#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Wednesday 17 August 2016

Μαζεύουμε βατόμουρα! Συμβουλές για την συγκομιδή και αποθήκευση τους. Picking blackberry! Tips for the collection and storage of blackberries



Πριν από λίγες μέρες, γυρίσαμε από τις ολιγοήμερες διακοπές μας στο Πήλιο. Νιώθω πολύ τυχερή, καθώς μια από τις παιδικές μου  φίλες  και κουμπάρα πλέον, έχει σπίτι στον Άγιο Δημήτριο Πηλίου και  έτσι χαιρόμαστε και εμείς διακοπές στο βουνό.

Καθώς ο καιρός αυτή την φορά, δεν μας επέτρεψε να κάνουμε μπάνιο στις κοντινές παραλίες , ασχοληθήκαμε κατά βάση με περιηγήσεις στο βουνό αλλά και την συγκομιδή «φρούτων του δάσους». Η Ευγενία, η κουμπάρα μου δηλαδή με κατατόπισε σχετικά με τα μύρτιλλα μιας και η μαμά της φτιάχνει μαρμελάδα με αυτά αλλά και με τα μέρη που θα μπορέσω να βρω άγρια βατόμουρα.
Τα τελευταία χρόνια, στην Ελλάδα αρχίζει να ευδοκιμεί η καλλιέργεια βατόμουρων και επιφέρει μεγάλα κέρδη στους παραγωγούς. Αν και βατομουρα θα βρείτε σε μεγάλα σουπερ μάρκετ πλέον, που προέρχονται από καλλιέργειες, εντούτοις η γεύση των άγριων βατόμουρων που αναπτύσσονται ελεύθερα σε ορεινές ή δασώδης περιοχές είναι ανώτερη.
Μιας και μας αρέσει η γεύση αυτού του φρούτου, κάθε χρόνο μαζεύουμε βατόμουρα. Τα μικρά μου μάλιστα, φαίνεται να έχουν γίνει ειδικοί στην συγκομιδή τους. Σας παρουσιάζω λοιπόν μερικές συμβουλές σχετικά με την συγκομιδή των βατόμουρων, που ανακάλυψα  η ίδια με την πάροδο του χρόνου.
Κατά αρχήν, να σας αναφέρω ότι τα βατόμουρα με την καλύτερη γεύση θα τα βρείτε τέλη Αυγούστου και μέχρι το πέρας του Οκτωβρη.  Είναι κρυμμένα σε περιοχές με «άγρια» δασώδη βλάστηση και πολλές φορές σε μέρη με υγρασία. Φυσικά σας προτείνω να διαλέξετε τους καρπούς που βρίσκονται μακριά από κεντρικούς δρόμους όπου περνούν αυτοκίνητα (το καυσαέριο μολύνει το φυτό) αλλά και σε ψηλότερα του ενός μέτρου περίπου σημεία έτσι ώστε να αποφύγετε την πιθανότητα διάφορα ζώα (σκυλιά για παράδειγμα)να έχουν «βρέξει» άθελα τους καρπούς.
Διαλέξτε βατόμουρα που είναι «υγιή» στην όψη και ώριμα για συγκομιδή. Με άλλα λόγια, είναι γυαλιστερά και σε πλήρη ανάπτυξη και δεν χρειάζονται πολλή προσπάθεια για να τα μαζέψεις. Δεν είναι δηλαδή «μαραζωμένα» ούτε σκληρά. Μην μπείτε στον πειρασμό  να μαζέψετε πράσινα βατόμουρα με το σκεπτικό ότι θα τα ωριμάσετε στον ήλιο μετά την συγκομιδή. Τα βατόμουρα είναι ένα φρούτο που δεν ωριμάζει εάν κοπεί από το φυτό. Τα παιδιά μου έχουν δημιουργήσει έναν «κανόνα», κατά τον οποίο όταν μαζεύουμε βατόμουρα διαλέγουμε τα σκούρα μωβ βατόμουρα που θυμίζουν το χρώμα της μελιτζάνας.


Μην ξεχνάτε ότι για να μαζέψετε βατόμουρα, ο κατάλληλος εξοπλισμός και ρουχισμός είναι απαραίτητος.  Το να προσπαθείς να κόψεις βατόμουρα που βρίσκονται αρκετά ψηλά στο φυτό που είναι γεμάτο αγκάθια, δεν είναι και ότι καλύτερο.  Εξάλλου εάν θέλετε να μαζέψετε βατόμουρα για να φτιάξετε μια από τις καλύτερες μαρμελάδες για εμένα, θα χρειαστείτε μεγάλο αριθμό. Αυτό σημαίνει ότι τα χέρια σας μετά από λίγη ώρα θα «κουραστούν» από τα αγκάθια  γι’αυτό προφυλάξτε τα φορώντας γάντια. Ακόμη επειδή στα βατόμουρα μπορούν να υπάρχουν και επικίνδυνα έντομα και ζώα, καλό είναι να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και παντελόνι. Επιπρόσθετα φορώντας μποτάκια θα μπορέσετε να μαζέψετε βατόμουρα που θα υπάρχουν και σε δυσπρόσιτες σημεία.
Σας προτείνω να χρησιμοποιήσετε ένα μικρό καλάθι ή ένα μπολ όχι αρκετά βαθύ. Τα βατόμουρα είναι αρκετά ευαίσθητα και έτσι δεν μπορούμε να «στοιβάζουμε» μεγάλες ποσότητες σε βαθιές συσκευασίες καθώς θα διαλυθούν γρήγορα.
Ακόμη θα ήθελα να σας θυμίσω ότι καλό είναι όταν μαζεύουμε βατόμουρα να σεβόμαστε το περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να ρυπαίνουμε την περιοχή με σκουπίδια αλλά ούτε να προκαλούμε καταστροφή. Συνεπώς δεν κόβουμε, ούτε κλαδεύουμε την βατομουριά απλά συλλέγουμε τον καρπό με προσοχή. Έτσι την επομένη φορά που θα θέλουμε να ξαναμαζέψουμε βατόμουρα, το φυτό θα έχει αναπτυχθεί και κυρίως θα υπάρχει για να μας προσφέρει τους καρπούς του.
Αφού λοιπόν μαζέψουμε τα βατόμουρα που θέλουμε, θα χρειαστεί να τα φυλάξουμε σε μέρος σκιερό. Ακόμη καλύτερα είναι το ψυγείο. Τα βατόμουρα δεν αντέχουν για περισσότερο από 4 μέρες  στο ψυγείο. Μην τα πλύνετε εάν δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε άμεσα.  Πριν να χρησιμοποιήσετε μπορείτε να τα πλύνετε προσεκτικά κάτω από τρεχούμενο νερό. Σας προτείνω , να μουλιάσετε τα βατόμουρα σε νερό που έχετε προσθέσει λίγο αλάτι για μια περίπου ώρα. Μιας και υπάρχουν και «άλλοι» που αγαπούν τα βατόμουρα εκτός από εσάς, πιθανών μικρά ζουζούνια, και βρίσκονται κρυμμένοι μέσα στο φρούτο,  χρησιμοποιώντας αλατόνερο εξασφαλίστε   ότι θα βγουν στην επιφάνεια και έτσι θα μπορέσετε να τα απομακρύνετε.
Τέλος, να σας υπευθυμισω ότι παρόλο που η γεύση των βατόμουρων είναι ελκυστική μην ξεχνάτε ότι  κάθε φρούτο όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει στομαχόπονο  ή διάρροια.  Οπότε  μετριάστε, αν μπορείτε βέβαια, την κατανάλωση του.
 Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε ορεινή περιοχή και δείτε να υπάρχουν βατόμουρα , μην τα προσπεράσετε. Απλά μαζέψτε μερικά!

No comments: