#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 19 October 2014

Η βάπτιση του Νικόλα- Θεμιστοκλή. Θέμα: τα ζώα του δάσους στο Πήλιο- the christening of Nicolas-Themistoklis, theme: woodland animals in mountain Pilio


Εδώ και αρκετό καιρό σκεφτομαι να σας παρουσιάσω τις βαφτίσεις των παιδιών μου. Πολλοί προσκεκλημένοι μου πρότειναν κιόλας  να τις αναρτήσω για να δείτε τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας με λίγα χρήματα και φυσικά μπόλικη φαντασία. Όπως θα δείτε και στις δυο τις βαφτίσεις, τα περισσότερα πράγματα ήταν χειροποίητα οπότε μπορείτε να πάρετε πολλές ιδέες και για τις δικες σας βαφτίσεις ή και γενέθλια!!
Σήμερα λοιπόν, θα σας παρουσιάσω την βάπτιση του γιου μου.


Στις 27 Οκτώβρη αποφασίσαμε μαζί με τον μπαμπά μας, ότι θα θέλαμε να γίνει η βάπτιση του αγοριού μας.  

Φυσικά για την βάπτιση, χρειάστηκε αρκετός προγραμματισμός και καθώς τα περισσότερα ήταν χειροποίητα, οι εργασίες ξεκίνησαν πολύ νωρίς.
Η βάπτιση θέλαμε να γίνει στις Μηλιές στο Πήλιο, καθώς εκεί πέρασα αρκετά καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας στο σπίτι της θείας μου παρέα με τα ξαδέλφια μου,  και  έχω για πάντα όμορφες παιδικές αναμνήσεις.
Στην πλατεία στις  Μηλιές, υπάρχει η εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχων.  Εκεί θέλαμε να τελεσθεί το μυστήριο της βάπτισης του παιδιού μας. Πρόκειται για μια εκκλησία μοναδικής ομορφιάς με μεγάλη ιστορία και μοναδική αρχιτεκτονική. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια ανακάλυψαν κάποια μοναδικά στοιχεία αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας που έχει και ευτυχώς οι ντόπιοι (νάνε καλά ο κύριος Μιχάλης –νεωκόρος της εκκλησίας- ξεναγεί ευχάριστα τον κόσμο και αφιλοκερδώς!)θέλησαν να τα παρουσιάσουν στους επισκέπτες της εκκλησίας. Εάν επισκεφτείτε τις Μηλιές στο Πήλιο, μην παραλείψετε να παρακολουθήσετε την ξενάγηση του κύριου Μιχάλη. Σας παραθέτω μερικά στοιχεία


