#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday, 16 February 2014

τούρτα γενεθλίων ιγκλού- igloo themed birthday cake

Αυτή είναι η τούρτα γενεθλίων που έφτιαξα στα γενέθλια του μικρού μου με θέμα :

Βόρειος Πόλος- Ιγκλού- Πιγκουίνοι

η τούρτα με θέμα "ιγκλού- πιγκουίνους"
Εξωτερικά ήταν γλασαρισμένη με λεύκη στρώση ενώ εσωτερικά ήταν σοκολατένια!
Είχε 2 στρώσεις σαν παντεσπάνι και μια στρώση κρέμα κακάο.
Αυτή είναι η συνταγή που φυσικά μπορεί να εκτελεστεί για κάθε τύπο τούρτας και να αλλάξετε την εξωτερική διακόσμηση

ΤΟΥΡΤΑ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΙΓΚΛΟΥ- ΒΟΡΕΙΟΣ ΠΟΛΟΣ

Η τούρτα έγινε σε 3 φάσεις (δεν είναι δύσκολη μόνο χρόνο χρειάζεται)
Πρώτη φάση: φτιάχνω το ιγκλού και το παντεσπάνι
Δεύτερη φάση: φτιάχνω τις κρέμες
Τρίτη φάση: συναρμολογώ και διακοσμώ 
Για τα παντεσπάνια, θέλησα να φτιάξω κατι πιο μαλακό απο την συνηθισμένη συνταγή για παντεσπάνι. Ετσι σκέφτηκα να φτιάξω ενα παντεσπάνι τύπου κέικ και κατέληξα σε αυτό του my homegr.blogspot devils food cake  
αλλά έκανα κάποιες επιπλέον τροποποιήσεις
Αποτέλεσμα : ενα κέικ μαλακό αλλά άψογο για παντεσπάνι που ήταν υγρό όσο έπρεπε για την τούρτα μου.
Για την κατασκευή του ιγκλού , έφτιαξα  ενα απλό κέικ βανίλια απλά σε μικρή φόρμα.


ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι
1 1/3 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
1/2 κούπα  κακάο
3/4 κ.γ. μαγειρική σόδα
1/2 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (10 κ.σ.)
1 κούπα ζάχαρη
3        3 αβγά
1 Βανίλια στικ
Ξύσμα πορτοκαλιού
100 γρ. κουβερτούρα (θα την λιώσετε σε μπεν μαρι)
 1/2 κούπα γάλα
1/2 κούπα νερό βραστό

Για την κρέμα κακάο
1 μόρφατ (θα το βάλετε 2 ώρες πρίν στο ψυγειο) το μισό θα χρησιμοποιήσετε εδώ
1 γάλα ζαχαρούχο (το μισό θα χρησιμοποιήσετε εδώ)
4-5 κουταλιές κακάο
Για το τελείωμα –διακόσμηση της τούρτας
Το υπόλοιπο μόρφατ
Το υπόλοιπο γάλα
Για το ιγκλού
250 γρ. αλεύρι
 Μισή κουταλιά σόδα
150 γρ. βουτυρο
1 κούπα τσαγιού ζάχαρη
150 γρ γάλα
ξύσμα λεμονίου
1 στίκ βανίλια ή εκχύλισμα 
2 μεγάλα αυγά
Marshmallows λευκά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Για το ιγκλού

Χτυπάμε  στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε τα αυγά, τη βανίλια και το ξύσμα, το γάλα, το αλεύρι, την σόδα.
Ανακατεύουμε καλά.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία φόρμα του κέικ μικρή και ρίχνουμε το μίγμα.(Εγώ έχω μια μικρή φόρμα σιλικόνης σε σχημα τούρτας απο το Ιkea)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο  φούρνο στους 180-200 βαθμούς C για 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το φούρνο) (βουτάμε  μαχαίρι και όταν βγει καθαρό είναι ψημένο).
Μόλις ψηθεί το κέικ βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε πρώτα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε.
 
Για τα παντεσπάνια
Χτυπάμε  στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά το αλέυρι, την σόδα, το baking powder, την βανίλια, το ξύσμα, τα αυγά, το κακάο και το αλάτι. Ανακατεύουμε συνεχώς!
Τώρα προσθέτουμε την κουβερτούρα και ανακατεύοντας βάζουμε και το γάλα και το νερό.
Βάζουμε στο ταψάκι αντικολητικό χαρτί και ρίχνουμε το μίγμα μέσα. Ψηνουμε στους 180-200 Βαθμούς C 1 ώρα περίπου (ανάλογα με το φούρνο) (βουτάμε  μαχαίρι και όταν βγει καθαρό είναι ψημένο). Μόλις ψηθεί το κέικ βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε πρώτα να κρυώσει καλά και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε. 
Προσοχή ! Μην βιαστείτε! Θα πρέπει να έχει κρυώσει τελείως  το κέικ. 
Τωρα μπορείτε να το κόψετε σε 2 μέρη (εγω το έκοψα με την βοήθεια μιας κλώστής, επίπεδα, τραβώντας την).


Για τις κρέμες
Οση ώρα περιμένετε να κρυώσει το παντεσπάνι, μπορείτε να ασχοληθείτε με την γέμιση και το τελείωμα της τούρτας. 
Χτυπάτε το μόρφατ με το ζαχαρούχο γάλα μέχρι να αφρατέψει. Απο αυτό το μίγμα, κρατάτε μισό σε ενα μπώλ (θανε η λευκή στρώση εξωτερικα της τούρτας) και στην υπόλοιπη ρίχνετε και το κακάο (αυτό το μίγμα θάνε η γέμιση). 

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΤΟΥΡΤΑΣ

Βάζετε το ένα παντεσπάνι για πάτο και απο επάνω απλώνετε την γέμιση κακάο. Θα είναι κάπως έτσι 
Απλώνουμε και το δεύτερο παντεσπάνι. Οριοθετήστε την επιφάνεια σχετικά μετο που θα βάλετε το ιγκλού και βάλτε το μικρό κεικ . Απλώστε και την δεύτερη , λευκή γέμιση στην τούρτα και καλύψτε και το μικρό κείκ με αυτήν. 
Τώρα για να ξεχωρίζει η πόρτα του ιγκλού , διακοσμήστε με marsmallows. 
Βάλτε την στον ψυγείο να σφίξει για 3 ώρες περίπου. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΊΑ!

No comments: