#navbar { height: 0px; visibility: hidden; display: none;}

Tuesday 4 September 2012

Φτιάχνω το δικό μου βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών με αιθέρια έλαια

Εδω ειμαι παλι. Ναι το ξερω περασε πολυς .....καιρος απο την τελευταια αναρτηση αλλα το καλοκαιρι ειναι ξεγνοισια, ανεμελια , θαλασσα και παιχνιδι. Πολυ παιχνιδι με την Ελπιδα!
 Παρολο που το καλοκαιρι περασε και σιγουρα ενα μινι βαλιτσακι πρωτων βοηθειων θα ηταν καταλληλο για τις διακοπες , πιστευω οτι το μινι βαλιτσακι ειναι χρησιμο να υπαρχει σε καθε σπιτι για τυχον ατυχηματα που ευχομαι να μην προκυψουν!
Περα απο τα βασικα παραδοσιακα (γάζες, βαμβακι κα) που ειμαι σιγουρη οτι εχετε συμπεριλαβει στο βαλιτσακι σας γιατι να μην το ενισχυσετε με  καποια προιοντα, περισσοτερα φυσικα. Εγω θα σας παρουσιασω το δικο μου βαλιτσακι πρωτων βοηθειων που εχω συμπεριλαβει αιθερια ελαια (διαβάστε το disclaimer). Οπως εχετε καταλαβει ειμαι  υπερμαχος των αιθεριων ελαιων και σιγουρα σε μικροατυχηματα κανουν θαυματα. Τα αιθερια ελαια μπορουν αν βοηθησουν σε κοψιματα, καψιματα, τσιμπηματα  και πολλα αλλα , φυσικα μιαμε παντα μικρης εκτασης και οχι παρατεταμενα!
Προσοχη! μην διατηρειται το βαλιτσακι πρωτων βοηθειων με τα αιθερια ελαια σε χώρους πολυ υγρους και ζεστους οπως το αυτοκινητο για παραδειγμα καθως η ζεστη θα αλλοιωσει τις θεραπευτικες ιδιοτητες των αιθεριων ελαιων.
Προσωπικα, προτιμω να αποθηκευω τα ελαια μου σε θερμομονωτικά κουτια, οπως αυτα που μεταφερουμε τα παγωτα απο φελιζολ, ή τις θερμομονωτικες τσαντουλες (ειναι ασημι κυριως και δεν αφηνουν την θερμοτητα να περασει μεσα).

Τα αιθερια ελαια που θα χρειαστειτε για το δικο σας βαλιτσακι πρωτων βοηθειων ειναι τα εξης
1. λεβαντα (lavandula angustifolia)
2. μεντα   (mentha spicata)
3. τσαγιοδεντρο  (melaleuca aternifolia)


pexels

καψιματα
Τα καψιματα ειναι πολυ συνηθισμενα και πιστεψεμε η λεβαντα κανει θαυματα!!!
Ποσες φορες εχει τυχει να μαγειρευω και να πιτσιλισει καυτο λαδι πανω μου. Η λεβαντα με εχει σωσει! Ο Γαλλος χημικος   René Gatefossé ηταν ο πρωτος που ανακαλυψε τις ευεργετικες ιδιοτητες που εχει η λεβαντα στην επουλωση εγκαυματων. Χρησιμοποιωντας απευθειας λεβαντα πανω στο καψιμο, ο πονος μειωνεται αισθητα και δεν μενει ουη στο δερμα. Αξιζει να σημειωθει οτι η λεβαντα ειναι ενα  απο τα ελαχιστα αιθ. ελαια που η Βρετανική Φαρμακοποιεια αναφερει στις λιστες τις σχετικα με τα αποτελεσματα που εχει.
Θυμηθειτε:  Η λεβαντα ειναι ενα απο τα λιγα αιθ. ελαια που μπορει να μπει απευθειας στο δερμα (ολα τα υπολοιπα εκτος απο το ταγιοδεντρο χρειαζονται διαλυση σε λαδια βασης) εντουτοις η ποιοτητα της λεβαντας παιζει καθοριστικο ρολο. Αυτο σημαινει οτι ο προμηθευτης σας των ελαιων πρεπει να ειναι εμπιστος και να εγγυαται την ποιοτητα της λεβαντας σας. Πολλες φορες πελατες μου μου εχουν αναφερει οτι στο εμποριο εχουν βρει φθηνοτερη λεβαντα απο αυτη που τους προσφερω. Αυτο ειναι πολυ συνηθισμενο καθως αντι για 100% λεβαντα αγοραζουν λεβαντινη, υποδεεστερη ουσία  (περιεχει συνθετικες ουσιες  που ενισχυουν το αρωμα αλλα δεν προσφερουν τις θεραπευτικες ιδιοτητες της λεβαντας). Επιπλεον μπορει να προκαλεσουν ερεθισμους και εξανθηματα.

κοψιματα
Και στα κοψιματα, η λεβαντα προσφερει ισχυρη προστασια απο τα μικροβια καθως εχει αντισηπτικες ιδιοτητες ενω μπορει να πλυθει η πληγη αριστα. Χρησιμοποιειται κατευθειαν πανω στο κοψιμο.

Ηλιακα εγκαυματα
Το καλοκαιρι ειναι πολυ συνηθισμενο φαινομενο. Χρησιμοποιω λεβαντα (σταγονες ) σε συνδιασμο με αλοε βερα τζελ (που ειναι δροσιστικη και καλμαντικη).Επισης οταν το εγκαυμα ειναι πολυ εντονο και δεν μπορεις τιποτα να τοποθετησεις επανω γιατι το ατομο πονα, δημιουργω ενα μιγμα απο δροσερο νερακι και σταγονες λεβαντας και μεντας.  Ριχνω στην πασχουσα περιοχη με μορφη spray. Η μέντα εχει την ιδιοτητα να "δροσισει" την πασχουσα περιοχη ενω η λεβαντα δρα επουλωτικα


Πονοκέφαλος /ηλίαση
Μια κρυα κομπρεσα οπου εχω εμποτισει λεβαντα και μεντα παντα διωχνει την δυσφορια απο τον πονοκέφαλο. Δροσερό νεράκι και ρίχνω 2-3 σταγονες απο τα παραπάνω αιθέρια έλαια. Με ενα πανάκι τοποθετω την κομπρέσα στο μέτωπο και αντιο πονοκέφαλος

Πονόκοιλος
Οταν η κοιλίτσα πονά, ενα μασαζ με έλαιο μεντας είναι πολυ αποτελεσματικο. Στους πληθυσμους της Σαχάρας, εδω και πολλά χρόνια, καταναλώνουν το τσάι με μεντα μιας  και δροσιζει και βελτιώνει την λειτουργία του γαστρενετερικου συστηματος. Εγω αραιώνω 2 σταγόνες μέντας σε 5 ml ελαιόλαδο (που είναι επίσης ευεργετικό για το γαστρεντερικο σύστημα) και αμέσως νιώθω ανακούφιση. 

Τσιμπήματα απο κουνουπια και εντομα
Οταν βρίσκεσθε στην εξοχη, τα εντομα παραμονεύουν. Η λεβάντα και το tea tree με βοηθούν να τα κρατω μακρια τα έντομα. Η μυρωδιά τους τα κρατά μακρια. Αν με τσιμπησουν, σταζω μια σταγονα tea tree και μια λεβαντα και νιωθω ανακουφιση απο τον πόνο ενω εχω αντισηπτική προστασια. Δεν ειναι τυχαιο να αναφερθει οτι στο Παγκοσμιο Πολεμο, οι Βρετανοι που προερχονταν απο την Αυστραλια (χωρα παραγωγής του καλύτερου teatree στον κόσμο) είχαν παντα μαζι τους στο μινι κουτάκι πρωτων βοηθειων teatree (ισχυρο αντσηπτικο εναντια στις μολυνσεις  και τα τσιμπηματα). 

Νομιζω οτι αυτά τα 3 αιθέρια ελαια είναι καλό να υπάρχουν σε κάθε τσαντακι πρώτων βοηθειων. Τι λέτε;

2 comments:

mama-Irini said...

Γεια σου, Μαρία μου!
Πολύ χρήσιμο το άρθρο σου και με πολλές πληροφορίες;-)
Στο δικό μου φαρμακείο υπάρχουν επίσης πάντα και βαλσαμολαδο και βάμμα καλέντουλας. Δεν είναι αιθέρια έλαια, βέβαια, αυτά αλλά είναι εξίσου φυσικά και ιδιαιτερως πολύτιμα σε αρκετές περιπτώσεις... Σε φιλώ γλυκά, σμουτςςςςς!

Mαρία Γεωργακού said...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ mama-irini! ναι και η καλεντουλα και το βαλσαμολοαδο ειναι πολυ χρησιμα! ευχαριστω που το επισημανες