«Ανακαινίστηκε το 1741. Εξωτερικά, το κτίριο του ναού δεν θυμίζει εκκλησία - προφανώς επειδή κατασκευάστηκε / ανακαινίστηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, ο άγνωστος σχεδιαστής θέλησε η εξωτερική όψη του κτιρίου να μην προδίδει την ύπαρξη εκκλησίας. Για τον λόγο αυτό, δεν κατασκεύασε παράθυρα - παρά μόνο ελάχιστα τοποθετημένα πολύ ψηλά, σχεδόν κοντά στην στέγη, για να μην φαίνεται το εσωτερικό -, ενώ και η στέγη του  ναού εξωτερικά δεν θυμίζει σε τίποτα εκκλησία.
 Η ακουστική του ναού είναι μοναδική - το γεγονός αυτό έχει πλέον αναγνωριστεί διεθνώς. Από τις αγιογραφίες ξεχωρίζουν εκείνες του Αγίου Χριστόφορου με μορφή προβάτου, καθώς κει εκείνη του Αγίου Σισώη - ο οποίος είναι σημαντικός άγιος των Χριστιανών Κοπτών της Αιγύπτου - μπροστά στο υποτιθέμενο λείψανο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ιδιαίτερη επίσης προσοχή θα πρέπει να δώσει ο επισκέπτης στις τοιχογραφίες του πρόναου, οι οποίες είναι προσαρμοσμένες στο πνεύμα της Κατήχησης, καθώς ο χώρος συμβολίζει την είσοδο των κατηχουμένων στην Εκκλησία: ο ζυγός της Δικαιοσύνης, η είσοδος στον Παράδεισο, το ποτάμι της Κόλασης και ο παμφάγος Άδης, καθώς επίσης και ο Ζωδιακός Κύκλος με έννοια προσαρμοσμένη στον κύκλο της ανθρώπινης ζωής.» (τα βρήκα στο http://milies.org.gr διαβάστε περισσότερα για το χωριό και τον ναό εδώ….)
Θα ήθελα να επισημάνω σε αυτό το σημείο ότι για την προετοιμασία της βάπτισης, έψαξα αρκετά στο διαδίκτυο. Από την αρχή, ήμουν ξεκάθαρη ότι δεν ήθελα μια αγορίστικη βάπτιση με θέματα κοινότυπα (αεροπλανάκια, αυτοκινητάκια κλπ) αλλά ήθελα να αξιοποιήσω την εποχή και τον χώρο για την διακόσμηση.  Έτσι χρησιμοποίησα σαν οδηγό την εποχή, Φθινόπωρο, και το δάσος και «έπαιξα» σε αποχρώσεις «γήινες» του καφέ, του κυπαρισσιού, του κίτρινου. Σαν «νεραιδουλα των παραμυθιών» η Φοιβη από το απίστευτο ιστολόγιο της ….. «donkey and the carrot» έριξε το μαγικό της ραβδάκι με μπόλικη έμπνευση και  με βοήθησε. Εξάλλου η ανάρτηση της στο δικό της ιστολογιο με θέμα «το μεγάλο ποστ μιας DIY βάπτισης , της δικής μας!» με βοήθησε αρκετά!  (διαβάστε όλη αυτή της σουπερ σουπερ κατατοπιστική ανάρτηση  )

Ξεκινώ λοιπόν να σας παρουσιάζω τα σχετικά

Φτιάξαμε μαζί με τον σύζυγο μου τις μπομπονιέρες 3 μήνες νωρίτερα.   (Στο Βόλο, τα τελευταία χρόνια, οι μπομπονιέρες της βάπτισης μοιράζονται μαζί με το προσκλητήριο ενώ στην εκκλησία δίνουμε μόνο κεράσματα και τις μπομπονιέρες τις παιδικές.) Μην αγχώνεστε, δεν θελαν και πάρα πολύ χρόνο απλά όταν έχεις 2 παιδάκια και καθόλου βοήθεια εκείνη την περίοδο, έπρεπε αυτή η δουλειά να γίνετε κάθε βράδυ για κανένα 2 ωρο. Θέλαμε να είναι χειροποίητες και πάνω απ’όλα χρήσιμες και για τους καλεσμένους που είχαν παιδάκια αλλά και για όσους δεν είχαν. Έτσι καταλήξαμε ότι ένα σαπουνακι ελαιολάδου θα ήταν το ιδανικό! Διαβάστε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σαπούνι ελαιολάδου εδώ. Εάν είχαμε περισσότερο χρόνο θα παρασκεύαζα τα σαπουνακια μόνη μου  (ακολουθώντας αυτή την συνταγή…για σπιτικό σαπούνι) αλλά εκείνη την περίοδο ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο. Ψάξαμε από εδώ, ψάξαμε από εκεί και καταλήξαμε στα χειροποίητα σαπουνακια «λεσβιακή γη» που παρασκευάζονται στην Λέσβο  (λεσβιακή γή πληροφορίες). Επικοινωνήσαμε προσωπικά με τον κ. Χονδρομπίλα και διαλέξαμε τα σαπουνάκια μας. Όταν έφτασε το δέμα από την Μυτιλήνη και το ανοίξαμε, ευωδίαζε ο χώρος για αρκετό καιρό. Η Βάσω, η μαμά της νονάς με βοήθησε με τις ιδέες της και φτιάξαμε την παρακάτω μπομπονιέρα δεμένη πάντα σε μορφή παπυρακι της πρόσκλησης .



Η πρόσκληση μας, θέλαμε να είναι γεμάτη ζωάκια του δάσους. Να τη και αυτή!



Για τα ρούχα, κανονίσαμε με την νονά, νάνε ευκολοφορετα και λυτά.  



Τα μαρτυρικά πρέπει νάνε και αυτά απλά και να’χουν μόνο τον σταυρό! (η μητρόπολη έχει δώσει ρητή εντολή στους παππάδες, τα μαρτυρικά να είναι μόνο σταυρός και τίποτα άλλο). Τα επιμελήθηκε η Βάσω, με πολύ αγάπη

Το σαπουνάκι της βάπτισης και αυτό ήταν από την «Λεσβιακή Γη» και μοσχοβολούσε λεβάντα ενώ το μπουκάλι με το λαδάκι του νεοφώτιστου επιμελήθηκε η  φίλη μου  Έφη,(tiny sweets) καλλιτέχνης πολυμερικού πηλού μπορείτε να την βρείτε στην εξής διεύθυνση

 Ο μπαμπάς  μας έφτιαξε μια «πρωτότυπη κορνίζα» σε σχήμα ξύλου για το τραπέζι ευχών



Τι άλλο έφτιαξα
·         Το βιβλίο ευχών βιβλιοδετήθηκε από τον παππού του μικρού και τον πατέρα του.


 Εγώ  μαζί με την μαμά μου το στολίσαμε  με τσόχα εξωτερικά.

Μπορείτε να πάρετε μερικές ιδέες για να φτιάξετε εύκολα ευχολόγιο βλέποντας τις προτάσεις της φίλης μου Ευαγγελίας στο προσωπικό της ιστόλογιο http://annoulasmom.blogspot.gr/2011/06/blog-post_19.html
·         Την διακόσμηση του χώρου την φτιάξαμε μαζί με την μαμά μου.
·         
Τα μανιταρακια πάνω στο ξύλο, στην είσοδο της εκκλησίας 
·         Ένα πρωτότυπο σταντ- τουρτερια για τα cupcakes από κομμάτια ξύλου

·        
Μερικά από τα γλυκά- κεράσματα




Από κεράσματα είχαμε
  • §  Μικρά ντόνατς  με γέμιση πραλίνας  
  • §  «παστελίνια» μικρά παστελάκια τυλιγμένα σε χρωματιστή ζελατίνα. Η συνταγή για τα παστέλια είναι της φίλης Εριφύλης.  Την συνταγή θα την βρείτε εδώ
  • §  «μπισκοτάκια για τα παιδάκια» σε σχήμα αρκουδάκι που τα έφτιαξε  η  πολυτάλαντη φίλη μου Φρόσω
  • §  «καστανομπουκίτσες». Μικρά σοκολατάκια με γέμιση κάστανου από το Πήλιο  φτιαγμένα από το " Αυθεντικό"

  • §  Μπόλικα ζελεδοκαραμελακια και γλειφιτζούρια

  • §  Μπόλικα σοκοφρετακια και derby γιατί απλά αρέσουν σε όλους
  • §  Νεράκια για όσους διψάσουν (αν και το νερό των Μηλεών είναι καλής ποιότητας!)


Τα καρτελάκια που στόλιζαν τα κεράσματα τα βρήκα στο ιντερνέτ ύστερα από αρκετή έρευνα. Για τις διευθύνσεις τους θα κοιτάξετε το ακόλουθο ποστ …(σε λίγες μέρες θανε έτοιμο, το γράφω)
Τις φωτογραφίες τράβηξε η φίλη μου Κατερίνα Μαλτεζου και το συνεργειο της «fototexni”.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συγγενείς και φίλους που με βοήθησαν την ημέρα της βάπτισης στο στήσιμο και κέρασμα των γλυκών όπως επίσης και όλους του επαγγελματίες –καλλιτέχνες που με βοήθησαν να ετοιμάσω την βάπτιση του γιου μου. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους και συγγενείς που μας  τίμησαν με την παρουσία τους και ελπίζω να έμειναν ευχαριστημένοι.








No comments: