#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Friday, 16 October 2015

Φτιάχνω τετράδιο -αλμπουμ αυτοκόλλητων-diy sticker book-album

To σχoλείο  έχει ξεκινήσει εδω και αρκετό καιρό και η κόρη μου δείχνει να το απολαμβάνει. Παλιοί και καινούργιοι συμμαθητές-συμμαθήτριες γίναν ένα στην τάξη και μαζί τα παιδάκια όλα προχωρούν στην καινούργια σχολική χρονιά. Η δασκάλα μας είναι η ιδια που είχε και πέρσυ η Ελπίδα και αυτό την κάνει ακόμα περισσότερο χαρούμενη γιατι ξέρουμε οτι πρόκειται για μια αληθινή παιδαγωγό.
Ενα απο τα "κολπάκια" όπως λέει και η κόρη μου που κάνει η δασκάλα της, είναι κάθε Παρασκευή να τα αποχαιρετά χαρίζοντάς τους ένα αυτοκολλητάκι. Η κόρη μου εχει ξετρελαθεί με τα αυτοκολλητάκια και φαίνεται οτι γνωστοι και φίλοι λάβαν το μυνημα και τις χαρίζουν και εκείνοι αυτοκόλλητα. Και αφου κόλλησε αυτοκόλλητα σε τσάντες, ποτηράκια, μολύβια και όπου μπορείτε να φανταστείτε και εγώ εχω κουραστεί να τα μαζευω απο χαλια , ρούχα και επιπλα, σκεφτηκα οτι είναι καιρός να αποκτήσει ενα τετράδιο αυτοκολλητων.

Το τετράδιο- αλμπουμ αυτοκολλητων βασίζεται στην ιδεα οτι κολλάς τα αυτοκόλλητα σου σε οτι διάταξη θέλεις και μπορείς να ανταλλάξεις με τους φίλους σου. Αυτο σημαίνει οτι οι σελίδες του θα πρέπει να είναι απο υλικο που να αφηνει στο παιδι την δυνατότητα να τα ξεκολλήσει και να τα ξανακολλήσει πολυ εύκολα.
Το τετράδιο αυτο μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο στα βιβλιοπωλεία αλλά και στα μεγάλα παιχνιδομαγαζα. Η τιμή τους είναι αρκετα οικονομική αλλά απο την άλλη δεν θεωρω οτι είναι και τόσο όμορφα.
Βασικα αυτό που χρειάζετε για να φτιάξετε το δικό σας τετράδιο είναι να πλαστικοποιήσετε μερικές σελίδες και να τις έχετε μαζεμένες όλες μαζί- βιβλιοδέτημένες κατα κάποιον τρόπο. Ειναι πανευκολο να φτιάξετε το δικό σας αλμπουμ και να διαθέτει τις ζωγραφιές, σχέδια που επιθυμείτε. Στο διαδυκτιο μπορείτε να πάρετε πολλές ιδέες για να κατασκευάσετε το δικο σας τετράδιο.
Η πιο απλη κατασκευή αλμπουμ είναι να πάρετε ενα φάκελο- ντοσιέ  που να περιέχει μερικές διαφάνειες και το παιδάκι σας να κολλήσει σε αυτές τα αυτοκόλλητα.  Εαν πάλι θέλετε κάτι πιο προσωποποιημένο και ιδιαίτερο για το μικρούλι σας που θα μπορεί να κολλά τα αυτοκόλλητα με βάση κάποιο θέμα, τότε θα χρειαστεί να πλαστικοποιήσετε μερικές σελίδες. Παρακάτω σας παρουσιάζω πώς έφτιαξα το δικό μας τετράδιο αλμπουμ αυτοκόλλητων.
το εσωτερικό του τετραδίου


