#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Friday, 16 August 2013

φτιάχνω μαρμελάδα σανταρόζα - λεβάντα! diy "santa rosa" and lavender jam

Το καλοκαίρι για μένα είναι η ιδανική εποχή για να κάνουμε την παρακαταθήκη μας σε μαρμελάδες για τον χειμώνα. Με τόσα πολλά φρούτα που έχουμε στην Ελλάδα, μπορούμε να κάνουμε πολλές διαφορετικές μαρμελάδες. Εγώ εχώ ήδη φτιάξει πολλά βαζάκια για τον χειμώνα.
Σήμερα θα σας παρουσιάσω την δικιάμου συνταγή για ενα φρούτο που αγαπώ πολύ και ειμαι σίγουρη οτι οσοι την φτιάξουν θα καταλάβουν γιατι η σανταρόζα κάνει μοναδική μαρμελάδα. Στην δικιάμου συνταγή "beauty harmony" μαρμελάδα, πρωταγωνίστρια ειναι και η λεβάντα που λατρεύω να την χρησιμοποιώ. Οσοι δοκίμασαν την μαρμελάδα μου τους άρεσε στην γεύση αλλα και η μιρωδιά δεν παει πισω. Καποιοι ήταν διστακτικοί για την λεβάντα, "ειδικά ο ΄συζυγος είπε οτι υπερβάλω με την λεβάντα" αλλά η δοκιμή της μαρμελάδας σε ζεστό ψωμάκι, τον έκανε να αναθεωρήσει!
Πρίν σας δώσω όμως την συνταγή, θα ήθελα να σας αναφέρω καποιες πληροφορίες σχετικά με την σανταροζα.
Λοιπόν η σανταρόζα ειναι αυτό το φρούτο, που λένε οι Αθηναίοι "βανίλια" ενώ έμεις το ονομάζουμε "σανταρόζα".
Στην περιοχή μου καλλιεργείται απο πολλούς παραγωγούς http://www.agrodata.gr/73/58/2834/0/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CF%83%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CF%81%CE%BF%CE%B6%CE%B1.html
 
Ουσιαστικά ειναι μια ποικιλία δαμάσκηνου (διαβάστε εδώ περισσότερα http://www.garden-center.gr/el/plants/outdoorplants/fruitbearings/plums.aspx που αγαπούν πολύ τα μικρά παιδιά να τρώνε φρέσκα. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία http://frouta-edessas.gr/gallery/vanilla και συνοδεύουν όμορφα τις φρουτοσαλάτες.

beauty harmony μαρμελάδα σανταρόζα-λεβάντα

Τώρα για την μαρμελάδα μας θα χρειαστείτε

1 κιλό καθαρισμένες  ώριμες σανταρόζες (βγάλτε την φλούδα και το κουκούτσι)
500 γρ ζάχαρη
1 μέτριο ματσάκι ανθούς λεβάντας (νανε καλά η γειτονισσά μου κ. Πέρσα που μαδώ συνέχεια τις λεβάντες τις όταν τελειώνουν οι δικές μου  και δεν στεναχωριεται)
200ml  περίπου νερό

εκτέλεση
Λιώνεται με τα χέρια σας τις σανταρόζες αφήνοντας και μερικά ολόκληρα κομματάκια και τις αφήνεται σε ενα σκευος. Τώρα σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνεται τους ανθούς με το νερό σαν να φτιάχνεται αφέψημα λεβάντας. Σουρώστε και κρατήστε το νεράκι της λεβάντας.
Σε βαθιά και μεγαλη κατσαρόλα , ρίξτε την σανταρόζα, το αφεψημα λεβάντας και την ζάχαρη .
Βάλτε δυνατή φωτιά και ανακατεψτε την μαρμελαδα με ξύλινη κουτάλα κατα διαστήματα. Προσοχή γιατι το μίγμα μπορεί να τινάξει και καιει! Ανακατεψτε μεχρι να γίνει η μαρμελαδα σιρόπι ( (δειτε πως δένει το σιρόπι) http://www.techne.gr/threads/4686-%CE%93%CE%BB%CF%85%CE%BA%CE%AC). Κατά την ώρα της παρασκευής, ολή η κουζίνα μυρίζει λεβάντα! Μολις τελειώσετε μπορείτε να την βάλετε σε βάζα στο ψυγείο ή να την κονσερβοποιήσετε για τον χειμώνα (δείτε την τεχνική της Ντίνας Νικολάου http://www.dinanikolaou.gr/tip/687)

Ακόμη δοκιμάστε  μαρμελάδα βερυκοκο- λεβάντα
και μαρμελάδα και σιρόπι φράουλας

No comments: