#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday, 12 July 2015

Φτιάχνω μαρμελάδα βερύκοκο- λεβάντα! Diy apricot- lavender jam

Οι μαρμελάδες είναι μια αγαπημένη ασχολία ζαχαροπλαστικής για εμένα. Θεωρώ οτι είναι πολύ εύκολη, η κατασκευή τους και υπάρχουν πολλές γεύσεις για να δοκιμάσεις κανείς και να πειραματιστεί.
Η μαρμελάδα σανταρόζα- λεβάντα που σας έχω δώσει την συνταγή παλαιότερα, αποτελεί μια απο τις αγαπημένες μου. Καθώς  η μιρωδιά της λεβάντας μου αρέσει πολύ, δεν θα μπορούσα να μην δοκιμάσω να φτιάξω και μια ακόμη μαρμέλαδα, ίσως πιο γνωστή ως η "καθαρά γαλλική μαρμελάδα" με βερύκοκο και λεβάντα.


Στην Γαλλία, αγαπούν πολύ τα βερύκοκα (οι Αρχαίοι Ελληνες τα αποκαλούσαν τα χρυσα αυγά του Ηλιου) και παραδοσιακά φτιάχνουν και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μαρμελάδας βερύκοκο. Ο συνδιασμός αυτής της μαρμελάδας με την αρωματική λεβάντα που καλλιεργείτε σε μεγάλες εκτάσεις ειδικά στην Προβηγκία είναι φανταστικός.

Επίσης οι Γαλλοι, για την παρασκευή αυτής της μαρμελάδας έχουν εναν ιδιαίτερο τρόπο, που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας πολυ αρωματικής αλλα οχι και υπερβολικά γλυκιάς μαρμελάδας.  Με άλλα λόγια, δεν είναι μια μαρμελάδα γεμάτη ζάχαρη όμως οταν χρησιμοποιηθεί σε τάρτες και αλλείμματα ψωμιού-κρουασάν κλπ είναι πολύ γευστική.
Την συνταγή την είχα διαβάσει , για την ακρίβεια,  την είχα κάνει σε μάθημα, όταν έκανα γαλλικά. Ενα ολόκληρο κεφάλαιο στο βιβλίο των γαλλικών μου ανέφερε για την αγάπη των Γάλλων στα βερύκοκα, τα κρουασάν,  αλλά και την λεβάντα της Προβηγκίας. Βλέπετε στα γαλλικά βιβλία, η γαστρονομία και η ζαχαροπλαστική ήταν ένας τρόπος για να διδαχθούν και να αγαπήσουν τα παιδιά την γαλλική γλώσσα. Ομόρφος και πρωτότυπος!
 Τώρα την συγκεκριμένη συνταγή την θυμάμαι "στο περίπου" που λένε γιατι είχα να την μάθω ορθογραφία, οπότε σας την παρουσιάζω.

Μαρμελάδα βερύκοκο - λεβάντα

(με αυτή την συνταγή φτιάχνετε 4-5 μέτρια βαζάκια μαρμελάδα)
Θα χρειαστείτε
  • 1 κιλό βερύκοκα (εαν μπορείτε να βρείτε ποικιλία μπεμπέκου είναι ακόμα καλήτερα)
  • 600 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική 
  • 150 γρ νερό
  • 2-3 κορυφές απο ανθούς λεβάντας
  • χυμό απο ένα λεμόνι
Εκτέλεση
  1. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα βερύκοκα  μόνο απο το κουκούτσι. Προσοχή δεν πετάμε το κουκούτσι. 
  2. Κρατάμε τα κουκούτσια απο τα βερύκοκα και τα βάζουμε σ'ενα τουλπάνι ή σ'ενα κομμάτι τούλι.
  3. Βαζουμε τα βερύκοκα και όλη την ζάχαρη σε μια μεγάλη λεκάνη. Τα αφήνετε έτσι για τουλάχιστον 4-5 ώρες. Αυτός είναι ο "γαλλικός τρόπος" για να φτιάξετε μαρμελάδα. Με αυτή την μέθοδο,διασφαλίζουμε οτι η ζάχαρη θα ποτισθεί απο το φρούτο και θα τραβήξει όλες τις μιρωδιες απο τα βερυκοκα. 
  4. Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, αδειάστε το μίγμα βερύκοκου- ζάχαρης  σε απλωτή κατσαρόλα- ταβά και προσθέσθε και το νερό.
  5. Βάλτε στην κατσαρόλα και το τουλπάνι με τα κουκούτσια απο τα βερύκοκα. (Άλλη μια καινοτομία των Γάλλων, που ενισχύει την μιρωδια της μαρμελάδας, μιας και στα κουκούτσια κρύβεται επιπλέον μιρωδια απο βερύκοκο)
  6. Βραστε το μίγμα σε δυνατή φωτιά και ανακατεύεται κατα διαστήματα με κουτάλα κατά προτίμηση ξύλινη. Εγω έχω μια κουτάλα ειδικά για την παρασκευή των μαρμελάδων μου, γιατι δεν θέλω να μπλεκεται με γευσεις φαγητού που πιθανόν να εισχωρήσουν μέσα στα ξυλινα τοιχωματα της κουτάλας.Το βράσιμο της μαρμελάδας δεν θα πρέπει με τίποτα να ξεπερνά τα 20 αντε 30 λεπτά της  ώρας.
  7.  Τώρα στραγγίστε  με προσοχή το τουλπάνι με τα κουκούτσια να μείνουν μόνο τα ύγρα μέσα στην κατσαρόλα. Βγάλτε και το τουλπάνι απο την κατσαρόλα.
  8. Προσθέσθε την λεβάντα.
    Σε αυτή την φάση, δεν χρειαζόμαστε ολόκληρο τον ανθό αλλά τρίμματα (γιατι δεν θελουμε να φάμε και τα μικρά κοτσανάκια). Συνεπώς, τρίβουμε πάνω απο την κατσαρόλα τους ανθούς να μείνουν μόνο τα πεταλάκια απο το λουλούδι. Επίσης θέλω να τονίσω, οτι ακόμα και αν λατρεύετε την μιρωδιά της λεβάντας, μην μπείτε στον πειρασμο να προσθέσετε παραπάνω απο 2-3 λουλουδάκια λεβάντας καθώς μπορεί η μιρωδιά να γίνει πιο έντονη όμως η μαρμελάδα θα γίνει υπερβολικά πικρή και θα δυσκολευτείτε να την καταναλώσετε.
  9. Προσθέσθε και τον χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην μας κολλήσει η μαρμελάδα. 
  10. Ελέγχουμε την ρευστοτητα της μαρμελάδας - δέσιμο της μαρμελάδα. Εγω χρησιμοποιώ πάντα την μέθοδο του κρύου πιάτου
  11.  Κονσερβοποιούμε την μαρμελάδα εαν θέλουμε
Σημείωση
Στο στάδιο του βρασμού, η μαρμελάδα θα αρχίσει να αφρίζει. Βγάζετε τον υπερβολικο αφρό με μια κουτάλα !

Θα ήθελα να αναφέρω οτι το βερύκοκο είναι μια τροφή πολύ πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
Στο διατροφή διαβάζουμε ¨"Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και περιέχει υδατάνθρακες, πεκτίνη, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1, βιταμίνη Β2, β-καροτένιο, σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, ενώ συνάμα αποτελεί κύρια πηγή κυτταρινών.
Δεν περιέχει καθόλου χοληστερίνη και νάτριο.
Σήμερα, τα βερίκοκα θεωρούνται τροφή ισχυρά προληπτική ενάντια στον καρκίνο και ιδανική για τους πρώην καπνιστές. Οι πλούσιες σε β-καροτένιο τροφές φαίνεται πως έχουν την ικανότητα να μειώνουν τις άδηλες καρκινικές συνέπειες του καπνίσματος.

Ακόμη, τα βερίκοκα ενδείκνυνται στην αναιμία, κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο καθώς προάγουν την αιμοποίηση. Επίσης, είναι πολύτιμα και σε αυτούς που παρακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος, γιατί οι υδατάνθρακες, που περιέχουν, ικανοποιούν την αίσθηση του γλυκού, χωρίς να προσδίδουν πολλές θερμίδες.
Γενικά είναι πολύ εύπεπτα και θρεπτικά καθώς συνιστώνται για παιδιά που παρουσιάζουν καθυστερημένη ανάπτυξη αλλά και κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Χρησιμοποιείται φρέσκο για τη θεραπεία της διάρροιας, λόγω της στυπτικής του δράσης, αντιθέτως χρησιμοποιείται αποξηραμένο για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας."

Τέλος επειδη η φίλη μου θεωρεί οτι ειμαι καπως υπερβολική με την λεβάντα, θα ήθελα να επισημάνω, οτι η λεβαντα δεν είναι μονο για τον αρωματισμό του χώρου, των ρούχων και την ψυχικη μας διάθεση. Η λεβαντα οταν καταναλωνεται μεσα σε τροφες, προσφερει στον οργανισμο μας ασβέστιο, βιταμίνη Α και μπόλικο σιδηρο σε ατομα με χαμηλο αιματοκριτη!
Η μαρμελάδα είναι φανταστική για γέμιση σε γαλλικά κρουασάν αλλά και για άλλειμα σε φρέσκο ζεστό ψωμι.

Α να προσθέσω,
σας αρέσει να φτιάχνετε μαρμελάδες; Δοκιμάστε και την συνταγή μου για λαχταριστή μαρμελάδα και σιρόπι φράουλας
αλλά και  μαρμελάδα σανταρόζα- λεβάντα
μαρμελάδα ντομάτα

3 comments:

M Koutsom said...

Μαράκι τι ωραίες πληροφορίες μας αποκάλυψες σήμερα! Αγαπώ τις μαρμελάδες, ειδικά τη φράουλα! Μαρμελάδα βερίκοκο ή ροδάκινο φτιάχνει τα καλοκαίρια η μαμά μου, θα της πω λοιπόν το μυστικό με τη λεβάντα! Έχουμε άλλωστε έναν τεράστιο θάμνο στον κήπο του χωριού μου! φιλιά

MissFree Mommy said...

Πολύ ενδιαφέρουσα η συνταγή σου Μαρία!!!Και η λεβάντα πιστεύω θα το παέι σε αλλό επίπεδο...γίνεται να αντικάταστήσουμε την ζάχαρη με μέλι;

Mαρία Γεωργακού said...

Μαρία δοκίμασε την συνταγή περιμένω εντυπωσεις. MissFree Μommy δεν εχω δοκιμάσει με μέλι, και απο οσα γνωρίζω καλό είναι να μην βραζουμε το μέλι για πολλη ωρα. Μήπως να δοκίμαζες στέβια εναλλακτικα;