#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Monday, 11 May 2015

Φτιάχνω εύκολο limoncello- diy easy limoncello

Λένε οτι άν έχεις  λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα και εγω προσθέτω οτι άλλο μπορείς να φανταστείς.
Ετσι και εμείς με τις λεμονιές που έχουν οι γονείς μου στο σπίτι και καρποφορούν όλο τον χρόνο, δέχομαι προκλήσεις να φτιάχνω συνέχεια καλούδια.


Ενα απόγευμα που λέτε, επισκέφθηκα τους γονείς μου και καθώς περνούσα απο το υπνοδωμάτιο που μένω όταν πάω με τα παιδιά, πρόσεξα έντονα την λεμονιά. Φορτωμένο με λεμόνια, αυτό το δέντρο εχει καρπό όλο τον χρόνο!
Μετά την εύκολη σπιτική λεμονόπιτα  που φτιάχνουμε με την κόρη μου, στο πι και φι που λένε, σειρά τώρα έχει και ενα αλκολούχο κέρασμα, το limoncello.Σκέφτηκα!
To Limoncello είναι ενα παραδοσιακό λικέρ που φτιάχνουνε στην νότια Ιταλία απο τις φλούδες του λεμονιού. Σε όλο τον κόσμο πλέον, σερβίρεται σαν "απεριτιφ" σε μεγάλα εστιατόρια αλλά και σαν επιδόρπιο μετά το πέρας του γεύματος. Η ιδιαιτερότητα του είναι η έντονη μιρωδια του λεμονιού χωρίς όμως να έχει ιχνος πικραδας απο τον χυμό.
Με την συνταγή που σας παρουσιάζω παρακάτω, θα φτιάξετε 2 λίτρα limoncello παρακαλώ!
Πρεπει να επισημάνω οτι για να πετύχετε το ποτό σας όπως και καθετι που φτάχνετε χρειάζεται μεράκι και επιμονή  οπότε μην στεναχωρηθειτε αν θολωσει το ποτο σας. Ξαναπροσπαθήστε!. Εγω ημουν τυχερη γιατι είχα και καλους βοηθούς. Την κόρη μου και πλέον εναν ακόμα βοηθό, τον γιό μου. Βλέπετε και αυτος θέλει πλέον να ανακατευεται στις διάφορες παρασκευές που κάνουμε στο σπίτι. Να και η συνταγή 

Limoncello


Yλικά

  • ·         8 λεμόνια μεγαλούτσικα

  • ·         Λευκό κονιάκ (1 λιτρο περίπου)

  • ·         ½ λιτρου νερό για το σιρόπι

  • ·         400γρ λευκή ζάχαρη

 Εκτέλεση

Πλένουμε και στεγνώνουμε σχολαστικά τα λεμόνια. Πέρνουμε την φλούδα (Προσοχή μόνο την κίτρινη σάρκα και όχι την λευκή.
Στην κίτρινη βρίσκεται το αιθέριο έλαιο που χρειαζόμαστε για να μας δώσει άρωμα. Εαν βάλετε και την λευκή, το ποτό σας θα πικρίσει). Εγω χρησιμοποιήσα το εργαλειο που κόβουμε τα καρότα για να πάρω την κιτρινη φλούδα μόνο.
Στην συνέχεια, βάζουμε την φλούδα μέσα στο μπουκάλι.
Προσθέτουμε και το κονιακ και βιδώνουμε αρκετα καλα το πώμα. Αφήνουμε το μίγμα σε σκιερό μέρος για 3-4 εβδομάδες. Οσο περισσότερο το αφήσουμε τόσο καλήτερο άρωμα θα πάρουμε.
Αφου περάσει αυτό το διάστημα, σειρά τωρα έχει η παρασκευή του σιροπιού. Σε κατσαρόλα, ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό και περιμενουμε να ξεκινήσουν να βράζουν. Θα τα αφήσουμε να βράσουν 5-7 λεπτά όχι παραπάνω! Μετά θα περιμένουμε, να κρυώσει το σιρόπι.Οση ώρα θέλουμε να κρυωσει το σιρόπι, αδείαζουμε το μιγμα που εχουμε στο μπουκάλι με προσοχή. Εδω καλό είναι να έχουμε και ένα σουρωτήρι για να χωρίσουμε τις φλούδες απο το υγρό.Οι φλούδες πέον είναι ολόλευκες και δεν τις χρειαζόμαστε άλλο.  Κρατάμε μόνο το υγρό πλέον και το ρίχνουμε στο μπουκάλι που θέλουμε να αποθηκεύσουμε το limoncello.  Προσθέτουμε και το σιρόπι που έχει κρυώσει και ανακατεύουμε.
Ετοιμο το limoncello! Σας προτείνω να το σερβίρεται κρύο!

Καλή επιτυχία.!

4 comments:

Αθηνά Κ. said...

Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου, αλλά το παρουσίασες τόσο ωραία που μπαίνω στον πειρασμό!
Αθηνά
Craftaholic.gr

Zina Z said...

αγαπημενο ποτακι και ειδικα αν ειναι χειροποιητο! παγωμενο μετα το φαγητο, ειναι απλα σουπερ!

Μαρία Γεωργακού said...

ευχαριστώ για τα καλα σας λόγια. Αναμένω τα σχόλια απο τα δικά σας limoncello

Kalli Kent said...

Καλώς σε βρήκα και εδώ!! Και εσύ φανατική του λεμονιού και λιμοντσέλου βλέπω!! Αγαπημένο ποτό ειδικά παγωμένο!! Την συνταγή που χρησιμοποιώ χρόνια τώρα, μπορείς να την δεις εδώ http://www.kallisblog.gr/2012/02/blog-post_20.html Φιλιά!!