#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Sunday 26 May 2013

Φτιάχνω ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς- δηλ ανθόνερο νερολί (neroli hydrosol)




Αχχχ! Επιτέλους μπόρεσα να ετοιμάσω αυτό το ανθόνερο. Από πέρσι έλεγα ότι θα φτιάξω ανθόνερο νερολι και να φέτος τα κατάφερα με την βοήθεια της κόρης μου πάντα! Ο Μάιος είναι η ιδανική εποχή για να μαζέψετε τα άνθη πορτοκαλιού, αν και σε μερικά μέρη τα λουλούδια ίσως ανθίζουν και νωρίτερα, ανάλογα το περιβάλλον και την ηλιοφάνεια. 
 neroli

Προσωπικά, λατρεύω την μυρωδιά από τα λουλούδια πορτοκαλιού και  αυτή την περίοδο μου αρέσει να τριγυρνώ σε πορτοκαλεώνες. Μια βόλτα σε ανθισμένες πορτοκαλιές αυτή την περίοδο θα σας μαγέψει!
 


  Όσοι από εσάς ασχολείσθε με αιθέρια έλαια γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για τα ακριβότερα αιθ.ελαια (μαζί με το τριαντάφυλλο, το γιασεμί και λίγα ακόμη).  Πολλά γνωστά αρώματα περιέχουν νερολι στα συστατικά τους (όπως το Boucheron , το  24 Faubourg του  Hermes, που φορούσε η Πριγκίπισσα Ντιανα, αλλά και το Orange Blossom Jo Malone).

Τι είναι όμως αυτό που κάνει φοβερό το νερολι και το ανθόνερο του; Μα φυσικά αυτή η μοναδική μυρωδιά του και στην συνέχεια οι ιδιότητες του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η βιομηχανία της ομορφιάς χρησιμοποιεί πάρα  πολύ το πορτοκαλί και όλα τα προϊόντα του (ανθους, φλούδα, καρπό) για να παρασκευάσει διάφορα καλλυντικά.

Εξάλλου από την αρχαιότητα, τα ανθοί του πορτοκαλιού χρησιμοποιούνταν στα καλλυντικά. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Θεός Δίας  έδωσε ένα πορτοκάλι στην θεά Ήρα και στον γάμο τους, εκείνη είχε ανθούς πορτοκαλιάς στα μαλλιά της. Έτσι και στην Αρχαία Ελλάδα, οι νύφες φορούσαν πάντα στα μαλλιά ανθούς πορτοκαλιάς. Επίσης θεωρούσαν ότι αυτό το φρουτωδες άρωμα είχε την ιδιότητα να ηρεμεί τα νεύρα. Σύμβολο της αγνότητας αλλά και της χαράς, στην αρχαιότητα, τα νυφικά κρεβάτια στολίζονταν με ανθούς πορτοκαλιού όπως και οι νυφιάτικες ανθοδέσμες. Φυσικά όσες  από εσάς σκέπτεστε να στολίσετε την νυφική ανθοδέσμη σας αλλά και το χώρο με άνθη πορτοκαλιάς θα δυσκολευτείτε αρκετά και ίσως ξοδέψετε αρκετά χρήματα αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι μοναδικό και κυρίως αξέχαστο!

Το όνομα νερολι, που χρησιμοποιείται σήμερα όταν αφορά τους ανθούς πορτοκαλιάς  και το αιθέριο έλαιο με αυτή την ονομασία πρόεκυψε από την πριγκίπισσα Anna Maria de la Tremoille, πριγκίπισσα της ιταλικης Nerole, η οποία εισήγαγε το αιθέριο έλαιο και το μοναδικό του άρωμα στους κόλπους της αριστοκρατικής Ιταλίας τα τελης του 1600. 
 ca. 1670 Princesse des Ursins, Anne Marie de La Tremoille attributed to René Antoine Houasse

Το μοναδικό αιθέριο έλαιο νερολι, παράγεται αρκετά δύσκολα. Χρειάζεται να μαζευτούν πάντα με το χέρι πολλά λουλουδακια,πάντα τις πρωινές ώρες και φυσικά πριν το λουλούδι ανοίξει τελείως.  Περίπου 1 τόνος χρειάζεται  για να πάρουμε 1 κιλό αιθέριο έλαιο!

Έχει μοναδικές ηρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται αρκετά σε προβλήματα κατάθλιψης αλλά και σε δερματικά προβλήματα όπως ραγάδες, αντιγηρανση δέρματος και γενικότερα ανανέωσης δερματικών κυττάρων. Σε γενικές γραμμές, ότι τύπο δέρματος και αν έχετε είναι άριστο τονωτικό.

Ειδικότερα το ανθόνερο από νερολι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν

·         τονωτική λοσιόν προσώπου για κάθε τύπο δέρματος

·         αρωματικό spray  για τους καλοκαιρινούς μήνες (αφού δεν περιέχει αλκοόλη)

·         σαν παιδικό άρωμα- κολόνια ακόμη και σε μωρά (το χρησιμοποιώ στα παιδιά μου και μυρίζουν φανταστικά)

·         συστατικό για την παρασκευή μασκών προσώπου

·         για να αρωματίσετε το χώρο και τα σκεπάσματα

·         γενικότερα, για τις περισσότερες χρήσεις που έχουν τα ανθόνερα στην καθημερινότητα

… και για να μην σαν κουράζω άλλο, να πως φτιάξαμε εμείς το δικό μας ανθόνερο νερόλι με την κόρη μου.

Τι θα χρειαστείτε

1.      μια μεγάλη μεταλλική κατσαρόλα

2.      το καπάκι αυτής της κατσαρόλας

3.      ένα πορσελάνινο ή μεταλλικό μικρό μπολάκι που να χωρά στην κατσαρόλα (σαν να θέλετε να κάνετε μπεν μαρι)

4.      ένα τούβλο ! (πλυμένο φυσικά, θα το χρησιμοποιήσουμε σαν βαρίδι μέσα στην κατσαρόλα)

5.      νερό καλύτερα αποσταγμένο

6.      μερικά παγάκια

7.      ένα δοχείο για την αποθήκευση του ανθόνερου

8.      ένα στραγγιστήρι με σήτα

9.      λίγο τούλι για επιπλέον στράγγισμα των λουλουδιών

1  λουλούδια πορτοκαλιάς 

ξεκινάμε


  1. 1. αρχικά μαζέψτε τα λουλουδάκια σας, πάντα πρωινή ώρα. Μαζέψτε αυτά που δεν έχουν ανοίξει τελείως και φυσικά που διατηρούνται πιο φρέσκα. Προσοχή στις μέλισσες διότι και εκείνες λατρεύουν τα λουλούδια πορτοκαλιάς.  

22.     Αφού μαζέψετε όσα μπορείτε περισσότερα, διαλέξτε πάλι τα καλύτερα και κρατήστε αυτά που δεν περιέχουν ζουζούνια και μυγάκια στο εσωτερικό τους.

33    Τώρα ξεπλύνετε τα λουλουδάκια σε τρεχούμενο νερό και στραγγίστε τα στο στραγγιστήρι. Μετά περάστε τα από το τούλι.

44  Γεμίστε την κατσαρόλα με νερό και στο πάτο αυτής, βάλτε το τούβλο, πάντα πλυμένο.

55   Ρίξτε και τα λουλουδάκια μέσα στην κατσαρόλα και ανάψτε το μάτι στην μεσαία σκάλα

66    Βάλτε τώρα και το πορσελάνινο μπολάκι στο κέντρο της κατσαρόλας

77    Συνεχίζουμε τοποθετώντας το καπάκι της κατσαρόλας πάνω στην κατσαρόλα ΑΝΑΠΟΔΑ το τονίζω. Καθώς το νερό θα αρχίζει να βράζει, θα δημιουργηθεί ατμός που θα φτάνει στο καπάκι και δεν θα βρίσκει έξοδο οπότε θα μαζεύετε στο πορσελάνινο μπολάκι και θα μετατρέπεται σε νερό ξανά. Όταν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, κατεβάστε την φωτια στην πιο χαμηλή σκάλα (για να μην καούν τα λουλούδια και γίνουν καφέ). 


88   Για να πετυχουμε αυτή την διαδικασία, τοποθετούμε παγάκια πάνω στο καπάκι της κατσαρόλας


Κάποιες συμβουλές ακόμα..

Παρακολουθείτε συχνά πυκνά την ποσότητα νερού που υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 45 λεπτά. Αφήστε το νεράκι να κρυώσει λίγο και μετά από καμιά ώρα θα έχετε πάρει ένα μοναδικό σε ποιότητα και μυρωδιά ανθόνερο νερολι. Παρατείνεται την διάρκεια ζωής του ανθόνερου σας, τοποθετώντας το στο ψυγείο. Χρόνος ζωής 6 μήνες περίπου.  


Φυσικά , η κουζίνα σας θα μυρίζει πολύ όμορφα όταν θα παρασκευάσετε αυτό το ανθόνερο.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!


Εάν βρήκατε το άρθρο αυτό ενδιαφέρον, παρακαλώ μοιραστείτε το !

12 comments:

Χριστίνα Καβακοπούλου said...

Εξαιρετικά χρήσιμο. Μου άρεσε η πρωτότυπη απόσταξη, ομολογώ δεν το είχα σκεφτεί!

zina said...

λατρευω το ανθονερο...μου φερνει πολλες αναμνησεις!

Mαρία Γεωργακού said...

ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια, ότι χρειαστείτε τα λέμε

Μικρά Θαύματα said...

ειχα ξανακούσει γιαυτη τη μέθοδο αλλα δεν το ειχα δοκιμάσει,εσυ το κανεις να φαίνεται απλο και εύκολο και θα το κανω σύντομα,σε ευχαριστούμε πολυ..

Mαρία Γεωργακού said...

Ναι πραγματικα δεν ειναι δύσκολο. Περιμενουμε τα σχόλια σου λοιπον

Unknown said...

Καλημέρα και καλή Μεγαλοβδομάδα! Απο τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι αυτή τη διαδικασία που είναι η πλέον παραδοσιακή γιατί στα παλιά τα χρόνια δεν υπήρχαν αποστακτήρες κτλ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στο τέλος της παρασκευής του ανθόνερου -(ροδόσταμο οπως το λέμε στη Κω), με πλήρη επιτυχία !!! θα ακολουθήσω το έθιμο όπως οι παλιοί και η πρώτη ποσότητα θα πάει για τον επιτάφιο της εκκλησίας. Καλή Ανάσταση!!!

Mαρία Γεωργακού said...

Constantinos kosδεν ηξερα οτι το πρωτο ανθονερο χρησιμοποιειται γιαυτο τον λογο.Περιμενω νεοτερα.

Νίκη said...

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες ευχαριστώ πολύ! ! Θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορείς να κάνεις το ίδιο και με άλλα άνθη? Πχ τριανταφιλο?

Mαρία Γεωργακού said...

Θεωτικα μαι θα μπορουσες αλλα απαιτειται μεγαλητερη ποσοτητα

Unknown said...

Ευχαριστούμε για την πολύτιμη κ χρήσιμη ανάλυση για το ανθόνερο!!..φαίνεται τόσο απλή συνταγή!!! Να είσαι καλά!!!!!!!

Mαρία Γεωργακού said...

Ευχαριστω για τα καλα λογια.Μερικες φορες δεν ειναι δυσκολο να φτιαξουμε καποια πραγματα.

Katerina Attalidou said...

Ευχαριστώ! Έφτιαξα ανθόνερο από λουλούδια αρμπαρόριζας :) υπέροχο!