#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday, 31 May 2015

Τι κάναμε σ'ενα εργαστήριο Αρωματοπαίζω-what we did in a workshop of "Aromaplay"

 Φίλες μαμάδες αλλά και όσοι γνωρίζουν οτι ασχολούμε με το ΑΡΩΜΑΤΟΠΑΙΖΩ με ρωτούν τί κάνουμε σε αυτό το εργαστήρι εισαγωγής στην αρωματοθεραπεία. Σας παρουσιάζω λοιπόν, ένα μάθημα του δεύτερου κύκλου!

Στο δεύτερο εργαστήριο ΑΡΩΜΑΤΟΠΑΙΖΩ ασχοληθήκαμε με πολλες κατασκευές αλλά κυρίως με πολλή παιχνίδι!.

Θέμα μας αυτή την φορά, το χαμομήλι, το αιθέριο έλαιο για τα παιδιά (όπως είναι γνωστό στους κύκλους της αρωματοθεραπείας).
 Μαιος λοιπόν και είναι η ιδανική εποχή για να μαζέψουμε χαμομήλι και να κάνουμε διάφορες κατασκευές με αυτό. Πιάσαμε και τρίψαμε το χαμομηλι στα χερακια μας,  που ειχα μαζεψει πριν απο λίγο καιρό απο το κτήμα των γονιών μου. Τρίβοντας το χαμομηλάκι, θυμηθήκαμε την γνωριμη μιρωδιά του και πώς το χρησιμοποιεί ή μαμά μας και η γιαγιά μας στο σπίτι.
Τα παιδιά ανέφεραν οτι έχουν πιεί χαμομηλάκι τσαι όταν είχαν πονόκοιλο αλλά μερικά ανέφεραν οτι θυμούνται να έχουν βάλει αυτό στο τσάι και στα μάτια τους σαν κομπρεσούλα όπως είπαν.
Μιλήσαμε για τα ειδη του χαμομηλιού και πώς αυτά χρησιμοποιουνται στην παραγωγή προιόντων αρωματοθεραπείας. Οι μικροί αρωματοθεραπευτές κατέληξαν στον συμπέρασμα, μετά από ζοφερή συζήτηση, οτι προτιμούν το ρωμαικό χαμομήλι.
Κατσαρόλες, κουτάλες, κουταλάκια και σουρωτήρια ετοιμάστηκαν για τις παρασκευές των καλλυντικών μας. Συζητήσαμε οτι το χαμομήλι είναι ένα φύτο που έχει πολλές θεραπευτικές ικανότητες και γι'αυτό το χρησιμοποιούμε για διάφορα προβλήματα που μπορεί να έχουμε.  Επικεντρωθήκαμε στην παρασκευή καλλυντικών για την φροντίδα μαλλιών.
 Το πράσινο σαπούνι έκανε την εμφανισή του και φυσικά δεν έμεινε ασχολίαστο. Εδω τα σχόλια είναι ποικίλα. Σε μερικούς το σαπούνι ελαιολάδου εχει όμορφη μιρωδιά για άλλους όμως όχι και τόσο. Τα παιδιά ανέφεραν οτι υπάρχουν πολλά προιοντα στην αγορά που λένε "πώς έχουν σαπούνι μέσα σαν συστατικό αλλά έχουν άραγε;" 
Ξεκινήσαμε το μαγικό μας ταξίδι στην αρωματοθεραπεία, φτιάχνοντας ένα σαμπουάν με χαμομήλι. Χρησιμοποιήσαμε μια σπιτική συνταγή για την παρασκευή του. Παλαιότερα αναφέραμε οτι οι άνθρωποι ειδικά στα χωριά έπρεπε να παρασκευάσουν οι ιδιοι τα καλλυντικά τους και χρησιμοποιούσαν υλικά γνώριμα σε έκεινους. Αργότερα, μεγάλες εταιρίες δημιουργήθηκαν και έφτιάξαν τα γνωστά σαμπουάν που έχουμε στο μπάνιο μας όμως τα συστατικά αρχίσαν να ειναι πολύπλοκα και κυρίως χημικά. 
Καθώς αναφέραμε οτι τα "σπιτικά" σαμπουάν δεν έχουν ούτε την σύσταση αλλά ούτε και τα συστατικά αυτών που πουλούνται στα ράφια, δρούν και διαφορετικά στην τρίχα των μαλλιών. Μια σύντομη αναφορά στην τρίχα έγινε απο εμένα, αλλά δεν ήθελα να κουράσω τα παιδάκια με δύσκολες λέξεις. Οπότε συμπεράναμε οτι χρειαζόμαστε και "ξεβγαλτικά" για τα μαλλιά μας που θα παρεχουν λάμψη και απαλότητα. Ενα ιδιαίτερο "μαλακτικό" ήταν η επόμενη μας κατασκευή. Το χαμομήλι ήταν και πάλι κύριο συστατικό.
Παράλληλα, είχαμε να ολοκληρώσουμε την κατασκευή δαφνέλαιου που είχαμε φτιάξει σε προηγούμενο εργαστήριο. Ο χρόνος ήταν σημαντικός για να δημιουργηθεί και να ωριμάσει το δαφνέλαιο μας. Τώρα είχε έρθει  ο καιρός για να ολοκληρωθεί και να συλλεχθεί στο μπουκαλάκι για κάθε παιδί.
Φυσικά, τα μπουκαλάκια μας χρειάζονται και τις ανάλογες ετικέτες για να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά και με ασφάλεια. Σε αυτό το σημείο κάθε παιδί αυτοσχεδίασε και δημιούργησε την δική του ετικέτα. Τα πιο μεγάλα παιδιά ετοίμασαν ετικέτες με λουλούδια ενώ τα μικρότερα θέλησαν να φτιάξουν και παιδικούς φίλους πάνω-καθώς όπως είπαν προορίζονται για παιδιά, θα πρέπει να έχουν και το ανάλογο ύφος για να είναι ελκυστικές. Το σίγουρο είναι οτι όλες θα πρέπει να γραφουν πάνω τι αιθέρια έλαια περιέχουν. 

Μεζούρες προστέθηκαν για να παρασκευασουμε τα προιοντα μας και στο τέλος, το αιθέριο έλαιο χαμομηλιού έκανε παρέα μαζί με άλλα αιθέρια ελαια επιλογής. Βασιλικός, βανίλια, πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, λεβάντα είναι αυτά που θέλησαν να χρησιμοποιήσουν στα προιόντα τους. 

Προσωπικά θεωρώ οτι σε αυτό το εργαστήριο "αρωματοπαίζω", το μύνημα της ομαδική εργασίας πέρασε στα παιδιά πιο πολύ απο όλα. Για να παρασκευάσουμε όλα τα παραπάνω, έπρεπε να υπάρχει άψογη συνεργασία μεταξύ των παιδιών και ευτυχώς τα παιδιά το καταλάβαν. Καποιος έπρεπε να κρατά το σουρωτηρι, κάποιος άλλος να ζυγίζει, κάποιος να ανακατεύει και κάποιος να ετοιμάζει αλλά όλοι μαζί θα απολαύσουμε το προιον που ετοιμάσαμε!
Αυτό είναι ένα μέρος απο το εργαστήριο Αρωματοπαίζω που πραγματοποιήσαμε πρόσφατα. Σε κάθε εργαστήριο, φτιάχνουμε διαφορετικά πράγματα. Πολες φορές παρασκευάζουμε και άλλες τόσες παίζουμε. Ελάτε και εσείς στην παρέα μας!
Εαν θέλεις να μαθαίνεις περισσότερα για το παιδικό εργαστήριο ΑΡΩΜΑΤΟΠΑΙΖΩ κάνε like και στην σελίδα στο facebook arwmatopaizw

2 comments:

ntina nt said...

Πολυ ενδιαφέρον! Πρώτη φορα ακούω για τετοιο εργαστήρι για παιδιά!

Μαρία Γεωργακού said...

δεν υπαρχει και αλλο. Μονη το σκεφτηκα , μονη ψαχνω και το προχωρω με πολυ μεράκι και αγάπη για τα παιδια και την αρωματοθεραπεια