#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 31 May 2015

Τι κάναμε σ' ενα εργαστήριο Αρωματοπαίζω παρέα με το χαμομήλι-what we did in a workshop of "Aromaplay"

 Φίλες μαμάδες αλλά και όσοι γνωρίζουν οτι ασχολούμε με το ΑΡΩΜΑΤΟΠΑΙΖΩ με ρωτούν τι κάνουμε σε αυτό το εργαστήρι εισαγωγής στην αρωματοθεραπεία. Σας παρουσιάζω λοιπόν, ένα μάθημα του δεύτερου κύκλου!

Στο δεύτερο εργαστήριο ΑΡΩΜΑΤΟΠΑΙΖΩ ασχοληθήκαμε με πολλές κατασκευές αλλά κυρίως με πολλή παιχνίδι!.

Θέμα μας αυτή την φορά, το χαμομήλι, το αιθέριο έλαιο για τα παιδιά (όπως είναι γνωστό στους κύκλους της αρωματοθεραπείας).

 Μάιος λοιπόν και είναι η ιδανική εποχή για να μαζέψουμε χαμομήλι και να κάνουμε διάφορες κατασκευές με αυτό. Πιάσαμε και τρίψαμε το χαμομήλι στα χεράκια μας,  που είχα μαζέψει πριν από λίγο καιρό από το κτήμα των γονιών μου. Τρίβοντας το χαμομηλάκι, θυμηθήκαμε την γνώριμη μυρωδιά του και πώς το χρησιμοποιεί ή μαμά μας και η γιαγιά μας στο σπίτι.

Τα παιδιά ανέφεραν οτι έχουν πιει χαμομηλάκι τσάι όταν είχαν πονόκοιλο αλλά μερικά ανέφεραν ότι θυμούνται να έχουν βάλει αυτό στο τσάι και στα μάτια τους σαν κομπρεσούλα όπως είπαν.
Μιλήσαμε για τα είδη του χαμομηλιού και πώς αυτά χρησιμοποιουνται στην παραγωγή προϊόντων αρωματοθεραπείας. Οι μικροί αρωματοθεραπευτές κατέληξαν στον συμπέρασμα, μετά από ζοφερή συζήτηση, ότι προτιμούν το ρωμαϊκό χαμομήλι.
Κατσαρόλες, κουτάλες, κουταλάκια και σουρωτήρια ετοιμάστηκαν για τις παρασκευές των καλλυντικών μας. Συζητήσαμε ότι το χαμομήλι είναι ένα φυτό που έχει πολλές θεραπευτικές ικανότητες και γι'αυτό το χρησιμοποιούμε για διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχουμε.  Επικεντρωθήκαμε στην παρασκευή καλλυντικών για την φροντίδα μαλλιών.
Το πράσινο σαπούνι έκανε την εμφάνισή του και φυσικά δεν έμεινε ασχολίαστο. Εδω τα σχόλια είναι ποικίλα. Σε μερικούς το σαπούνι ελαιολάδου έχει όμορφη μυρωδιά για άλλους όμως όχι και τόσο. Τα παιδιά ανέφεραν ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά που λένε "πώς έχουν σαπούνι μέσα σαν συστατικό αλλά έχουν άραγε;" 
Ξεκινήσαμε το μαγικό μας ταξίδι στην αρωματοθεραπεία, φτιάχνοντας ένα σαμπουάν με χαμομήλι. Χρησιμοποιήσαμε μια σπιτική συνταγή για την παρασκευή του. Παλαιότερα αναφέραμε ότι οι άνθρωποι ειδικά στα χωριά έπρεπε να παρασκευάσουν οι ίδιοι τα καλλυντικά τους και χρησιμοποιούσαν υλικά γνώριμα σε εκείνους. Αργότερα, μεγάλες εταιρίες δημιουργήθηκαν και έφτιαξαν τα γνωστά σαμπουάν που έχουμε στο μπάνιο μας όμως τα συστατικά άρχισαν να είναι πολύπλοκα και κυρίως χημικά. 


Καθώς αναφέραμε ότι τα "σπιτικά" σαμπουάν δεν έχουν ούτε την σύσταση αλλά ούτε και τα συστατικά αυτών που πουλιούνται στα ράφια, δρουν και διαφορετικά στην τρίχα των μαλλιών. Μια σύντομη αναφορά στην τρίχα έγινε από εμένα, αλλά δεν ήθελα να κουράσω τα παιδάκια με δύσκολες λέξεις. Οπότε συμπεράναμε ότι χρειαζόμαστε και "ξεβγαλτικά" για τα μαλλιά μας που θα παρέχουν λάμψη και απαλότητα. Ένα ιδιαίτερο "μαλακτικό" ήταν η επόμενη μας κατασκευή. Το χαμομήλι ήταν και πάλι κύριο συστατικό.


Παράλληλα, είχαμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή δαφνέλαιου που είχαμε φτιάξει σε προηγούμενο εργαστήριο. Ο χρόνος ήταν σημαντικός για να δημιουργηθεί και να ωριμάσει το δαφνέλαιο μας. Τώρα είχε έρθει  ο καιρός για να ολοκληρωθεί και να συλλεχθεί στο μπουκαλάκι για κάθε παιδί.

Φυσικά, τα μπουκαλάκια μας χρειάζονται και τις ανάλογες ετικέτες για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά και με ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο κάθε παιδί αυτοσχεδίασε και δημιούργησε την δική του ετικέτα. Τα πιο μεγάλα παιδιά ετοίμασαν ετικέτες με λουλούδια ενώ τα μικρότερα θέλησαν να φτιάξουν και παιδικούς φίλους πάνω-καθώς όπως είπαν προορίζονται για παιδιά, θα πρέπει να έχουν και το ανάλογο ύφος για να είναι ελκυστικές. Το σίγουρο είναι ότι όλες θα πρέπει να γράφουν πάνω τι αιθέρια έλαια περιέχουν. 


Μεζούρες προστέθηκαν για να παρασκευασουμε τα προϊόντα μας και στο τέλος, το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού έκανε παρέα μαζί με άλλα αιθέρια έλαια επιλογής. Βασιλικός, βανίλια, πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, λεβάντα είναι αυτά που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν στα προϊόντα τους. 


Προσωπικά θεωρώ ότι σε αυτό το εργαστήριο "αρωματοπαίζω", το μήνυμα της ομαδική εργασίας πέρασε στα παιδιά πιο πολύ από όλα. Για να παρασκευάσουμε όλα τα παραπάνω, έπρεπε να υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ των παιδιών και ευτυχώς τα παιδιά το καταλάβαν. Κάποιος έπρεπε να κρατά το σουρωτήρι, κάποιος άλλος να ζυγίζει, κάποιος να ανακατεύει και κάποιος να ετοιμάζει αλλά όλοι μαζί θα απολαύσουμε το προϊόν που ετοιμάσαμε!
Αυτό είναι ένα μέρος από το εργαστήριο Αρωματοπαίζω που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα. Σε κάθε εργαστήριο, φτιάχνουμε διαφορετικά πράγματα. Πολλες φορές παρασκευάζουμε και άλλες τόσες παίζουμε. Ελάτε και εσείς στην παρέα μας!
Εαν θέλεις να μαθαίνεις περισσότερα για το παιδικό εργαστήριο ΑΡΩΜΑΤΟΠΑΙΖΩ κάνε like και στην σελίδα στο facebook arwmatopaizw

2 comments:

Ntina said...

Πολυ ενδιαφέρον! Πρώτη φορα ακούω για τετοιο εργαστήρι για παιδιά!

Mαρία Γεωργακού said...

δεν υπαρχει και αλλο. Μονη το σκεφτηκα , μονη ψαχνω και το προχωρω με πολυ μεράκι και αγάπη για τα παιδια και την αρωματοθεραπεια