#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday, 9 March 2014

Φτιάχνω σπιτικό παστέλι-diy homemade pasteli

Φτιάξτε εύκολα παστέλι στο σπίτι σας με αυτή την συνταγή. Την συνταγή μου  την έδωσε η Εριφύλλη Ρ. 

http://2.bp.blogspot.com/-C6nF_pvtR3A/Uqbfpxul_XI/AAAAAAAADzI/KdXNBNzAThY/s1600/spitiko-pasteli-me-sousami-kai-xirous-karpous.jpg


ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΣΤΕΛΙ της Εριφύλλης

Υλικά
 1 κούπα μεγάλη σουσαμι 
2 κουταλιές σούπας καστανή ζάχαρη 
2 κουταλιές σούπας μέλι . 

Εκτέλεση
Χρησιμοποιείς αντικολλητικη κατσαρόλα την οποία βάζεις σκέτη πάνω στο μάτι το οποίο το έχεις ανάψει στο φουλ. Μολις ζεσταθει ρίχνεις ολο το σουσάμι κ χαμηλωνεις την φωτιά στην μισή ένταση κ ανακατεύεις συνεχώς με ξύλινη σπάτουλα μεχρι να πάρει λίγο χρωμα το σουσαμι(ηδη θα καταλάβεις κ απο την μυρωδιά ότι το καβουρδισμα ολοκληρώνεται ) 
προσοχή μην παρακαβουρδιστεί γιατι θα σου πικρίζει!
 Ρίχνεις την ζάχαρη κ συνεχίζεις το ανακατεμα 
Εντωμεταξυ ο βαθμός δυσκολίας κατα το ανακατεμα με την ζάχαρη αυξάνει ! Στην συνέχεια ρίχνεις το μέλι κ τώρα το ανακατεμα γινεται ακόμη πιο δύσκολο!!!! Οταν δεις ότι η δυσκολία γινεται υπερβολική κ αρχίζει να κολλάει στα τοιχωματα τότε είσαι έτοιμη να το βγάλεις απο την φωτιά ! Έχεις εντωμεταξυ απλώσει πάνω στον πάγκο σου αντικολλητικο χαρτί κ άδειάζεις ολο το παστελι σου . Με ενα 2ο φύλλο αντικολλητικου χαρτιού σκέπαζεις απο πάνω το "βουνό " απο παστελι κ με την βοηθεια ενός χοντρού πλαστη το ισιώνεις ( όπως οταν ανοίγουμε φύλλο για πίτα ) κ αφου το κανεις στο επιθυμητό πάχος ,αφαιρείς την πάνω αντικολλητική κολλα χαρτιού κ τεμαχίζεις ! 


Μπορείς να προσθέσεις ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φυστίκια) ή σταφίδες


Η διατροφική αξία του παστελιού (το διάβασα στο neadiatrofis.gr)
Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.
Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, (χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη) απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα.
Η μοναδική όμως θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, αναλύοντας τη σύστασή του βλέπουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητά σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος.

Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Επίσης, περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών, οι αντιδράσεις μεταβολισμού. Ίσως όμως το σημαντικότερο συστατικό που έχει το παστέλι είναι τα αντιοξειδωτικά του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στο παστέλι περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία οι λιγνάνες, οι οποίες παρέχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων νοσημάτων φθοράς με υψηλή συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την υψηλή διατροφική αξία που έχει το παστέλι.

 Καλή επιτυχία!

No comments: