#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Monday, 23 February 2015

Χαλβάς με νισεστέ- sweet with cornflour

Καθαρή Δευτέρα σήμερα και σας έχω μια συνταγή για γλυκό. Συνοδεύει άριστα το σαρακοστιανό τραπέζι, με λίγα υλικά, εύκολη στην παρασκευή και γρήγορη. 
χαλβάς με νισεστέ
Θυμίζει αρκετά το χαλβά που βρίσκουμε να πουλούν οι μικροπωλητές σε παζάρια (τύπου Φαρσάλων) αλλά είναι πιο ανοιχτόχρωμος στο χρώμα και πιο γλυκός. Στα παιδάκια συνήθως αρέσει η γεύση του, ειδικά αν αγαπούν τα ζελέ. Τώρα που το σκέφτομαι, είναι εύκολο γλυκό και για κέρασμα στο σχολείο!

Χαλβάς με νισεστέ


Υλικά
1 ποτήρι του νερού νισεστέ
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη
3 ποτήρια του νερού νερό
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο ή λάδι (εγω έβαλα αγνό ελαιόλαδο) για να είναι και νηστήσιμη
κανέλα όσο θέλετε

Εκτέλεση
Βάζουμε 4 κουταλιές απο την ζάχαρη, σε κατσαρόλα με δυνατή φωτιά. Μεχρι να πάρει χρώμα (μελί) σε ενα αλλο μπολάκι, αραιώνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τον νισεστέ και το νερό. Τα ανακατεύουμε και μόλις δούμε οτι πετύχαμε το καραμέλωμα στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το μίγμα (νισεστέ-νερο-ζάχαρη). 
Προσοχή οταν ρίξετε τα υλικά, θα δείτε, οτι η καραμελωμένη ζάχαρη γίνετε κρυσταλλάκια. Μην φοβαστε, ανακατευψτε ζωηρά (με ξύλινη κουτάλα)  ολα τα υλικά και τα κρυσταλλάκια θα εξαφανιστούν. Μόλις το πετύχετε αυτό, ρίχνετε κουταλιά- κουταλιά και την λιπαρή ουσία, σε εμένα ήταν ελαιόλαδο. Συνεχίζουμε ΄μέχρι να πήξει.
όταν τον έβαλα στην φόρμα, θύμιζε ενα κολλώδες ζελέ
 Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε το γλυκό σε φόρμα (για κεικ, σιλικόνης κλπ). Αφήνουμε για μισή ωρα περίπου και ξεφορμάρουμε και ρίχνουμε κανέλα.

Εναλλακτικά 
μπορούμε να προσθέσουμε αμύγδαλα ασπρισμένα. Θα τα ρίξουμε στο μίγμα οταν θα προσθέσουμε το λάδι. 
Επίσης και το σουσάμι ταιριάζει με την κανέλα
Ακόμη μπορόυμε να βάλουμε το γλυκό σε ατομικά φορμάκια με διάφορα σχήματα, ιδανικά για τα μικρούλια


Καλή Σαρακοστή!

No comments: