#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 12 July 2015

Φτιάχνω μαρμελάδα βερύκοκο- λεβάντα! Diy apricot- lavender jam

Οι μαρμελάδες είναι μια αγαπημένη ασχολία ζαχαροπλαστικής για εμένα. Θεωρώ ότι είναι πολύ εύκολη, η κατασκευή τους και υπάρχουν πολλές γεύσεις για να δοκιμάσεις κανείς και να πειραματιστεί.
Η μαρμελάδα σανταρόζα- λεβάντα που σας έχω δώσει την συνταγή παλαιότερα, αποτελεί μια από τις αγαπημένες μου. Καθώς  η μυρωδιά της λεβάντας μου αρέσει πολύ, δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω να φτιάξω και μια ακόμη μαρμελάδα, ίσως πιο γνωστή ως η "καθαρά γαλλική μαρμελάδα" με βερίκοκο και λεβάντα.


Στην Γαλλία, αγαπούν πολύ τα βερίκοκα (οι Αρχαίοι Ελληνες τα αποκαλούσαν τα χρυσά αυγά του Ήλιου) και παραδοσιακά φτιάχνουν και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μαρμελάδας βερύκοκο. Ο συνδυασμός αυτής της μαρμελάδας με την αρωματική λεβάντα που καλλιεργείτε σε μεγάλες εκτάσεις ειδικά στην Προβηγκία είναι φανταστικός.


Επίσης οι Γάλλοι, για την παρασκευή αυτής της μαρμελάδας έχουν έναν ιδιαίτερο τρόπο, που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας πολύ αρωματικής αλλά όχι και υπερβολικά γλυκιάς μαρμελάδας.  Με άλλα λόγια, δεν είναι μια μαρμελάδα γεμάτη ζάχαρη όμως όταν χρησιμοποιηθεί σε τάρτες και αλλείμματα ψωμιού-κρουασάν κλπ είναι πολύ γευστική.
Την συνταγή την είχα διαβάσει , για την ακρίβεια,  την είχα κάνει σε μάθημα, όταν έκανα γαλλικά. Ένα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο των γαλλικών μου ανέφερε για την αγάπη των Γάλλων στα βερύκοκα, τα κρουασάν,  αλλά και την λεβάντα της Προβηγκίας. Βλέπετε στα γαλλικά βιβλία, η γαστρονομία και η ζαχαροπλαστική ήταν ένας τρόπος για να διδαχθούν και να αγαπήσουν τα παιδιά την γαλλική γλώσσα. Όμορφος και πρωτότυπος!
Τώρα την συγκεκριμένη συνταγή την θυμάμαι "στο περίπου" που λένε γιατί είχα να την μάθω ορθογραφία, οπότε σας την παρουσιάζω.

Μαρμελάδα βερύκοκο - λεβάντα

(με αυτή την συνταγή φτιάχνετε 4-5 μέτρια βαζάκια μαρμελάδα)
Θα χρειαστείτε
  • 1 κιλό βερύκοκα (εαν μπορείτε να βρείτε ποικιλία μπεμπέκου είναι ακόμα καλήτερα)
  • 600 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική 
  • 150 γρ νερό
  • 2-3 κορυφές απο ανθούς λεβάντας
  • χυμό απο ένα λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βερύκοκα  μόνο από το κουκούτσι. Προσοχή δεν πετάμε το κουκούτσι. 
  2. Κρατάμε τα κουκούτσια από τα βερύκοκα και τα βάζουμε σ' ένα τουλπάνι ή σ' ένα κομμάτι τούλι.
  3. Βάζουμε τα βερύκοκα και όλη την ζάχαρη σε μια μεγάλη λεκάνη. Τα αφήνετε έτσι για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Αυτός είναι ο "γαλλικός τρόπος" για να φτιάξετε μαρμελάδα. Με αυτή την μέθοδο,διασφαλίζουμε οτι η ζάχαρη θα ποτισθεί από το φρούτο και θα τραβήξει όλες τις μυρωδιές από τα βερυκοκα. 
  4. Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, αδειάστε το μείγμα βερύκοκου- ζάχαρης  σε απλωτή κατσαρόλα- ταβά και προσθέστε και το νερό.
  5. Βάλτε στην κατσαρόλα και το τουλπάνι με τα κουκούτσια από τα βερύκοκα. (Άλλη μια καινοτομία των Γάλλων, που ενισχύει την μυρωδιά της μαρμελάδας, μιας και στα κουκούτσια κρύβεται επιπλέον μυρωδιά από βερύκοκο)
  6. Βράστε το μείγμα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύεται κατά διαστήματα με κουτάλα κατά προτίμηση ξύλινη. Εγώ έχω μια κουτάλα ειδικά για την παρασκευή των μαρμελάδων μου, γιατί δεν θέλω να μπλεκεται με γεύσεις φαγητού που πιθανόν να εισχωρήσουν μέσα στα ξύλινα τοιχωματα της κουτάλας.Το βράσιμο της μαρμελάδας δεν θα πρέπει με τίποτα να ξεπερνά τα 20 αντε 30 λεπτά της  ώρας.
  7.  Τώρα στραγγίστε  με προσοχή το τουλπάνι με τα κουκούτσια να μείνουν μόνο τα υγρά μέσα στην κατσαρόλα. Βγάλτε και το τουλπάνι από την κατσαρόλα.
  8. Προσθέσθε την λεβάντα.
  9. Σε αυτή την φάση, δεν χρειαζόμαστε ολόκληρο τον ανθό αλλά τρίμματα (γιατί δεν θέλουμε να φάμε και τα μικρά κοτσανάκια). Συνεπώς, τρίβουμε πάνω από την κατσαρόλα τους ανθούς να μείνουν μόνο τα πεταλάκια από το λουλούδι. Επίσης θέλω να τονίσω, ότι ακόμα και αν λατρεύετε την μυρωδιά της λεβάντας, μην μπείτε στον πειρασμό να προσθέσετε παραπάνω από 2-3 λουλουδάκια λεβάντας καθώς μπορεί η μυρωδιά να γίνει πιο έντονη όμως η μαρμελάδα θα γίνει υπερβολικά πικρή και θα δυσκολευτείτε να την καταναλώσετε.
  10. Προσθέσθε και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει η μαρμελάδα. 
  11. Ελέγχουμε την ρευστότητα της μαρμελάδας - δέσιμο της μαρμελάδα. Εγώ χρησιμοποιώ πάντα την μέθοδο του κρύου πιάτου
  12.  Κονσερβοποιούμε την μαρμελάδα εαν θέλουμε
Σημείωση
Στο στάδιο του βρασμού, η μαρμελάδα θα αρχίσει να αφρίζει. Βγάζετε τον υπερβολικό αφρό με μια κουτάλα !

Θα ήθελα να αναφέρω οτι το βερύκοκο είναι μια τροφή πολύ πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Στο διατροφή διαβάζουμε ¨"Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.
Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.
Σήμερα, τα βερίκοκα θεωρούνται τροφή ισχυρά προληπτική ενάντια στον καρκίνο και ιδανική για τους πρώην καπνιστές. Οι πλούσιες σε β-καροτένιο τροφές φαίνεται πως έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις άδηλες καρκινικές συνέπειες του καπνίσματος.

Ακόμη, τα βερίκοκα ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.
Γενικά είναι πολύ εύπεπτα και θρεπτικά καθώς συνιστώνται για παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Χρησιμοποιείται φρέσκο για τη θεραπεία της διάρροιας, λόγω της στυπτικής του δράσης, αντιθέτως χρησιμοποιείται αποξηραμένο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας."

Τέλος επειδη η φίλη μου θεωρεί οτι ειμαι καπως υπερβολική με την λεβάντα, θα ήθελα να επισημάνω, οτι η λεβαντα δεν είναι μονο για τον αρωματισμό του χώρου, των ρούχων και την ψυχικη μας διάθεση. Η λεβαντα οταν καταναλωνεται μεσα σε τροφες, προσφερει στον οργανισμο μας ασβέστιο, βιταμίνη Α και μπόλικο σιδηρο σε ατομα με χαμηλο αιματοκριτη!
Η μαρμελάδα είναι φανταστική για γέμιση σε γαλλικά κρουασάν αλλά και για άλλειμα σε φρέσκο ζεστό ψωμι.

Α να προσθέσω,
σας αρέσει να φτιάχνετε μαρμελάδες; Δοκιμάστε και την συνταγή μου για λαχταριστή μαρμελάδα και σιρόπι φράουλας
αλλά και  μαρμελάδα σανταρόζα- λεβάντα
μαρμελάδα ντομάτα

3 comments:

Maria's Little Men.gr said...

Μαράκι τι ωραίες πληροφορίες μας αποκάλυψες σήμερα! Αγαπώ τις μαρμελάδες, ειδικά τη φράουλα! Μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο φτιάχνει τα καλοκαίρια η μαμά μου, θα της πω λοιπόν το μυστικό με τη λεβάντα! Έχουμε άλλωστε έναν τεράστιο θάμνο στον κήπο του χωριού μου! φιλιά

Unknown said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Μαρία!!!Και η λεβάντα πιστεύω θα το παέι σε αλλό επίπεδο...γίνεται να αντικάταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι;

Mαρία Γεωργακού said...

Μαρία δοκίμασε την συνταγή περιμένω εντυπωσεις. MissFree Μommy δεν εχω δοκιμάσει με μέλι, και απο οσα γνωρίζω καλό είναι να μην βραζουμε το μέλι για πολλη ωρα. Μήπως να δοκίμαζες στέβια εναλλακτικα;