#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Wednesday 18 May 2016

Φτιάχνω μαρμελάδα και σιρόπι φράουλας- diy strawberry jam and suryp



Ο Μάιος είναι η ιδανική εποχή για την κατανάλωση φράουλας. Τον μήνα αυτό, η φράουλα έχει την τιμητική της στα μανάβικα και στις λαϊκές αγορές την βρίσκουμε σε παρά πολύ καλή τιμή.
Άραγε προσπαθώ να σκεφτώ εάν υπάρχει άνθρωπος που να μην του αρέσουν οι φράουλες.  Πέρα όμως από την καταπληκτική γεύση που έχουν οι φράουλες, έχουν και πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Διαβάστε για την φράουλα και πώς θα κάνετε μάσκες ομορφίας προσώπου σε παλαιότερη μου ανάρτηση.


Τα παιδιά ξετρελαίνονται για τις φράουλες αλλά δυστυχώς είναι ένα φρούτο  full αλλεργιογόνο και σύμφωνα με έρευνες δέχεται μεγάλες δόσεις φυτοφαρμάκων. Φυσικά θα σας πρότεινα να αγοράζετε  βιολογικές φράουλες αλλά η τιμή τους είναι τσουχτερή και δεν ξέρω κατά πόσο στην Ελλάδα, οι φράουλες είναι βιολογικές . Οπότε το ιδανικό είναι να τις καταναλώνουμε όσο γίνετε με προσοχή (μικρό μέγεθος κλπ)  και πάντα την εποχή που αρχίζουν να ωριμάζουν (μήπως και έχουμε λιγότερες πιθανότητες να έχουν πολλά φυτοφάρμακα).
Από την άλλη εάν θέλετε να γεύεστε την  φράουλα όλο το χρόνο, η μαρμελάδα είναι  η ιδανική λύση.
 Η συνταγή που σας προτείνω έχει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα και γρήγορα μαρμελάδα φράουλα αλλά και σιρόπι φράουλας για να γαρνίρετε το παγωτό σας, το παντεσπάνι σας, το γιαούρτι σας και γενικά κάθε λογής γλυκό που θέλετε. Πραγματικά το σιρόπι που θα φτιάξετε με αυτή την συνταγή θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους και αν έχετε και φίλους που λατρεύουν τα χειροποίητα γλυκά, μην παραλείψετε να το κάνετε δώρο. Είμαι σίγουρη ότι θα το εκτιμήσουν πολύ και θα σας ζητήσουν σίγουρα την συνταγή.

Πάμε να φτιάξουμε λοιπόν Μαρμελάδα και Σιρόπι Φράουλας

Θα χρειαστείτε
1 κιλό καθαρισμένες φράουλες
600 γρ ζάχαρη
Χυμό από ένα λεμόνι μέτριο μέγεθος

Να μην ξεχάσω να σας αναφέρω
Διαλέγουμε φράουλες που να βρίσκονται σε στάδιο ωρίμανσης και όχι πράσινες. Έτσι πετυχαίνουμε να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό ζάχαρης στην συνταγής μας και να πετύχουμε μια πλούσια σε χρώμα και γεύση μαρμελάδα. 



Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κοτσανάκια και φυλλαράκια  της φράουλας.



Στην συνέχεια βάζουμε όλες τις φράουλες μέσα σε μια λεκάνη με νερό να καλυφτούν όλες. Τις αφήνουμε για 15-30 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο, ξεπλένουμε τις φράουλες. Τώρα σε μια άλλη λεκάνη, ρίχνουμε τις φράουλες χωρίς το νερό πια και προσθέτουμε την ζάχαρη με βάση την συνταγή μας. Αφήνουμε το παραπάνω μείγμα για τουλάχιστον 12 ώρες να ξεκουραστεί. 

Μετά από τις 12ωρες, οι φράουλες θα βγάλουν υγρά.



Τώρα βάζουμε όλο το μίγμα (φράουλες- ζάχαρη και νερό) μέσα στην κατσαρόλα. Τις βράζουμε για 5-10 λεπτά. Προσοχή γιατί το μίγμα φουσκώνει. Οπότε χρησιμοποιούμε βαθιά κατσαρόλα και παίρνουμε πολύ μικρή ποσότητα από τον αφρό που θα δημιουργηθεί. Μην αρχίσετε να βγάζετε πολύ
αφρό γιατί στην ουσία, ο αφρός που βγάζετε είναι το σιρόπι μας!  Τώρα προσθέσετε και το χυμό λεμονιού και βράζετε ακόμα 5-10 λεπτά. Θα δείτε ότι το μίγμα αρχίσει να πήζει. Με μια κουτάλα πάρτε προσεκτικά το υγρό και βάλτε το σε μπουκάλια . Το σιρόπι σας είναι έτοιμο!Τώρα το μίγμα στην κατσαρόλα έχει μειωθεί αρκετά (περίπου στο 1/3). Εγώ σε αυτό το σημείο πολτοποιώ λίγο τις φράουλες με τον πολτοποιητη πατάτας/ πουρέ. Δεν χρησιμοποιώ το ραβδοπλεντερ γιατί δεν θέλω η μαρμελάδα μου να είναι τελείως πολτός αλλά να έχει και μικρά κομμάτια φράουλας. Ανακατεύω συνέχεια την μαρμελάδα μέχρι να δέσει. Προσοχή γιατί σε αυτή την φάση, η μαρμελάδα πιτσιλίζει εύκολα.
Την αποθηκεύω σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. 



Εάν αγαπάτε τις μαρμελάδες διαβάστε πως θα φτιάξετε μερικές ακόμη περίεργες γεύσεις
Καλή επιτυχία!


4 comments:

Maria's Little Men.gr said...

Μμμμμ πόσο αγαπώ τις φράουλες! Τρελαίνομαι να τις τρώω σε κάθε τους εκδοχή! Ως φρούτο, σε μαρμελάδα, μέσα σε γλυκά...είχα φτιάξει κι εγώ τον προηγούμενο μήνα, μαρμελάδα Μαράκι, με τη διαφορά ότι βάζω πάντα λιγότερη ζάχαρη (πχ 1 κιλό φράουλες, 400-500 γρ ζάχαρη), επίσης τις βάζω σε λεκάνη με τη ζάχαρη χωρίς προσθήκη νερού, και το λεμόνι το προσθέτω αφού αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά!

Mαρία Γεωργακού said...

Μ Κoutsom θαθελανα δοκιμασω την συνταγή σου. Εγω δεν προσθετωνερο οταν βγαουν οι φραουλες απλα το κρατω. Τωρα με το λεμόνι 'δενει αραγε"η μαρμελάδα" φανταζομαι οτι οταν την φταιχνεις ειναι πιουδαρης και πήζει αργοτερα μεσα στο βαζο

Maria Naka said...

Είναι η αγαπημένη μαρμελάδα των παιδιών και η γιαγιά μου μας κρατάει από τον κήπο της κάθε χρόνο για να τις κάνουμε μαρμελάδα!

Mαρία Γεωργακού said...

Μaria Naka υπάρχει άτομο που να μην του αρεέσει η μαρμελάδα φράουλα; Εισαι τυχερή που έχετε στον κήπο