα μέσα σε αυτό το τούνελ που είπαμε. Εγώ για ευκολία, καρφιτσώνω μια παραμάνα στην αρχή της κορδέλας και σέρνω την κορδέλα σε όλη την διαδρομή του τούνελ (περναει πιο εύκολα). 


Αφού περάσατε την κορδέλα, και κρατώντας την από την μια πλευρά για να φύγει από το τούνελ, σουρώνετε το ύφασμα. Σχεδόν την τελειώσαμε! Σταθεροποιούμε κάνοντας κόμπους στις άκρες την κορδέλα και στις δυο πλευρές για να μην μπορεί να βγει από το τούνελ όλη.
Είναι έτοιμη!
Πάμε να την διακοσμήσουμε τώρα. Μπορείτε να κολλήσετε τα αυτοκόλλητα στρας διάσπαρτα στο ύφασμα αλλά μπορείτε να κάνετε και σχέδια. Εγώ χρησιμοποίησα την έτοιμη κορδέλα με τις παγιετες και έφτιαξα μια χιονονιφάδα. 


Στις άκρες της κορδέλας για να μην φεύγουν οι πούλιες και για να είναι σταθερή, την έραψα (μπορείτε να την κολλήσετε με σιλικόνη).
Η δε μαμά μου, ακόμα πιο παλαβή χειροτεχνισσα πρότεινε να τις κεντήσουμε τις παγιετες (να δω τι άλλο θα κάνω). Φυσικά αν πιάνει το χέρι σας μπορείτε να κάνετε άπειρα πράγματα όπως να κεντήσετε ένα λογότυπο, να κολλήσετε αυτοκόλλητα διακοσμητικά με χάντρες και ότι τραβαει η όρεξη σας.
Τελικά είδατε πόσο εύκολο ήταν; Α μην ξεχάσω να αναφέρω ότι η αγαπημένη Τριανταφυλλένια έφτιαξε και αυτή μια κάπα για την κόρη της με βάση την κάπα της Anna, την αδελφής της Elsa που μπορείτε να πάρετε ιδέες.

5 comments:

Maria's Little Men.gr said...

Έλα βρε Μαρία...δεν ήξερα ότι καταπιάνεσαι και με τέτοιες δουλειές! Μπράβο σου! Πολύ όμορφη η κάπα της μικρής σου, φαντάζομαι θα την φοράει συνέχεια και θα καμαρώνει ε? φιλάκια

Τριανταφυλλένια said...

Φαντάζομαι θα την καταχάρηκε η κόρη σου!! Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά, θα συμπεριλάβω την ανάρτησή σου όταν ανεβάσω και τη δική μας κάπα Έλσα!

Mαρία Γεωργακού said...

Τριανταφυλλένια ευχαριστώ για τα σχόλια σου. Περιμένω να δω και την δικιά σου πρόταση
M Koutsom ναι ειναι εξαιρετικη. Η ραπτική φαίνεται οτι είναι η κρυφή μου χειροτεχνία. Μου αρεσει αρκετά.

My Little World said...

Μπράβο Μαρία, την έφτιαξες πολύ όμορφη! Είμαι σίγουρη ότι η μικρή σου θα το καταχάρηκε! Καλές απόκριες!

Mαρία Γεωργακού said...

My Little World ναι δεν την έβγαζε με τίποτα. Ελπίζω να μπορέσει να την χαρεί και με άλλες μεταμφιέσεις.