#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Saturday 3 December 2016

Ιδέες για να δημιουργήσετε αξέχαστες χριστουγεννιάτικες στιγμές – έθιμα σαν οικογένεια. Ideas to create unforgettable Christmas family moments- traditions.




Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή με πιάνει κάτι να οργανώσω όσο γίνετε καλύτερα τις γιορτές που έρχονται. Ειδικά από την στιγμή που ήρθαν και τα παιδιά στην ζωή μου, η διαδικασία αυτή γίνετε όλο και πιο έντονη μιας και θέλω να δημιουργήσω όμορφες αναμνήσεις για εκείνα. Οπότε ανατρέχω την μνήμη μου σε παλαιότερους χρόνους και προσπαθώ να θυμηθώ τι κάνανε οι δικοί μου γονείς και συγγενείς για να έχω όμορφες χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις. Με την πάροδο των χρόνων, πρόσθεσα και κάποιες ακόμα που θεώρησα ενδιαφέρουσες. Έτσι δημιούργησα μια λίστα με ιδέες (που την ετοίμαζα αρκετά χρόνια τώρα) και σας την παρουσιάζω παρακάτω. Μέσα από αυτή την λίστα, είμαι σίγουρη ότι θα βρείτε κάποιες που μπορεί ήδη να τις έχετε υιοθετήσει σαν οικογένεια αλλά θα βρείτε και μερικές ακόμα που θα δημιουργήσουν αξέχαστες αναμνήσεις εάν τις ακολουθησετε.

  • Στολίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο όλη οι οικογένεια μαζί. Παλιότερα οι μαμάδες στόλιζαν το δέντρο και τα παιδιά το έβλεπαν απλά στολισμένο. Κάντε την διαφορά και στολίστε όλοι μαζί το δέντρο ακούγοντας χριστουγεννιάτικη μουσική.
  • Φτιάξτε κουλουράκια παρέα με τα παιδιά σας ή τους φίλους σας/ συγγενείς. Μπορείτε να διοργανώσετε μια συνάντηση (xmas cookie day)όπου θα μαζευτείτε πολλά άτομα μαζί και θα φτιάξετε τα γλυκά σας και θα διασκεδάσετε. (Για εμένα πάντως είναι ότι καλύτερο μια τέτοια συνάντηση γιατί βαριέμαι να φτιάχνω κουλουράκια και μπισκότα.) Κάτι ανάλογο κάνανε και στα χωριά οι γυναίκες όταν ετοίμαζαν τα γλυκά τους. Αν πάλι φτιάχνετε μπισκοτοσπιτα και κουλουράκια με ζαχαροπαστα, τα παιδιά μπορούν να τα διακοσμήσουν πολύ όμορφα ενώ οι μεγάλοι απολαμβάνουν μια κούπα καφέ !
  • Φτιάξτε τις δικές σας  χριστουγεννιάτικες κάρτες και στείλτε τες σε αγαπημένα πρόσωπα χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή μέθοδο δηλαδή το ταχυδρομείο. Αγαπώ τις κάρτες και όταν είναι χειροποίητες έχουν άλλη αξία.  Μπορείτε να δημιουργήσετε πρωτότυπες αρωματικές κάρτες να χαρίσετε ακολουθώντας την δική μου πρόταση . Τα παιδιά θα ξετρελαθούν με αυτή την δραστηριότητα και θα περάσουν δημιουργικά τον χρόνο τους ενώ η χαρά που νιώθουν όταν ταχυδρομούν τις κάρτες είναι απερίγραπτη.

  • Φτιάξτε τα δικά σας γούρια και ημερολόγια. Κάθε χρόνο εμείς φτιάχνουμε τα δικά μας και τα δωρίζουμε σε γείτονες, συγγενείς και φίλους. Σας προτείνω να φτιάξετε ημερολόγια που να μην είναι σε χριστουγεννιάτικο στυλ αλλά ουδέτερο.
    το περσινό μας ημερολόγιο με τσόχα
  • Διοργανώστε μια συνάντηση- βραδιά  με θέμα χριστουγεννιάτικες κατασκευές στο σπίτι σας. Καλέστε φίλους και αγαπημένα πρόσωπα και δημιουργήστε ημερολόγια, γούρια, στολίδια και διακοσμητικά που θα φτιάξετε όλοι μαζί.
  • Καθιερώστε την χριστουγεννιάτικη φωτογράφιση. Κάθε χρόνο σαν οικογένεια μπορείτε να βγάζετε  χριστουγεννιατικες φωτογραφίες με ανάλογο στυλ και concept. Έτσι μετά από κάποια χρόνια θα έχετε δημιουργήσει ένα ωραίο άλμπουμ – λεύκωμα που θα χαρίσετε σε αγαπημένα πρόσωπα μαζί με ευχές. 
  • Φτιάξτε τα δικά σας στολίδια για χριστουγεννιάτικη διακόσμηση. Η καλητερη συνταγή για να φτιάξετε έυκολα, οικονομικά στολίδια είναι αυτή της Λαμπρινής  
    τα στολίδια της κόρης μου!
  • Στρωματσάδα κάτω από το δέντρο. Τα παιδιά αγαπούν την στρωματσάδα και ακόμα περισσότερο εάν έχετε στολίσει το δέντρο και κοιμηθείτε όλοι μαζί κάτω από αυτό. Μια ωραία ιδέα είναι να το συνδυάσετε διαβάζοντας χριστουγεννιάτικες ιστορίες.
  • Όταν η πόλη θα έχει βάλει τα γιορτινά της, εσείς βάλτε τις πυτζάμες σας και μπείτε στο αυτοκίνητο για μια βόλτα στην πόλη για να δείτε τα λαμπάκια και τον βραδινό στολισμό. Μια πυτζάμα-αυτοκινητάδα συνδυασμένη με χριστουγεννιατικη μουσική και την ανάλογη φωτογράφιση θα ξετρελάνει τα παιδιά. Μπορείτε να τα κεράσετε και κανένα γλειφιτζουρακι χριστουγεννιάτικο έτσι για τον δρόμο, που λένε!
  • Τραγουδήστε τα κάλαντα. Μικρή θυμάμαι περίμενα με ανυπομονησία αυτές τις μέρες. Φορούσα τα καλά μου και γυρνούσα όλο το χωριό μου τραγουδώντας τα κάλαντα. Η έννοια μας ήταν να τα πούμε νωρίς  και σε όσους γίνετε περισσότερους για να μας φιλέψουν καλά και έτσι να μαζέψουμε αρκετά καλούδια και χρήματα. Σήμερα βέβαια τα παιδάκια μπορεί να μην μπορούν να ξεχυθούν στους δρόμους για να τραγουδήσουν με τόση ευκολία όπως τότε, όμως μην τους στερήσετε αυτή την συνήθεια. Επιτρέψτε τα παιδιά να τραγουδήσουν τα κάλαντα στην γειτονιά και σε κοντινά φιλικά σπίτια.
  • Ακολουθήστε τις λειτουργίες της εκκλησίας τις μέρες αυτές όσο γίνετε περισσότερο. Μπορεί η εκκλησία για τα παιδιά να είναι βαρετή, αλλά η λειτουργία την ημέρα των Χριστουγέννων είναι πολύ όμορφη και εντυπωσιακή ακόμα και για εκείνα.
  • Ακόμη εάν μπορείτε να νηστέψετε τις μέρες πριν τα Χριστούγεννα είναι πραγματικά αξιοζήλευτο. Όσοι έχουν νηστέψει θα συμφωνήσουν μαζί μου ότι οι ημέρες της προσμονής και της νηστείας είναι μοναδικές για κάθε άνθρωπο όταν ακολουθεί η γέννηση του Θεανθρώπου. Επίσης η γεύση από το μελομακάρονο όταν έχεις νηστέψει είναι κορυφαία!
  • Το γράμμα για τον Άγιο Βασίλη. Η ιδέα να γράψει ένα γράμμα για τον Άγιο Βασίλη το παιδάκι σας μπορεί να είναι ξενόφερτη αλλά τα τελευταία χρόνια την ακολουθούμε οι περισσότεροι πλέον Έλληνες. Εμείς σαν οικογένεια, έχουμε καθιερώσει και την απαντητική επιστολή από τον Άγιο. Μέχρι τώρα κάθε χρόνο, τα παιδιά μου γράφανε το γράμμα για τον Άγιο παρέα με τον μπαμπά τους. Στην συνέχεια πηγαίναμε στο ταχυδρομείο όπου στο ειδικό ταχυδρομικό κουτί ρίχνανε το γράμμα τους. Εγώ μετά από 3-4 μέρες εμφάνιζα στο γραμματοκιβώτιο μας ένα γράμμα «κατευθείαν από το Βόρειο Πόλο» όπου περιείχε την απάντηση του Άγιου Βασίλη. Τι απαντούσε; Μα φυσικά ότι δεν ξέρει αν θα μπορέσει να τους φέρει το δώρο αλλά ότι θα προσπαθήσει αν φυσικά προσπαθήσουν και εκείνα να είναι καλά παιδιά.». Τα μικρά μου πάντως χαίρονται περισσότερο λαμβάνοντας την απάντηση σε σχέση με το γράψιμο του γράμματος.
  • Φτιάξτε την δική σας φάτνη. Ένα έθιμο μάλλον ιταλικό απ 'όσο γνωρίζω αλλά σαν οικογένεια το έχουμε υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια. Μπορεί να μην είναι η πιο όμορφη φάτνη που έχετε δει αλλά όταν την έχετε φτιάξει παρέα με τα παιδιά σας είναι σίγουρα μοναδική.
    η φάτνη αυτή φτιάχτηκε παρέα με την γιαγιά
  • Φτιάξτε ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης. Το advent calendar είναι ένα έθιμο γερμανικό που πολλοί γονείς πλέον ακολουθούν και στην χωρά μας.
  • Ένα άλλο έθιμο από το εξωτερικό που αγαπάμε οικογενειακώς και ακολουθούμε κάθε χρόνο είναι το «στεφάνι της αντίστροφης μέτρησης Χριστουγέννων ή έλευσης Χριστουγέννων» κοινώς γνωστό ως “advent wreath”. Πρόκειται για ένα στεφάνι επιτραπέζιο φτιαγμένο από κλαδιά γκι όπου τοποθετούμε 4 κεριά πάνω στα κλαδιά και 1 λευκό στο κέντρο. Το στεφάνι αυτό συμβολίζει το πέρασμα του χρόνου μέχρι την έλευση των Χριστουγέννων.
  • Επισκεφθείτε την παιδική βιβλιοθήκη της πόλη σας. Μας αρέσει να πηγαίνουμε στη βιβλιοθήκη και τις γιορτινές μέρες είναι ακόμα πιο όμορφη. Οι υπάλληλοι των βιβλιοθηκών θα σας εξυπηρετήσουν προτείνοντας τα ανάλογα βιβλία ενώ μπορείτε να απολαύσετε την βόλτα σας διαβάζοντας με χριστουγεννιατικες μουσική στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους.
  • Ενημερωθείτε για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της πόλης σας αλλά και της περιοχή σας. Την περίοδο των εορτών, πολλοί σύλλογοι και ομάδες διοργανώνουν χοροεσπερίδες, και διάφορες δραστηριότητες σε ανάλογο κλίμα. Μην παραλείψετε να λάβατε μέρος σε όποιες σας αρέσουν.
  • Τι θα λέγατε εάν μαζευόσασταν μια παρέα φίλων και φορούσατε χριστουγεννιάτικους σκούφους και μοιράζατε συμβολικά δωράκια σε κάποιο σημείο της πόλης. Οι αντιδράσεις αλλά και τα σχόλια των ανθρώπων που θα λάβουν τα δώρα θα σας καταπλήξουν!
  • Χαρίστε ένα δώρο σε κάποιο άτομο που έχει ανάγκη. Ο καλύτερος τρόπος να διδάξετε στα παιδιά σας το πνεύμα των Χριστουγέννων.
  • Δωρίστε παιχνίδια και είδη ρουχισμού σε παιδιά ή ιδρύματα/σωματεία που τα χρειάζονται. Είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι τα παιδιά μας έχουν πολλά περισσότερα παιχνίδια/ ρούχα  από αυτά που χρειάζονται πραγματικά για να παίζουν. Μιλήστε στα παιδιά σας για την έννοια των Χριστουγέννων και είμαι βέβαιη ότι από μόνα τους θα θελήσουν να χαρίσουν κάποια από αυτά.
  • Τα παραμύθια είναι τα καθημερινά ταξίδια των παιδιών στην φαντασία. Επιλέξτε ένα από αυτά που έχετε διαβάσει αρκετές φορές και χαρίστε το στην παιδική βιβλιοθήκη που θέλετε. Ένα παιδί θα κάνει ένα ακόμη ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο των παραμυθιών παρέα με το δικό σας βιβλίο.
  • Μιλήστε για τον μύθο των  καλικάντζαρων. Τα περισσότερα παιδιά αγαπούν τέτοιες ιστορίες και αν τις «στολίσετε» με δραστηριότητες θα ξετρελαθούν. Μπορείτε να παίξετε παιχνίδια δραματοποίησης μαζί τους ή να προσκαλέσετε τους φίλους σας για μια καλικάντζαρο-βραδιά στο σπίτι σας.  Πάρτε ιδέες από το το πάρτυ που διοργανώσαμε για τα γενέθλια του γιου μου.
  • Την παραμονή της έλευσης του Άγιου Βασίλη στο σπίτι, μην ξεχάσετε να κάνετε τις πατημασιές του Άγιου Βασίλη στο σπίτι. Τα παιδιά μου ανυπομονούν να δουν την μεγάλες πατημασιές από τις μπότες του κάθε χρόνο.
  • Την ημέρα των Χριστουγέννων κάντε κάτι διαφορετικό. Ετοιμάστε ένα καλάθι με χριστουγεννιάτικα καλούδια και επισκεφτείτε κάποια άτομα που μπορεί να είναι μακριά από την οικογένεια τους εκείνη την ημέρα. Για παράδειγμα το Αστυνομικό Σταθμό της περιοχή σας ή  το Νοσοκομείο- τμήμα εφημερίας γιατρών και νοσοκόμων.
  • Κάντε ποδαρικό σε αγαπημένα πρόσωπα. Τα παλαιότερα χρόνια ήταν πολύ συνηθισμένο έθιμο στην Ελλάδα, μικρά παιδιά να κάνουν ποδαρικό. Λέγετε ότι φέρναν τύχη στους οικοδεσπότες. Οι οικοδεσπότες πάλι για να σιγουρέψουν ότι θα έχουν καλοτυχία, φιλεύουν με  γλυκά και δώρα τα άτομα που κάνανε ποδαρικό.
  • Σπάστε το ρόδι. Στην Ελλάδα το έθιμο αυτό το συναντάμε από τα αρχαία χρόνια. Σπάστε το ρόδι στην εξώπορτα και αφήστε τις ρώγες να απλωθούν παντού (όσο και αν λερώσουν) λένε ότι φέρνουν καλοτυχία στο σπίτι.
Τι λέτε; Βρήκατε κάποια ιδέα να υλοποιήσετε για τις φετινές σας γιορτές ;


2 comments:

Maria Naka said...

Στην τελικά αυτές είναι οι στιγμές που μένουν να θυμόμαστε αργότερα!

Mαρία Γεωργακού said...

ναι ετσι ειναι Maria Naka