#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Monday 23 May 2016

Μιλώντας στα παιδιά για τον ήλιο και την ηλιοπροστασια- Talking to children about the sun defense




Πριν από μερικές εβδομάδες, έλαβα μια πρόσκληση από τις υπεύθυνες της ομάδας Αστερίων (δηλ Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού) που πηγαίνει η κόρη μου. 
Γνωρίζοντας την ιδιότητα μου, τα στελέχη του Οδηγισμού, μου ζήτησαν να ετοιμάσουμε μια συνάντηση για τα Αστεράκια όπου θα μιλήσουμε μαζί για τον ήλιο και πως πρέπει να προφυλάγονται τα παιδιά από την ηλιοφάνεια και την υπεριώδη ακτινοβολία. 

Η συγκεκριμένη συνάντηση όπως άλλωστε και κάθε συνάντηση είναι θεματική και πραγματοποιείται πάντοτε μέσα από το παιχνίδι και κάποια κατασκευή. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να βρούμε τρόπους να παρουσιάσουμε το θέμα όσο γίνετε πιο ευχάριστα και διασκεδαστικά για τα παιδιά. Δεν χρειαζόμαστε πολλή θεωρία αλλά περισσότερο πρακτικά θέματα όπως «τρόπους προφύλαξης κλπ». Έξαλλου θεωρώ ότι να κάθεσαι να αραδιάζεις  μπλα μπλα στα παιδιά είναι βαρετό και κατά συνέπεια δεν τους «μένει» και τίποτα να θυμούνται οπότε πρέπει να βρεις τρόπο να τα κεντρίσεις το ενδιαφέρον.
Εγώ σήμερα θα σας παρουσιάσω πως δουλέψαμε το θέμα για να μπορέσετε να μιλήσετε ή καλύτερα να παίξετε με τα παιδιά σας και να μάθουν για την ηλιοπροστασια.
Αρχικά κάναμε μια συζήτηση και είπαμε ότι το καλοκαίρι  περνάμε πολλές ώρες παίζοντας και κολυμπώντας στην θάλασσα. Ο ήλιος είναι πιο δυνατός και  ειδικά στην Ελλάδα έχουμε ηλιόλουστες μέρες. Μιλήσαμε για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ο ήλιος για τον άνθρωπο, τα ζώα και τα φυτά αλλά έχουμε ακούσει από τους μεγάλους κυρίως να αναφέρουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον ήλιο. Αναφέραμε ότι η απεριόριστη έκθεση στον ήλιο έχει αρνητικές επιπτώσεις για το δέρμα μας και μας δημιουργεί από εγκαύματα μέχρι και καρκίνο (μια φοβερή αρρώστια όπως είπαν τα παιδιά).
Έτσι τέθηκε το ερώτημα ο ήλιος είναι κάλος ή κακός για τους ανθρώπους. Για αυτόν τον σκοπό, είχαμε ετοιμάσει για τα παιδιά να παίξουμε μια «μίνι παράσταση». 


Τα παιδιά αγαπούν το κουκλοθέατρο και συχνά οι παιδαγωγοί το χρησιμοποιούν ως μέσο εκμάθησης. Το «έργο» που ανεβάσαμε το βρήκα στο ιστολόγιο "Χαρούμενες φατσούλες" και ονομάζεται «Μια δίκη κάτω από την ομπρέλα». Η υπόθεση έχει σαν θέμα την δίκη του Ήλιου. Οι μάρτυρες κατηγορίας είναι το καβούρι, ο αχινός, η σουπιά και ο αστερίας.  Εμείς φτιάξαμε τις δίκες μας κούκλες για την παράσταση και τα μικρούλια ξετρελάθηκαν. 

Στο τέλος της παραστασης αποφασισανε εάν τελικά ο ήλιος είναι αθώος ή ένοχος.
Στην συνέχεια μιλήσαμε για τους τρόπους που μπορούμε να προφυλαχθούμε από την ηλιοφανεια.  Τα παιδιά, δραματοποίησαν μια υπόθεση που τους δόθηκε  από εμάς. Έπαιξαν ότι μια οικογένεια πηγαίνει στην θάλασσα για μπάνιο και δεν προφυλάγονται από την ηλιοφάνεια τα μέλη της  τις μεσημβρινές ώρες ενώ μια άλλη οικογένεια παίρνει μέτρα προφύλαξης. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν το θεατρικό που ετοιμάσαμε φορώντας τα κατάλληλα αξεσουάρ ενώ εμείς οι μεγάλοι ειμασταν οι θεατές.
Σειρά τώρα έχει μια κατασκευή για τον ήλιο. Φτιάξαμε λοιπόν ήλιους παίρνοντας την ιδέα απo το ιστολόγιο MommyWiki 

Στο τέλος  της συναντηση, μοιράσαμε ένα μικρό έντυπο με κανόνες προστασίας από τον ήλιο.
Ορίστε και το έντυπο μας!


Κανόνες προστασίας απο τον ήλιο
για το αστεράκι σας!



1.Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με κατάλληλο δείκτη προστασίας και ανανεώστε συχνά την χρήση του .Για κάθε παιδί, χρησιμοποιείται ποσότητα ίση με 3 καρύδια και απλώστε σε όλο το σώμα, πρόσωπο, λαιμό, αυχένα. Μην ξεχνάτε να ανανεώσετε την χρήση του μετά από το κολύμπι.

2. Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν στον ήλιο και να κολυμπούν στις ακόλουθες ώρες 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα. Τις ώρες αυτές, η ακτινοβολία φτάνει στο μέγιστο. Προτιμήστε την σκια αυτές τις ώρες.

3. Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα για να προφυλαχτείτε από την ηλιοφάνεια. Διαλέξτε ένα χαριτωμένο καπέλο και αφήστε το παιδί να διαλέξει και γυαλιά ηλίου στα αγαπημένα του σχέδια. Καπέλα με μεγάλο γείσο και γυαλιά με επαρκή δείκτη προστασίας θα προφυλάξουν το παιδί. Μην ξεχνάτε να φορέσετε και ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι στο παιδί.

4. Παρέχετε στα παιδιά πολλά υγρά κυρίως νερό για να δροσίζονται και να προφυλάσσονται από αφυδάτωσή.

Και μην ξεχνάτε στο τέλος της ημέρας να ενυδατώσετε το δερματάκι του παιδιού, απλώνοντας ένα καταπραϋντικό γαλάκτωμα για μετά την ηλιοθεραπεία που να επανορθώσει και θα ενυδατώσει το δέρμα.

Δημιουργήθηκε από την Μαρία Γεωργακού, αισθητικό για την Ομάδα Αστερίων Αγρiάς




Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τα αντιηλιακά
Επίσης πριν αγοράσετε αντηλιακό διαβάστε πως θα επιλέξετε το κατάλληλο αντιηλιακό για το δέρμα σας
Φυσικά αντηλιακά υπάρχουν; Διαβάστε περισσότερα σε αυτή την ανάρτηση
Ακόμη μην ξεχάσετε να διαβάσετε τις σκέψεις μου για το καλοκαίρι που έρχεται

Να θυμάστε ότι
  • Τα περισσότερα παιδιά λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό έκθεσης στην ηλιοφάνεια πριν την ηλικία των 18 χρονών, οπότε είναι βασικό να διδάξουμε να παιδιά μας πώς να χαίρονται τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες με ασφάλεια.
  • Εάν το παιδί σας λαμβάνει κάποια φάρμακα, καλό είναι να μιλήσετε με τον γιατρό του εάν επηρεάζουν την ανεκτικότητα του δέρματος ως προς την ηλιοφάνεια.
  • Οι γονείς είναι πάντοτε παράδειγμα μίμησης  για τα παιδιά τους. Μην παραλείπετε να προστατεύετε και τον εαυτό σας από την ηλιοφάνεια. 

2 comments:

Maria Naka said...

Μιας και είμαι ανοιχτόχρωμη ότι τους λέω να κάνουν το κάνω πιστά! Έτσι πρέπει τα παιδιά να καταλαβαίνουν γιατί το κάνουν!

Mαρία Γεωργακού said...

χαχα έχεις υπάκουα παιδια!