#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Monday 3 October 2016

15 λόγοι για να επισκεφθείτε το Πήλιο το φθινόπωρο- 15 reasons to visit mountain Pilio in autumn




Μπορεί να μην είμαι travel blogger αλλά όταν έρθετε στο Πήλιο τους φθινοπωρινούς μήνες θα καταλάβετε γιατί σας ετοίμασα αυτή την ανάρτηση. Σας παρουσιάζω λοιπόν 15 για να επισκεφθείτε τον τόπο μου. 


  1.  Προσωπικά θεωρώ ότι το φθινόπωρο είναι καλύτερη εποχή για να επισκεφτεί κάποιος το βουνό των Κενταύρων .Εαν είστε από αυτούς του πάντοτε θέλατε να επισκεφθείτε το Πήλιο, αυτή την εποχή δεν θα συναντήσετε την πολυκοσμία των Χριστουγεννιάτικων γιορτών ούτε τα μέρη με προβλήματα στο παρκιν και στην κυκλοφορία στους δρόμους. Θα μπορέσετε να απολαύσετε την πηλιορείτικη φιλοξενεια αλλά και το τοπίο.
  2. Τα χρώματα που έχει το βουνό αυτούς τους μήνες θα καταπλήξουν και τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς επισκέπτες. Πορτοκαλί, κόκκινο, κεραμιδί, κίτρινο αλλά και κυπαρίσσι, αχνό πράσινο και καφέ. Ανηφορίζοντας σε κάποιο από τα 24 χωριά του Πηλίου, θα δείτε ότι όλες τις φθινοπωρινές αποχρώσεις.
  3. Ακόμη και αν δεν είστε ζωγράφοι, τα χρώματα θα σας συνεπάρουν  και σίγουρα θα θέλετε να ζωγραφίζετε ένα φθινοπωρινό τοπίο. 
  4. Tο φθινόπωρο μπορείτε κάλλιστα να συνεχίσετε τα καλοκαιρινά σας μπάνια σε μια παραλία του Πηλίου. Τα νερά του Παγασητικού είναι ακόμα ζεστά και προσφέρονται για βουτιές  και ξέγνοιαστα μπάνια ακόμα και μέχρι τέλη Οκτώβρη για τους πιο τολμηρούς. 
  5.  Είναι η ιδανική περίοδος για μια βόλτα ή ακόμα και πικ-νικ στο φράγμα Παναγιωτικο. Εμείς πάντως δεν παραλείπουμε να επισκεφθούμε την περιοχή αυτούς τους μήνες.
  6.    Τα βατόμουρα και όλα τα φρούτα τα δάσους είναι σε πληθώρα αυτή την εποχή. (Διαβάστε οδηγίες για να μαζέψετε τα δικά σας ). Εάν είστε και μανιταρόφιλος, στο Πήλιο θα βρείτε μεγάλη πληθώρα. 
    η φωτογραφία είναι της φίλης Κατερίνας & του Νίκου από το Ξουρίχτι Πηλίου
  7.   Στο Πήλιο θα λατρέψετε την βόλτα σε μονοπάτια  μέσα στην φύση.  Τα περισσότερα από αυτά, τους παλαιότερους χρόνους αποτελούσαν τον κύριο δρόμο μεταξύ των χωριών .
    Στο ιστολόγιο Περπατώντας στο Πήλιομπορείτε να βρείτε τα περισσότερα από αυτά και να διαλέξετε μια διαδρομή και εσείς. Σας προτείνω μια σύντομη  αλλά μαγευτική φθινοπωρινή διαδρομή , αυτής της Δράκειας- Αγίου Λαυρεντίου . Τι πιο όμορφο από μια βόλτα στην φύση που θα γυμνάσει το σώμα αλλά θα ξεκουράσει το μυαλό μας! 
  8.   Στις βόλτες σας στα μονοπάτια θα γευτείτε κάστανα από μεγάλα δέντρα όπως και γάργαρο νερό που τρέχει από πολλές βρύσες.
    Να μην παραλείψω να σας αναφέρω και τα ρόδια από αγριοροδιες που υπάρχουν σε αφθονία. 
  9. Τα κυκλάμινα είναι τα ωραιότερα φθινοπωρινά αγριολούλουδα. Στο Πήλιο θα βρείτε πολλά, ακόμη και ολόκληρα χωράφια που θα σας θυμίσουν σκηνικό από παραμύθι.
  10.     Είναι η ιδανική περίοδος για να γευτείτε την παραδοσιακή πηλιορείτικη κουζίνα. Τα φαγητά που μαγείρευαν οι πηλιορείτισσες ήταν κυρίως «βαριά» φαγητά. Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι αρκετά δύσκολα νατα  γευτείτε. Σας προτείνω να δοκιμάσετε κόκορα  γιαχνί, τράγιο με μακαρόνια αλλά και φρικασέ μανιτάρια με άγρια χόρτα και χορτόπιτα. 
  11. Η Τσαγκαράδα είναι στα καλύτερα της το Φθινόπωρο. Σίγουρα θα έχετε ακουστά για αυτό το κεφαλοχώρι όπως επίσης και για τον χιλιόχρονο της πλάτανο που βρίσκετε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Θα απολαύσετε το καφεδάκι σας ενώ τα παιδιά θα σκαρφαλώνουν στον «γεροπλάτανο». 
  12.   Στις πλατείες των χωριών, τα παιδιά θα παίξουν ανέμελα χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος των αυτοκινήτων. Τα φύλλα των δέντρων πέφτουν και μπορείτε να κάνετε πολλές χειροτεχνίες με αυτά αλλά και παιχνίδια.
    Πάρτε ιδεες για χειροτεχνίες εδώ
  13.   Μια βόλτα με το τρενάκι του Πηλίου, τον Μουτζούρη θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Θα απολαυσετε τον Παγασητικό από ψηλά ενώ τα φθινοπωρινά χρώματα του βουνού θα αγκαλιάζουν το τοπίο. 
  14. Στην Ζαγορά θα γευτείτε τα καλύτερα μήλα της χώρας κατά την γνώμη μου! Ο αγροτικός συνεταιρισμός της περιοχής (φέτος γιορτάζει 100 χρόνια) μπόρεσε και ένωσε τους παραγωγούς της περιοχής και δημιούργησαν μια επιχείρηση πρότυπο που προσφέρει  μήλα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι τα συγκεκριμένα μήλα εξάγονται σε πολλές χώρες του κόσμου. Στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων, δημιουργήθηκε και ο παιδικός διαγωνισμός. Λάβετε μέρος και διαβάστε  περισσότερα εδώ
  15. Στα εστιατόρια και στις καφετέριες του Πηλίου, αυτή την εποχή σερβίρουν πολλές λιχουδιές με μήλα και κυδώνια. Σας προτείνω να φτιάξετε την μηλόπιτα της φίλης Κατερίνας αλλά και την κομπόστα μήλο της φίλης μου Φωτεινής 
    Τέλος 
    ακόμη και αν βρέξει, το Πήλιο είναι μαγευτικό. Η μυρωδιά από τα πρωτοβρόχια όπως και ο ήχος από το πάτημα των φύλλων είναι μαγευτικός! Φορέστε τις γαλότσες σας και τραβήξτε φωτογραφίες σε πανέμορφα τοπία.





5 comments:

zina said...

λατρευω Πήλιο και γενικα εξορμήσεις στο βουνο το Φθινόπωρο. Με ξεσηκωσες!

Maria Naka said...

Το πιστεύεις ότι δεν έχω πάει ποτέ? Κι όλο λέω θα πάω αλλά τελικά κανονίζουμε κάτι άλλο. Επιβάλλεται όμως γιατί φαίνεται τόσο όμορφο!

Unknown said...

Αχ, ούτε κι εγώ εχω πάει και με ξεσήκωσες!!!

Neraides kai Drakoi said...

Το λατρεύω το φθινόπωρο! Λατρεύω και το Πήλιο, οπότε πιστεύω ότι είναι ένας θαυμάσιος συνδυασμός! Σε φιλώ!!!

Mαρία Γεωργακού said...

Ναι ναι σε περιμένουμε