Τι θα χρειαστείτε 
  • Μερικά χαρτιά χρωματιστά και αν θέλετε με κάποιες ζωγραφιές-σχέδια επάνω (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και χαρτιά περιτυλίγματος εαν θέλετε)
  • 2 τουλάχιστον χαρτια πιο χοντρά. Εγω έβαλα χαρτιά για scrapbooking αλλά μπορείτε να βάλετε και χαρτια τύπου canson
  • Διάφανο αυτοκόλλητο που "παναρώνουμε" τα βιβλία (πιο φθηνή κατασκευή απο το να πλαστικοποιήσετε τις σελίδες)
  • ψαλίδι και κοπίδι
  • χάρακα και μολύβι για να μετρήσουμε τις διαστάσεις
  • ενα περφορατερ - διακορευτή ελληνιστι- για να κάνετε τις τρύπες 
  • 2 τουλάχιστον κρικάκια για να δέσουμε το τετράδιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κορδέλα αντι για κρίκους)
Σε πρώτη φάση, διάλεγουμε το μέγεθος που θέλουμε να εχει το τετράδιο μας. Εγω ήθελα να είναι ευχρηστο και να χωρά στην τσάντα του νηπιαγωγείου οποτε επέλεξα το μέγεθος Α5.
Η Ελπίδα αυτό τον καιρό έχει μια μανία με τις πριγκίπισσες και την Elsa απο την ταινία της Frozen. Τα αυτοκόλλητα με αυτές τις φιγούρες είναι πάρα πολλά οπότε σκέφτηκα οτι χρειάζομαι ενα φόντο με το ανάλογο υφος. Απο την άλλη, και ευτυχώς δηλαδή γιατι δεν αντέχω άλλο με το θέμα πριγκίπισσες, η δασκάλα μας, τους χαριζει πολύ πιο όμορφα αυτοκόλλητα που πότε έχουν σαν θέμα τα συναισθηματα, άλλοτε πάλι τα ζωάκια, άλλοτε πάλι τις εποχές. Αρα χρειάζομαστε διαφορετικα θέματα φόντα για να καλύψουμε όμορφα το θέμα "αλμπουμ αυτοκόλλητων"! Ετσι σκέφτηκα και εφτιαξα διάφορα background με βάση τα θέμα που σας ανάφερα παραπάνω. Τα περισσότερα τα βρήκα gogglαρωντας στο δυαδυκτιο και τα πέρασα εύκολα με copy-paste στην σελίδα του τετραδίου.  
μερικές απο τις ζωγραφιές που διάλεξα για background στο τετράδιο
 Κοβουμε τα χαρτια μας στο μέγεθος αυτο που επιλέξαμε. Στην  συνέχεια παναρώνουμε κάθε σελίδα του τετραδιου με το διάφανο αυτοκόλλητο. Καλό είναι να τα παναρώσετε και απο τις δυο οψεις οπότε να μπορεί να κολλά το παιδάκι και απο την πλευρά που έχει την εικόνα- σχεδιο που διαλέξατε αλλα και απο την αλλη. Στην αλλή για παράδειγμα μπορεί να δημιουργήσει δικές του εικόνες παραστάσεις με τα αυτοκόλλητα που θα κολλήσει. 
Αφου τελείωσουμε με το αυτοκόλλητο, στοιβάζουμε όλα τα φυλλά με την σειρά που θέλουμε να εχει το τετραδιο. Βαζουμε σαν εξωφυλλο και οπισθοφυλλό τα δυο πιο χοντρά χαρτονάκια για να κάνουμε πιο ανθεκτικό το τετράδιο μας. Επιλέγουμε το σημειο που θέλουμε να βιβλιοδετηθει το τετραδιο και κανουμε τις τρύπες μας με τον διακορευτή. 
Περνάμε τα κρικάκια ή την κορδέλα μας ετσι ωστε να μπορούν να γυρνουν οι σελίδες σαν βιβλιο. 
Το τετράδιο μας είναι έτοιμο!

Καλή επιτυχία!


No comments: