#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday, 22 February 2015

tandem nursing - η ιστορία μιας μαμάς που θηλάζει δυο παιδιά - the story of a mom breastfeed two children

Τandem nursing  ή αλλιώς θηλασμός δυο παιδιών διαφορετικής ηλικίας. Ναι υπάρχουν μαμάδες που θηλάζουν δυο και τρια παιδιά με διαφορετική ηλικία. Μπορεί αυτο ακούγεται κάπως περιέργο αλλα παλαιότερα ήταν συνηθισμένο. Διαβάστε την ιστορία της μαμάς Ειρήνης που δημοσιεύτηκε αρχικά στο blog της ΗappyMum Angie και εγώ την αναδημοσιεύω στο δικό μου blog. Την αρχική δημοσίευση θα την διαβάσετε εδώ


Tandem nursing

Καταρχήν η εγκυμοσύνη ήρθε επειδή το θέλατε ή απλά συνέβη?
Το θέλαμε πολύ! Η μεγάλη μου κόρη ήταν 16 μηνών όταν έμεινα έγκυος στο γιο μου.
http://www.ibreastfeed.co.uk/userfiles/images/mums_tandem.jpg

Πως αποφάσισες να συνεχίσεις το θηλασμό? Δε σε επηρέασαν οι απόψεις ότι δεν πρέπει?
Ο γυναικολόγος σου είχε την ίδια άποψη?
Είμαι πολύ ενημερωμένη για το θηλασμό, πριν καν γεννήσω το πρώτο μου παιδί, είχα διαβάσει το βιβλίο του Παπαβέντση  «Επιστροφή στο μητρικό θηλασμό», διαβάζω ανελλιπώς την ομάδα υποστήριξης μητρικού θηλασμού και τη la leche Greece.  Σε όλες αυτές τις πηγές  αναφέρεται ρητά ότι δε υπάρχει κανένα πρόβλημα να συνεχίσεις το θηλασμό στην εγκυμοσύνη, καθώς δεν ισχύει το ότι προκαλεί επικίνδυνες συσπάσεις  για το μωρό! Οι περισσότεροι γυναικολόγοι δε είναι σωστά ενημερωμένοι σε αυτό το θέμα δυστυχώς… φυσικά ο γιατρός μου ήταν υπέρ, δεν είχε κανένα θέμα! Για μένα δεν τέθηκε ποτέ θέμα αποθηλασμού, θα θηλάζω το παιδί μου όσο αυτό θέλει. Ακόμα και στην εγκυμοσύνη που το γάλα μειώνεται αισθητά, η κόρη μου ήθελε να θηλάζει πολύ συχνά.
Πόσο εύκολο είναι να θηλάζεις ένα παιδί κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης? Δε σε επιβαρύνει με εξτρά εξάντληση?
Ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη θέλει σίγουρα υπομονή γιατί συνήθως νιώθεις μια ενόχληση στη θηλή, συμβαίνει στο πρώτο τρίμηνο έντονα και στο τελευταίο. Δε θα έλεγα ότι  με κούραζε ο θηλασμός , αλλά η δεύτερη εγκυμοσύνη. Ωστόσο θεωρώ ότι αξίζει το κόπο!
Τις ημέρες που ήσουν στο μαιευτήριο πως ισορροπήθηκε η κατάσταση με το πρώτο παιδί στο σπίτι?
Στο μαιευτήριο έμεινα μόνο ένα 24 ωρο, γέννησα με φυσικό τοκετό, οπότε δε υπήρε θέμα στο σπίτι. Ήμουν κι εγώ αγχωμένη τι θα κάνει το μεγάλο μου παιδί που θα λείπω.  Αλλά όλα πήγαν καλά και κοιμήθηκε το βράδυ χωρίς να θηλάσει!
https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYIVScAWmXvRKw8a3ZsbT40f6e8oJCAqlEIw6U36zHJzlSeCdT


Αφότου επέστρεψες σπίτι πόσο εύκολος ή δύσκολος ήταν ο παράλληλος θηλασμός μιας και τα μωρά συνήθως θηλάζουν διαρκώς και μέσα στη νύχτα?
Οι πρώτες μέρες είναι λίγο δύσκολες , γιατί το  μεγαλύτερο παιδί συχνά ζητάει να θηλάσει παράλληλα με το νεογέννητο. Η κάθε μαμά θα βρει ποια στάση θηλασμού τη  βολεύει καλύτερα ώστε να θηλάσει ταυτόχρονα – εγώ ξαπλωμένη στο πλάι βολευόμουν. Μπορεί να ακούγεται δύσκολο, αλλά είναι μοναδική εμπειρία, να βλέπεις το μεγάλο σου παιδί να χαϊδεύει το μωρό! Θεωρώ ότι δένονται τα αδερφάκια μεταξύ τους και οι στιγμές αυτές είναι οι καλύτερες αναμνήσεις θηλασμού που έχω!
Το πρώτο παιδάκι σου πόσο δεχτικό ήταν με το νέο μέλος και το μοίρασμα της δικής του συνήθειας? Το είχες προετοιμάσει κάπως?
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είχαμε μιλήσει για το μωρό. Κυρίως από τον 7 ο μήνα και μετά που φαινόταν πολύ η κοιλιά μου! Είχαμε πάρει σχετικά βιβλία για νέο αδερφάκι και τα διαβάζαμε καθημερινά.  Δε αναφερόμουν στο γεγονός ότι θα θηλάζει και το μωρό, για να μη ζηλέψει προκαταβολικά. Όταν ήρθαμε σπίτι με το γιο μου, τον περιεργάστηκε 3 λεπτά χωρίς να μιλάει. Μετά τον πλησίασε και τον ρώτησε αν της έφερε παγωτό (χαχα). Όταν ήρθε η ώρα να θηλάσει, πήγαμε και οι 3 μέσα στο κρεβάτι μας , έβαλα το μωρό στο δεξί στήθος και η μεγάλη μου ξάπλωσε στο αριστερό. Γελώντας με τον τρόπο που έπινε γάλα ο μικρός! Δεν έχω παράπονο σε θέματα ζήλειας τα πήγαμε πολύ καλά, το μόνο θέμα ήταν ότι ζητούσε να θηλάσει όποτε έτρωγε και το μωρό – καμιά φορά το κάνει ακόμα!
Έχεις βάλει κάποιο χρονικό όριο στο θηλασμό ή όποτε αποθηλάσουν μόνα τους τα παιδιά?
Όχι κανένα απολύτως, τα παιδιά θα το αποφασίσουν αυτό!
Η αντίδραση και τα συναισθήματα του μπαμπά που τόσους μήνες θηλάζεις και θα συνεχίσεις να θηλάζεις. Δεν παρασύρεται από όσα ακούει από τους γύρω του, γιατί φαντάζομαι θα ακούτε πολλά σχόλια κυρίως για το θηλασμό του μεγάλου παιδιού.
Όχι με υποστήριζε από την αρχή πάρα πολύ! Ίσα ίσα που καυχιέται κιόλας!

Τα δικά σου συναισθήματα από αυτή – την εκπληκτική για μένα – εμπειρία?
Είναι ότι πιο όμορφο έχω ζήσει σα μαμά , να θηλάζω τα παιδιά μου και αυτά να  κοιτάζονται αγκαλιασμένα! Δεν περιγράφεται με λόγια…
Θέλω να ευχαριστήσω την Ειρήνη που δέχτηκε να μοιραστεί την εμπειρία της μαζί μας. Έχω ξετρελαθεί και πορωθεί με τη φράση της «να θηλάζω τα παιδιά μου και αυτά να  κοιτάζονται αγκαλιασμένα». Εννοείται θα μπορούσα να τις κάνω δεκάδες ερωτήσεις ακόμη αλλά νομίζω αυτές είναι αντιπροσωπευτικές για να κατανοήσουμε την κατάσταση του «θηλάζω δύο παιδιά». Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ Ειρήνη, να είστε όλη η οικογένεια καλά και keep tandem nursing…!

No comments: