#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday, 23 August 2015

Mαθαίνουμε τα βότανα, παίζοντας- Learn the herbs, playing with kids

Οπως σας ανάφερα σε προηγούμενη ανάρτηση μου   η βόλτα μας στην εξοχή  και ειδικότερα στο βουνό συνδιάζεται συνήθως με πικ- νικ και ενα παιχνίδι που σκεφτηκα να παίζω παρεα με τα μικρα μου. 

Το παιχνίδι αυτό το έχουμε ονομάσει "μαθαίνουμε τα βότανα, παίζοντας" και σκοπό έχει να μάθαινουν ή καλήτερα να γνωρίσουν τα παιδιά μου ένα βότανο που υπάρχει στην περιοχή που επισκεφθήκαμε. Το παιχνίδι "μαθαίνουμε τα βότανα, παίζοντας" μπορεί να παιχτεί με όποιο βότανο ή φυτό θέλετε εσείς τα παρουσιάσετε αρκεί βέβαια να έχετε κάνει μια έρευνα μελέτης πιο μπροστά και να γνωρίζετε όσο μπορείτε περισσότερα γι'αυτο. Ευτυχώς το διαδυκτιο προσφέρει πληθώρα γνώσεων σχετικά με τα φυτά, οπότε δεν θα δυσκολευτειτε και πολύ να συλλέξετε υλικό για το παιχνίδι σας. 
Εγώ σήμερα, θα σας παρουσιάσω πώς παίζουμε το ""μαθαίνουμε τα βότανα, παίζοντας" έχωντας σαν παράδειγμα το βάλσαμο (Hypericum perforatum L. (Υπερικόν το Διάτρητον)). Το παιχνίδι ξεκινά λοιπόν!
Τους δείχνω μερικές εικόνες με το βότανα που ψάχνουμε κάθε φορα. Στην προκειμένη περίπτωση τους δείχνω το βαλσαμόχορτο  σε διάφορες εικόνες αλλά και ζωγραφιές. Πρσπαθώ να έχω συλλέξει εικόνες του φυτού σε διάφορες διαστάσεις για να μπορέσουν να το κατανοήσουν καλητερα 
(κοντινές, μακρινές απο διάφορετικές  πλευρές λήψεις.) Στην συνέχεια, τους κάνω ερωτήσεις σχετικά με την εμφάνιση του, για να δω, εαν το καταλάβανε. Μερικές ερωτήσεις είναι οι παρακάτω
  • είναι δέντρο ή θάμνος;
  • τι χρώμα έχει
  • τι σχήμα έχουν τα φύλλα, (εαν εχετε μικρούλια μπορείτε να τους ρωτήσετε, τι σας θυμίζει το σχήμα των φύλλων του)
Τέλος, τους δίνω μια μικρή εικόνα με το βότανο που την κρατουν μαζί τους όση ώρα ψάχνουν γι' αυτο και τους βοηθά να το εντοπίζουν πιο εύκολα. Το κυνήγι ξεκινά και κάθε παιδάκι έχει μια τσαντούλα πάνινη ή ενα καλάθακι που μαζευει τα βότανα του. Εαν θέλετε να δυσκολέψετε το παιχνίδι μπορείτε να χρησιμοποιησετε χρονόμετρο.
Αφού γεμίσουν την τσαντούλα τους, την αδειάζουμε και βλέπουμε τι έχει μαζέψει καθε παιδί. Συζητάμε πού τα βρήκαν και τι δυσκολίες -ευκολίες είχαν στην συλλογή. Ακόμα και αν έχουν μαζεψει άλλα φυτά τα παιδάκια σας, μην τα αποθαρρύνετε. Είμαι σίγουρη, οτι θα έχουν προσπαθήσει πολύ για να τα μαζέψουν οπότε καλό θ ηταν να τους αναφερετε οτι με το συγκεκριμένο φυτό θα ασχοληθείτε σε άλλη βόλτα σας στην εξοχή. 
Αφου επιλέξετε το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του φυτού- βοτάνου που έχετε συλλεξει, δώστε στο παιδι- παιδιά να το δουν απο κοντά. Να το πιάσουν, ισως να το τρίψουν, να το μιρίσουν. Τι συναισθήματα τους ξυπνα;
Τώρα είναι η ώρα να χαλαρώσουν και να απολαυσουν εσάς σε ρόλο παραμυθά. Φτίαξτε μια ιστοριούλα που να παρουσιάζει το βότανο και αν είναι δυνατό κάποιες ιδιότητες που μπορεί να έχει. Με την αφήγηση του δικού σας παραμυθιού τα παιδιά σίγουρα θα ξετρελαθούν ενώ παράλληλα θα μάθουν και πολλά πραγματα για το φυτό που δεν πρόκειται να τα ξεχάσουν. Για παράδειγμα εαν η κόρη σας περνά την φάση της πριγκίπισσας, όπως η δικιά μου δηλαδή τώρα, μια ιστοριούλα σαν και αυτή σίγουρα θα την μαγέψει
"Μια φορα και ενα καιρό ήταν  μια πριγκίπισσα που ζούσε σε ένα παλάτι με εναν θλιμμένο βασιλιά. Ο βασιλιας ήταν θλιμμένος γιατι είχε  χάσει  την βασιλισσα του. Παρόλο που όλοι στο παλάτι προσπαθούσαν να κάνουν το βασιλιά να χαμογελάσει, ο βασιλιάς έδειχνε συνέχεια σκιθρωπός. Η πεντάμορφη του κόρη στεναχωριόταν που έβλεπε τον πατέρα της συνέχεια σε αυτή την κατάσταση. Ετσι ανακοίνωσε στην υπηρέτρια της, οτι θα της έδινε διαμάντια και χρυσαφικά εαν μπορούσε να βρεί κάποιον να δώξει την θλίψη του  βασιλιά. Η πριγκίπισσα που αγαπούσε πολύ τον πατέρα της έφτασε να δηλώσει στην υπηρέτρια της, οτι τα πλούτη δεν την ένοιαζαν καθόλου και πως θα έδινε το μισό βασίλειο σε όποιον έκανε τον βασιλιά να είναι και πάλι χαρούμενος. 
Η υπηρέτρια δεν έχασε την ευκαιρία. Ρώτησε απο εδώ- ρωτησε απο εκεί και τελικά έμαθε οτι στο μακρινο δάσος του  (Γκονοτού!) ζούσε μια μάγισσα. Η μάγισσα αυτή θα μπορούσε και πάλι να κάνει τον βασιλιά να χαμογελάσει και να είναι πάψει να είναι θλιμμένος. Και μια και δυο η υπηρέτρια, ταξίδεψε μακριά και έφτασε στο Δασος του Γκονοτού. Εκει σε μια τεράστια σπηλιά, ζούσε η μάγισσα. Η μάγισσα δέχθηκε να βοηθήσει. Αποκάλυψε οτι ψηλά στο βούνο, υπάρχει ενα βότανο με κίτρινα λουλούδια που λέγεται βάλσαμο. Το βότανο αυτό θα πρέπει να το πίνει ο βασιλιάς σε μορφή τσαγιού κάθε μέρα......μπλα- μπλα...."

Είμαι βέβαιη ότι ένα παραμυθάκι με τους αγαπημένους ήρωες (ιππότες, πειρατές, δράκοι, νεράιδες κπ) θα καθηλώσει τα μικρά σας μέσα στο δάσος ενώ οι ήχοι των πουλιών και της φύσης θα έχουν τον ρόλο της μουσικής που θα πλαισιώνει την αφήγηση σας.
Τέλος, ολοκληρώστε το παιχνίδι σας δίνοντας στο παιδί σας σχέδια με το βότανο που παίξατε να ζωγραφίσει. Σας δίνω παραδείγματα με το βάλσαμόχορτο. 

πηγήπηγή
Καλή επιτυχία! 


No comments: